”Piti vähän munanmaalausta kokeilla, mutta sitten aloin miettiä vähän isompaa kuvaa...” Kuva: Shutterstock
”Piti vähän munanmaalausta kokeilla, mutta sitten aloin miettiä vähän isompaa kuvaa...” Kuva: Shutterstock

Pää tyhjänä? Luovuutesi on onneksi uusiutuva luonnonvara, jonka kasvattamiseen on tarjolla kikkakolmosia.

Jokainen meistä on luova. Joillain on toki enemmän taipumuksia siihen, mutta luonnonlahjakkaita ideatehtaita ei kannata kadehtia luovuustutkija Guy Aznarin mukaan.

Luovuutta voi harjoitella siinä samoin kuin mitä tahansa urheilulajiakin, hän sanoo.

Jos pää kolisee tyhjyyttään, kokeile näitä Huffington Postin kokoamia vinkkejä:

– Kysele tyhmiä. Kiinnitä huomiota myös epäolennaisiin asioihin. Hönöltä tuntuva kysymys saattaa olla avain sinne, missä kukaan ei ole uskaltautunut käymään.

– Älä ota itseäsi vakavasti. Mitäs sitten, jos yrityksesi meneekin umpimetsään? Ainakin sinulla oli pokkaa kokeilla. Muista sekin, että moni nerokas keksintö on lytätty alkumetreillä.

– Haaveile. Pilvilinnat ovat hyvä juttu. Mitä utopistisemmat, sitä paremmat. Päiväunelmoinnin pointti on pitää mielikuvitus jatuvassa liikkeessä. Sen ei tarvitsekaan pyrkiä tuloksiin.

– Leiki. Stressilelun näprääminen tai kynän pyörittely ideoinnin lomassa terästävät keskittymistäsi ja luovuuttasi, sanoo psykologi Jackie Andred. Opettajan koulussa kieltämää pelleilyä kannaa siis ehdottomasti jatkaa aikuisiällä.

- Ryhdy hommiin, heti. Hutki ensin ja tutki myöhemmin. Itsekritiikin saa joskus hiljenemään vain jättämällä aivot narikkaan. Hae ne takaisin vasta sitten, kun olet saanut aikaan jotain, jota ne voivat arvostella.

– Keskity tekemiseen, älä lopputulokseen. Jos päällimmäisenä mielessäsi on valmis lopputulos, estät luovuuttasi kukoistamasta.

– Treeniä, treeniä! Luovuus on kuin lihas, joka tykkää säännöllisestä harjoittelusta. Ota tavaksi vaikka päivittäinen piirustustuokio. Mikään Picasso ei tarvitse olla. Aloita vaikka kulma-auringoista ja tikku-ukoista.

– Minä, minä, minä. Etsi suorastaan raivokkaasti omaa juttuasi. Ei ole järkeä jäljitellä naapuria, sillä omalla persoonallasi saat aikaan takuulla kiinnostavampia tuloksia. Vinkki: lainailu on sallittua. Jos sinulla ei ole hajuakaan siitä, mikä on oma tyylisi vaikkapa sisustuksessa, lähde liikkeelle leikkaa ja liimaa -menetelmällä. Napsi sieltä täällä silmääsi miellyttäviä elementtejä murehtimatta, kuinka hyvin palaset istuvat yhteen. Lopputulos on taatusti itsesi näköinen.

Lähteet: Huffingtonpost.fr, Time, créativité-conseils.com

Lue myös:

Näin sinusta tulee luova – alle 10 minuutissa

Kolme syytä, miksi sotkuinen työpöytä kannattaa

Amos Rex -taidemuseo ei ole vielä auennut, mutta museon kattopiha on jo Instagram-tähti.

Helsinkiläiset kaverukset Erika Haavisto ja Heli Koistinen potkaisevat sandaalit jalastaan ja kipuavat ylös jyrkkää kivetystä paljon ketterästi. Erikan puhelimen muistiin tallentuu yhteiskuva – kuulemma kaverusten ensimmäinen tästä paikasta.

