Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vaikuttavatko ihmiset yhtäkkiä pirteämmiltä ja positiivisemmilta? Kyllä ja siitä on kiittäminen aurinkoa.

Ihana valo! Aurinko! Kirkkaina päivinä ihmiset vaikuttavat iloisemmilta ja onnellisemmilta. Eikä positiivisuuden lisääntyminen ole pelkkää luuloa vaan täyttä faktaa.

Lisääntyvä auringonvalo keväällä kohentaa tutkitusti terveyttä muun muassa kohentamalla aivoissa serotoniinin tuotantoa, mikä nostaa mielialaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan aikuisista yli 85 prosenttia huomaa vuodenaikojen vaikuttavan mielialaansa.

Aurinkoisella säällä on helppo hymyillä, mutta jos matalapaine tai muuten kurja keli vetävät mielen nopeasti matalaksi, saatat olla meteopaatti (engl. meteopathic).

International Journal of Biometeorologyn  julkaisemien tutkimusten mukaan huono sää voi aiheuttaa joissakin ihmisissä levottomuutta, ärtyneisyyttä, erilaisia kipuja, huonovointisuutta tai jopa masentuneisuutta. Toisaalta meteopaatin hyvä puoli on, että ikävät oireet katoavat yhtä nopeasti kuin sadepilvet taivaalta.

Ilmatieteenlaitoksen ilmastoasiantuntijan Reija Ruuhelan mukaan valon määrä vaikuttaa mielialaan enemmän kuin säävaihtelut.

– On aivan normaalia, että ihmiset reagoivat säähän. Ihmiset sopeutuvat elämään oman ilmastonsa keskimääräisissä olosuhteissa. Ääriolosuhteiden aikaan, eli esimerkiksi silloin kun on poikkeuksellisen lämmintä tai kylmää, elimistö joutuu sopeutumiskykynsä rajamaille. Toiset meistä ragoivat näihin tilanteisiin helpommin kuin toiset.

Ruuhelan mielestä tällaiset äärimuutokset säässä eivät kuitenkaan suuresti vaikuta mielialaan – ehkä hetkellistä ketutusta lukuun ottamatta. Laajasti tunnettu kaamosmasennus on sitten asia erikseen.

– Enemmän mielialaan vaikuttavat valon määrään kuin lämpötilaan liittyvät asiat.

Juttua muokattu 17.2.2015.

Lue lisää:

Vastaus ikuisuuspulmaan: kastuuko sateella vähemmän kävellen vai juosten?

Masentuneet naiset käyttäytyvät eri tavalla kuin masentuneet miehet