Intialaissyntyinen Chopra muutti Amerikkaan suoritettuaan erikoistumisensa Bostonissa. ”Nautin siitä niin paljon, että palasin takaisin.”
Intialaissyntyinen Chopra muutti Amerikkaan suoritettuaan erikoistumisensa Bostonissa. ”Nautin siitä niin paljon, että palasin takaisin.”

Tähtien hyvinvointiguru ja vaihtoehtolääketieteen pioneeri Deepak Chopra herää viideltä ja joogaa joka päivä.

Joka aamu Deepak Chopra herää neljän–viiden aikaan meditoimaan. Kotonaan New Yorkissa hän jää metrosta pois muutamaa korttelia ennen määränpäätään. Ohjelmaan kuuluu myös jooga seitsemänä päivänä viikossa.

Suomessa hiljattain vieraillut vaihtoehtolääketieteen guru elää niin kuin opettaa.

– Nykyään se on tapa. En edes mieti sitä. Kun olen New Yorkissa, en käytä taksia. En myrkytä kehoani käsitellyllä ruoalla. Nautin vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa ja rakastan työtäni, Chopra kertoo.

Chopraa voi hyvällä syyllä kutsua henkisen hyvinvoinnin tuntijaksi. Hän on kirjoittanut yli 80 aihetta sivuavaa kirjaa. Teoksia on käännetty yli 43 kielelle, ja niistä 22 on päässyt The New York Timesin myydyimpien kirjojen listalle.

Helsingin-vierailullaan Chopra luennoi hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Miksi henkinen hyvinvointi kiinnostaa nyt enemmän kuin koskaan?

– Siksi, koska elämme hyvin stressaavassa ja pateettisessa maailmassa. Ajasta on jatkuvasti pulaa, Chopra sanoo.

Vaikka hyvinvointi on nosteessa, Chopra jakaa luennoillaan mieluummin tutkimustuloksia kuin neuvoja.

– Henkisissä kysymyksissä ihmiset eivät oikeastaan tarvitse apua. Riittää, kun tiedostaa tarvitsevansa päivittäin hetken, jolloin pysähtyy ja on tietoinen. Suurin osa ihmisistä ei ole yhteydessä itsensä kanssa.

Chopran ajatukset tietoisuudesta kuulostavat maallikon korvaan korkealentoisilta, mutta hän painottaa hyvinvoinnista puhuessaan myös elämäntyylin merkitystä: unen laatua, stressin määrää, ruokavaliota ja sosiaalisia suhteita.

Tärkein hyvinvointioppi on Chopran mielestä kuitenkin tietoisuus, ennen kaikkea itsestä.

– Itsetietoisuus on tietoisuutta omasta kehosta, henkisestä tilasta ja ajatuksista, ihmissuhteista ja tunteista, tietoisuutta siitä, mitä tekee elämällään. Jos ei tunne itseään, ei voi tuntea mitään muutakaan, Chopra sanoo.

Mainettaan pahempi menestys

Deepak Chopran nimi mainitaan usein, kun listataan maailman vaikutusvaltaisimpia ajattelijoita.

The World Postin ja The Huffington Postin maailmanlaajuisessa verkkokyselyssä Chopra äänestettiin maailman vaikutusvaltaisimpien ajattelijoiden listan sijalle 40, korkeammalle kuin yksikään muu lääketieteen edustaja. Myös Time-lehti on nostanut hänet vuosisadan sankarit ja ikonit -listalleen.

Chopraa sijoitukset eivät juuri hetkauta.

– Aluksi olin niistä yllättynyt. Myöhemmin olen miettinyt vain, kuinka joku voi edes keksiä jotakin sellaista. Minä tai perheeni emme ota sijoituksia vakavasti.

Chopra on koulutukseltaan lääkäri. Vuonna 1996 hän perusti Kaliforniaan Chopra Center for Wellbeing -keskuksen yhdessä neurologi David Simonin kanssa. Keskuksessa yhdistetään perinteinen länsimainen lääketiede täydentäviin hoitomuotoihin, kuten joogaan ja meditaatioon.

Tällä hetkellä Chopra työskentelee myös maineikkaissa Northwestern- ja Columbia-yliopistoissa apulaisprofessorina. Lisäksi hän luennoi Kalifornian yliopiston terveystieteiden laitoksella. Hänestä henkisen hyvinvoinnin tutkimus on uskottava tieteenala siinä missä muukin lääketiede.

– Teemme paljon tutkimusta Kalifornian yliopistossa. Mukana on lääketieteen opiskelijoita ja lääkäreitä, ja lääkäreiden ammattijärjestö American Medical Association on huomioinut tutkimuksemme. Tämä on todella iso liike juuri nyt, ainakin monissa lääketieteellisissä yliopistoissa, Chopra sanoo.

Julkkisten luottoguru

Chopra on työskennellyt lukuisten superjulkkisten kanssa. Hänen asiakkaitaan ovat olleet muun muassa Madonna, Lady Gaga ja Oprah Winfrey, mutta mielellään hän ei julkkisasiakkaistaan puhu.