Vilkaisen Instagramista mallia ja könyän koristekivetystä pitkin erikoisen lasirakennelman viereen. Kurkkaan valtavan periskoopin näköisestä ulokkeesta. Sisällä ei näy oikein mitään.

Nilkkaani sattuu, sillä se on luonnottomassa asennossa. En tiedä, mitä yleensä teen käsilläni. Laitan ne taskuun, kuten eräs toinen herra teki tässä samassa paikassa omassa Insta-kuvassaan.

Räps, räps. Kuvaaja napsii otoksia, kun poseeraan kuperalla katoksella. Vähän hävettää, mutta ei paljon. Onhan täällä muitakin samoissa puuhissa.

Tätä Amos Rexin kattopihaa näkee Instagramissa nykyään usein. Helsingin Lasipalatsinaukiolla sijaitsevasta paikasta on tullut turistien ja paikallisten suosima kuvauskohde. 

Heli tutkii paikalta aiemmin näpättyjä otoksia Instagramista.

– Onpas hienoja kuvia, hän ylistää.

Ei tosin minun kuvani kohdalla. Vaatteeni ovat muotitiedottoman valinta ja taskusta törröttää kynä.  Tuskin sitä kehtaa edes ladata.

 

 

A post shared by Timo Riitamaa (@timoriitamaa) on  

 

A post shared by Elsa Hessle (@elsahess) on

Täydellinen Insta-kuva toimittajalle! Kuva: Amanda Aho
Täydellinen Insta-kuva toimittajalle! Kuva: Amanda Aho

 

Mielenkiintoinen masto

Uuden taidemuseon kattoa käytetään tapahtuma-alueena. Ulkonäöltään se on aika erikoinen. Muutaman metrin korkuiset nupulakivimäiset kummut täydentyvät ruotsinlaivan hytti-ikkunoita muistuttavista, mutta kymmenkertaisen kokoisista laseista.

Kumpujen taustalta kohoaa kymmenien metrien korkuinen valkoinen pylväs, joka muistuttaa ulkomuodoltaan laivan mastoa. Sinne sitten tähystelemään, on moni rohkea varmaan tuumannutkin. Tuskin kukaan on mennyt.

Italialainen Nini Ciccarese ihasteli korkeaa mastoa. Kuva: Amanda Aho
Italialainen Nini Ciccarese ihasteli korkeaa mastoa. Kuva: Amanda Aho

Tiistaisena iltapäivänä paikalla on lähinnä turisteja, kun oppivelvolliset pakertavat pulpeteissaan. Täällä nukutaan ilman pelkoa opettajan valvovasta silmästä.

Italialaisen Nini Ciccaresen mielestä pytinki sopii hienosti Helsinkiin. Hänen mukaansa se näkyy hyvin korkeilta kattoterasseilta.

Erikoinen tolppa kiinnostaa monia. Kuva: Amanda Aho
Erikoinen tolppa kiinnostaa monia. Kuva: Amanda Aho

– Masto on hieno. Se ei ollut tässä vielä viime Suomen-vierailullani, Helsingissä usein käyvä Nino kertoo.

Kuvaajia tulee ja menee. Kohde selvästi kiinnostaa kuin joulukuinen Teneriffa suomalaisia.

Tunnin aikana selfien ottajia ilmestyy useampia. Jos paikalta mielii täydennystä omaan Instagram-profiiliin, kannattaa piipahtaa nopeasti. Muuten saattaa hukkua massaan.

itserakkauden amtööri

Helsingin keskustaan nousi vaivihkaa Instagram-edelläkävijöiden uusi pyhiinvaelluspiste – testasimme, miltä se näyttää kuvassa

Vieläkään en ymmärrä, miksi ihminen kuvaa itseään.Ketä kiinnostaa, itse itsestään otetut kuvat,siis oikeasti? Aivan sama miltä ja mitä somessa näytät, selfieinstituutio kertoo justiinsa sen, kuinka paljon toiset kiinnostaa, ja kiinnostus siihen, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, on aikalailla nolla.
Lue kommentti

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.