”Piti vähän munanmaalausta kokeilla, mutta sitten aloin miettiä vähän isompaa kuvaa...” Kuva: Shutterstock
”Piti vähän munanmaalausta kokeilla, mutta sitten aloin miettiä vähän isompaa kuvaa...” Kuva: Shutterstock

Pää tyhjänä? Luovuutesi on onneksi uusiutuva luonnonvara, jonka kasvattamiseen on tarjolla kikkakolmosia.

Jokainen meistä on luova. Joillain on toki enemmän taipumuksia siihen, mutta luonnonlahjakkaita ideatehtaita ei kannata kadehtia luovuustutkija Guy Aznarin mukaan.

Luovuutta voi harjoitella siinä samoin kuin mitä tahansa urheilulajiakin, hän sanoo.

Jos pää kolisee tyhjyyttään, kokeile näitä Huffington Postin kokoamia vinkkejä:

– Kysele tyhmiä. Kiinnitä huomiota myös epäolennaisiin asioihin. Hönöltä tuntuva kysymys saattaa olla avain sinne, missä kukaan ei ole uskaltautunut käymään.

– Älä ota itseäsi vakavasti. Mitäs sitten, jos yrityksesi meneekin umpimetsään? Ainakin sinulla oli pokkaa kokeilla. Muista sekin, että moni nerokas keksintö on lytätty alkumetreillä.

– Haaveile. Pilvilinnat ovat hyvä juttu. Mitä utopistisemmat, sitä paremmat. Päiväunelmoinnin pointti on pitää mielikuvitus jatuvassa liikkeessä. Sen ei tarvitsekaan pyrkiä tuloksiin.

– Leiki. Stressilelun näprääminen tai kynän pyörittely ideoinnin lomassa terästävät keskittymistäsi ja luovuuttasi, sanoo psykologi Jackie Andred. Opettajan koulussa kieltämää pelleilyä kannaa siis ehdottomasti jatkaa aikuisiällä.

- Ryhdy hommiin, heti. Hutki ensin ja tutki myöhemmin. Itsekritiikin saa joskus hiljenemään vain jättämällä aivot narikkaan. Hae ne takaisin vasta sitten, kun olet saanut aikaan jotain, jota ne voivat arvostella.

– Keskity tekemiseen, älä lopputulokseen. Jos päällimmäisenä mielessäsi on valmis lopputulos, estät luovuuttasi kukoistamasta.

– Treeniä, treeniä! Luovuus on kuin lihas, joka tykkää säännöllisestä harjoittelusta. Ota tavaksi vaikka päivittäinen piirustustuokio. Mikään Picasso ei tarvitse olla. Aloita vaikka kulma-auringoista ja tikku-ukoista.

– Minä, minä, minä. Etsi suorastaan raivokkaasti omaa juttuasi. Ei ole järkeä jäljitellä naapuria, sillä omalla persoonallasi saat aikaan takuulla kiinnostavampia tuloksia. Vinkki: lainailu on sallittua. Jos sinulla ei ole hajuakaan siitä, mikä on oma tyylisi vaikkapa sisustuksessa, lähde liikkeelle leikkaa ja liimaa -menetelmällä. Napsi sieltä täällä silmääsi miellyttäviä elementtejä murehtimatta, kuinka hyvin palaset istuvat yhteen. Lopputulos on taatusti itsesi näköinen.

Lähteet: Huffingtonpost.fr, Time, créativité-conseils.com

Lue myös:

Näin sinusta tulee luova – alle 10 minuutissa

Kolme syytä, miksi sotkuinen työpöytä kannattaa

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e