– Sitä korostetaan liikaa, Chopra perustelee.

– 99,9 prosenttia tapaamistani ihmisistä ei ole julkkiksia ja vain 0,01 prosenttia on. He tulevat kursseilleni ihan kuin kuka tahansa muukin.

Työllään Chopra on tienannut huomattavan omaisuuden. Self-help myy, ja sillä saralla Chopra on ollut tuottelias. Itse hän ei osaa veikkailla, miksi juuri hänestä tullut alansa suurin menestyjä.

– Luulen, että joidenkin ihmisten mielestä syy on intialaisessa aksentissani, Chopra tokaisee lakonisesti ja jatkaa vakavoituen.

– En tiedä. En todella tiedä. Minulla on vain sattunut olemaan oikea ajoitus. Taustani ja lääketieteen opintoni tietysti auttavat.

Kertyneestä omaisuudesta, tunnetuista asiakkaista ja valtavasta tuotannosta huolimatta Chopra uskoo, ettei menestys ole juuri muuttanut hänen elämäänsä.

– Olen tullut siihen tulokseen, että menestys on yliarvostettua. Todellista menestystä on olla onnellinen, vaalia merkityksellisiä ihmissuhteita, auttaa muita ja ilmaista luovuuttaan. Arvostan noita asioita menestystä enemmän.

Deepak Chopra

Lääkäri, kirjailija ja vaihtoehtolääketieteen luennoitsija.

Syntyi 22.10.1947 Intiassa, asuu Yhdysvalloissa.

Kirjoittanut yli 80 tieteellistä ja kaunokirjallista teosta.

Työskentelee apulaisprofessorina Columbia- ja Northwestern-yliopistoissa, luennoinut esimerkiksi hyvästä johtajuudesta.

Naimisissa Rita Chopran kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Alkaako kengännumerosi nelosella? Tervetuloa porukkaan!

En muista, missä vaiheessa jalkani venähti yli neljänkympin, mutta pitkään se on ollut kokoa 41. Varmasti jo teini-iässä siirryin kolmoskerhosta isokenkäisiin, sillä muistan hävenneeni suurta kalossiani. Nykyään olen asian kanssa sinut – ainakin suurimman osan ajasta. Maailmassa on asioita, joihin vain me isojalkaiset naiset olemme törmänneet.

 

 1. Kaupasta ei löydy kokoasi – eikä se ole loppuunmyyty. Kiitokset kaikille kenkävalmistajille, jotka teette naisten popoja kokoon 42 asti. Moitteet teille, joiden valikoimissa isoin koko on 40.
 2. Tuliaisostoksiisi ei kuulu kenkiä. Italian-reissulla ei kannata edes kysyä kokoja, vastaus on jo tiedossa.
 3. Huomaat, ettei bodyshamingin vastainen kulttuuri ole laskeutunut vielä varpaiden tasolle. ”Ai sulla on niin iso jalka! Pysyt hyvin pystyssä.” Asia saattaa myös olla omien korviesi välissä. Kenkäkaupassa sanot kokosi hiljaisella äänellä ”Nelkyt. Tai ehkä nelkytyks.”
 4. Kantapääsi kohtaavat kylmän lattian. Kylpylöiden ja hoitoloiden one size -lipokkaat on parempi pyytää miesten koossa.
 5. Joku luulee kenkiäsi miesten jalkineiksi. Asuin kimppakämpässä Thaimaassa, kun kaverini epäili, että joku on tuonut paikallisen ladyboyn yövieraaksi kotiimme. Olin jättänyt kuistille uudet kiilakorkosandaalini koossa 41.
 6. Kun pillifarkut tulivat muotiin, hikikarpalo nousi otsallesi. Kapealahkeisten housujen valtakausi on ollut isojalkaiselle totuttelemisen paikka. Kengät nimittäin näyttävät paljon isommilta pillifarkkujen parina. Myös cat-heelsit eli matalat piikkikorkkarit saattavat aiheuttaa tunteen, että jalkapöytäsi jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
 7. Teet mahtavia alelöytöjä. Jos jalkojen koko aiheuttaa hetkittäin harmitusta, myös ilonaiheita löytyy. Alennusmyynneissä on lähes aina jäljellä kokoa 41 huokeaan hintaan.
 8. Hurraat mielessäsi, kun pienempi koko mahtuu sinulle. Joidenkin merkkien valmistajat ovat jopa niin ajattelevaisia, että tekevät mitoituksestaan hieman väljää. Jotenkin se vain ilostuttaa, kun pohjaan on painettu yhtä pienempi numero.
 9. Voit ostaa popoja myös miesten osastoilta. Vastakkaisen sukupuolen valikoimat etenkin lenkkarimarkkinoilla ovat omaa luokkaansa. Niissä mallistoissa neljän kympin alkupää on pientä kokoa!

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

 1. miten tehdä limaa
 2. miten saada poikaystävä
 3. miten saada unta
 4. miten laihtua nopeasti
 5. kuinka laihtua
 6. miten saada rahaa
 7. kuinka monta prosenttia
 8. miten selvitä erosta
 9. miten säästää rahaa
 10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!