Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet jatkuvasti, ja nykyään ne tapahtuvat yleensä netissä. Facebookin kaltaiset nettiyhteisöt ovat rikollisten aarreaittoja.

Jatkuvassa identiteettivarkauden pelossa ei tarvitse elää, mutta tietyt asiat kannattaa muistaa. Listasimme 10 neuvoa, joiden avulla vältyt identiteettivarkaudelta:

1. Älä jakele sähköpostiosoitettasi ja kuviasi turhaan ympäriinsä. Älä anna henkilötunnustasi kenellekään, ellei se ole hyvin perusteltua.

2. Säilytä huolellisesti kaikki kuitit, lomakkeet ja henkilötietojasi sisältävät asiapaperit. Älä anna tunnuksia muiden haltuun. Jos tietojen luovuttaminen on jossain tilanteessa pakollista, varmista, että tietojasi käsitellään turvallisesti.

3. Älä kanna mukanasi tunnuksia ja salasanoja, älä etenkään pankki- tai luottokorttien kanssa.

4. Jätä tarpeettomat kortit ja henkilöllisyystodistukset kotiin. Pidä niistä huolta erityisesti matkoilla.

5. Älä anna luottokortti- tai muita maksutietojasi tuntemattomille verkkokaupassa tai puhelimitse. Älä anna kaikkia henkilötietojasi tarpeettomasti verkkokyselyihin, tilauslomakkeille tai rekisteröintilomakkeille.

6. Älä vastaa outoihin sähköposteihin, joissa kysytään henkilötietojasi, tunnuksia tai salasanoja.

7. Jos ostat tavaraa netistä, käytä luotettavia kauppapaikkoja. Tällaisilta löytyy aina tietoa kaupasta ja yrityksen yhteystiedot. Turvallisinta on käydä verkkokaupassa, jonka brändin jo tunnet.

8. Käytä useaa eri sähköpostiosoitetta. Älä käytä kaikissa nettipalveluissa ja sähköposteissa samaa tunnusta ja salasanaa.

9. Älä heitä laskuja tai muita henkilökohtaisia papereitasi roskikseen silppuamatta niitä ensin.

10. Jos kuitenkin joudut identiteettivarkauden kohteeksi, ilmoita siitä heti poliisille. Jos henkilöllisyyspaperisi varastetaan, kerro varkaudesta myös pankille. Pankki ei saa tietoa kadonneista papereista poliisilta, ja joku voi yrittää nostaa tililtäsi rahaa henkilöllisyystodistuksellasi.

Mäkilegenda Toni Niemisen ja Heidi-vaimon elämässä vaikeat ajat ovat vaihtuneet vauva-arkeen uudessa kodissa. – On käytävä pohjalla ennen kuin onnea osaa arvostaa. 

Ex-mäkikotka, yrittäjä Toni Niemisen, 42, ja Heidi-vaimon, 33, elämässä on uusi onnellinen vaihe. Vielä vuosi sitten tunnelma oli toinen. Heidi oli kokenut kipeän keskenmenon, ja raskauden toiveet tuntuivat murenevan yritys yritykseltä.

Vaikeuksia oli muitakin. Tonin talous oli ajautunut lähes konkurssitilaan, ja parin rahat olivat äärimmäisen tiukoilla. Arki oli toistuvaa riitelyä, syyttelyä, selviytymistä ja pettymyksiä.

Pari oli lähellä erota, mutta nyt kaikki on toisin: Tonin ja Heidin uusperheeseen on syntynyt poikavauva ja elämä on asettunut uomiinsa. Parilla on ennestään neljä tytärtä aiemmista liitoista: Heidillä kaksi ja Tonilla kaksi. 

– Ei onnea osaa oikeasti arvostaa ennen kuin käy todella elämän edessä kontallaan, Toni Nieminen sanoo.

– Kriiseistä tulee perspektiiviä, ja kaikella on tarkoituksensa. Kun saimme solmumme auki ja suhteen oikealle uralle, myös lapsi ilmoitti tulostaan. Kunnioitan ja rakastan Heidiä nyt, jos mahdollista, vieläkin enemmän kuin ennen tätä kaikkea.

Pari miettii syitä eron vuoden takaiseen eron uhkaan:

– Vuosi oli kohtuuttoman raskas. Siihen kun lisätään vielä omaa turhautumista ja väsymystä, ollaan äkkiä väärillä raiteilla. Kyllä meillä räiskyy yhä. Olemme molemmat temperamenttisia, mutta enää emme takerru riidoissakaan lillukanvarsiin, Toni sanoo.

Toni ja Heidi Nieminen kertovat uusperheen arjestaan Me Naisten numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Tärkeintä on, että pääset asioissa eteenpäin. Käy läpi tekemättömien hommien listaa. On oikea hetki muutoksille.

 

KAURIS

Pidä silmät auki työrintamalla, sillä uusia mahdollisuuksia on tarjolla. Nyt kannattaa kiinnostua kaikesta ja olla aktiivinen. Onni on puolellasi.

                

VESIMIES

Tunteesi karkaavat tänään helposti käsistäsi. Älä anna vihan päästä niskan päälle. Tee omaa juttuasi ja auta tilaisuuden tullen muita.

 

KALAT

Neuvottele ja tule vastaan. Jyrkkyys saattaa koitua kompastuskiveksesi tänään. Luota vaistoosi oikeaa ratkaisua hakiessasi.

 

OINAS

Ahkeruus ja kurinalaisuus palkitaan tänään. Työpanoksesi ei jää keneltäkään huomaamatta. Pidä etäisyyttä arvaamattomaan ihmiseen.

 

HÄRKÄ

Älä pidä tunteitasi piilossa. On aika jutella tulevaisuudesta läheisesi kanssa. Yhdessä kehittelette vedenpitävän suunnitelman.

 

KAKSONEN

Suunnittele tulevia reissuja. Myös työelämän siirtoja on syytä miettiä. Mielikuvituksesi lentää ja kantaa sinut kauas.

 

RAPU

Lähde ostoskierrokselle jouluhumuun päästäksesi. On hyvä hetki asioiden hoitamiseen. Kerro avoimesti, mitä odotat ihmissuhderintamalla.

 

LEIJONA

Vältä rahan tuhlaamista tänään. Ääripäistä kannattaa pysyä kaukana. Ylilyönnit johtavat helposti riitoihin kotona.

 

NEITSYT

Opit tänään paljon tarkkailemalla. Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin ja pidä hauskaa. On hyvä hetki itsesi kehittämiseen.

 

VAAKA

Älä anna menneisyytesi muodostua taakaksi. Kulje omaa polkuasi välittämättä siitä, mitä mieltä muut ovat. Päädyt tänään fiksuihin ratkaisuihin.

 

SKORPIONI

Ota vaikeatkin asiat käsittelyyn viivyttelemättä. Onnistut vangitsemaan uuden tuttavan mielenkiinnon. Pidä hänet näköpiirissäsi.