Minttu on tarkka siitä, että käyttää kaiken kaupasta ostamansa ruuan. Joskus kuitenkin on tullut dyykattua liikaa, ja osa saaliista on päätynyt uudelleen roskiin. Kuvat Karoliina Paatos
Minttu on tarkka siitä, että käyttää kaiken kaupasta ostamansa ruuan. Joskus kuitenkin on tullut dyykattua liikaa, ja osa saaliista on päätynyt uudelleen roskiin. Kuvat Karoliina Paatos

Basisti Minttu Muranen on joutunut kuuntelemaan törkeitä huutoja roskisreissuillaan.

"Varautukaa huutoon", Minttu Muranen, 33, kehottaa, kun lähestymme kaupan takana seisovaa roskakatosta.

"Suksi vittuun" tai "olet ällöttävä" -herjauksia ei tällä kertaa kuulu, sillä aiemmilla dyykkauskerroilla tutuksi tullut vihainen naismyyjä ei vahdi takapihaa.

Roskiksella selviää, miksi. Katoksen oviin on ruuvattu paksu metallilevy, jonka päissä roikkuvat painavat munalukot. 

Uutuuttaan kiiltelevä viritys pitää jätteet turvassa. Saalistusretki on käynnistynyt nihkeästi. Tämän Alepan piti olla varma paikka löytää ruokajätettä. Myyjän huudon sijaan saammekin kuunnella oppaaksemme lähteneen Mintun manailua.

– Lukkoja tulee koko ajan lisää! Kohta ei ole yhtään dyykkauspaikkaa.

Roskisten kaivelu vaikeutui viitisen vuotta sitten, kun pienetkin kaupat alkoivat lukita roska-astioitaan. Ohjeistus dyykkaamisen estämiseksi tuli päivittäistavarakauppojen yhteisjärjestöltä.

Barbe-Q-Barbies-yhtyeen basisti, muusikkona itsensä elättävä Minttu on käynyt tällä takapihalla viikoittain. Nyt on lähdettävä kauemmas.

Pakastin täyteen roskiksista

Minttu on dyykannut yli 10 vuotta. Ruuan hakeminen roskiksista alkoi parikymppisenä, kun hän asui yhteisössä.

– Opin tavan kämppiksiltä. Kävin roskiksilla joka päivä.

Tämän päivän dyykkaajat jakavat vinkkejä ja kokemuksia avoimessa Facebook-ryhmässä. Yksi iloitsee löytämästään paistijauhelihasta ja toinen kehuskelee, kuinka karppaaminenkin onnistuu roskisruualla. Moni kuitenkin valittelee samaa kuin Minttu: roskiksille ei enää pääse. Se hermostuttaa niin, että eräs dyykkaaja haluaisi perustaa Roskisruuan Vapautusrintaman.

Mintun dyykkausuran alussa oli helppo löytää saalista. Hän pyöräili kavereineen rinkat selässä Siwan konttiroskikselle, ja konditorian takaa löytyi kaupungin kehutuimpia täytekakkuja laatikoissaan.

Köyhälle yliopisto-opiskelijalle löydöistä tuli iso rahallinen säästö. Pakastin oli täynnä ruokaa. Saalisretkille innosti myös inho ravinnon haaskaamista kohtaan.

– En voi ymmärtää, miksi syötäväksi kelpaava ruoka kärrätään kaatopaikalle, kun samaan aikaan korttelin päässä kiemurtelee leipäjono. Ruuan turha tuottaminen rasittaa myös ympäristöä.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan noin kolmannes – ehkä jopa puolet – kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta päätyy roskiin. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus puolestaan arvioi, että Suomessa 10–15 prosenttia ruuasta ajautuu jätteeksi.

Suurin osa ruuasta heitetään roskiin kodeissa ja elintarviketeollisuudessa, mutta kaupassakin hävikkiä syntyy vuosittain noin 12–14 kiloa jokaista suomalaista kohti. Vain pieni osa kaupoista toimittaa vanhentumassa olevia elintarvikkeita hyväntekeväisyysjärjestöille.

Dyykkarin unelma

Stockan herkun roskiksesta löytyisi varmaan herkku jos toinenkin, mutta markettien ja kauppakeskusten isot roskikset on suljettu dyykkareilta ajat sitten. Niinpä marssimme Mintun kanssa pienen kivijalkamyymälän taakse.

Roskisten luo kuljetaan luiskaa pitkin. Paikan sijainti jääköön paljastamatta, sillä Minttu ei halua kaupan henkilökunnan joutuvan vaikeuksiin. Heidänhän pitäisi estää dyykkaaminen.

– Täällä on mahtavaa porukkaa töissä. Joskus ne jättävät elintarvikkeita tuohon lastauslaiturille, etteivät ne likaantuisi muista jätteistä.

Hämärässä tilassa seisoo kolme roskista, joiden kyljessä lukee "pakattu biojäte".

– Tämä on dyykkarin unelma, Minttu huudahtaa.

Hymyyn leviävät kasvot katoavat astian syvyyksiin ja jalat nousevat ilmaan. Roskiksen sisäpintaa peittävä punertava möhnä tarttuu lippikseen, kun kansi rämähtää kurkottelijan päälle.

– Ei kannata laittaa ykkösiä päälle, Minttu naurahtaa.

Minttu nostaa astian pohjalta tomaatteja. Ei mitään liiskaantuneita jätteitä vaan rasian suojassa puhtaana säilyneitä palleroita. Ensin kolme pakkausta isoja tomaatteja, sitten vielä pari rasiaa kirsikkatomaatteja.

– Nyt tuli tomaattiviikko, kasvissyöjä iloitsee.

Liha ja makkara kelpaisivat kotona odottaville koirille. Emännän toivelöytö olisi juusto, varsinkin gouda. Jos juustossa on hometta, Minttu leikkaa sen irti.

– Kallista ja epäekologista juustoa voi syödä roskista ilman tunnontuskia.

Saalista nousee lisää: muoviin suljettuja kevätsipuleita, verkkoon kerättyjä appelsiineja, kelmuun kääritty kaalinlohko ja kelmutettu paprika. Fazerin suklaalevy houkuttelisi, mutta se on rikkoutunut litistyneiden päärynöiden sekaan. Rahkapurkki saa myös jäädä, koska sen kannessa on viilto.

Banaanit lähtevät matkaan, vaikka ne ovat tummia, limaisia ja haisevat kompostille. Ne kuitenkaan eivät jousta liikaa Mintun tutkivan sormen alla. Tuhansien kilometrien päästä laivatut banaanit ovat päätyneet syömäkelpoisina jäteastiaan!

Nälkäisille vai polttoaineeksi?

Päivän saalis paljastaa saman kuin esimerkiksi MTT:n tutkimus: jätteeksi päätyy eniten tuoretuotteita. Säilykkeet ja kuivatuotteet ovat harvinaisimpia löytöjä.

Yhtäkkiä ovi kirskahtaa. Kaksi henkilökuntaan kuuluvaa naista astuu lastauslaiturille. Minttu nostaa repun selkään ja kuiskaa lähtökäskyn. Emme ota naisiin katsekontaktia, mutta heidän täytyy huomata meidät. Rouvat kuitenkin istuvat rauhallisesti risaisille konttorituoleille ja panevat tupakaksi.

Kun pääsemme takaisin kadulle, Minttu kertaa säännöt: henkilökuntaa ei häiritä, paikkoja ei sotketa ja muut dyykkaajat otetaan huomioon.

Tällä kertaa liikkeellä ei ollut muita, ei edes sitä lähellä asustavaa miestä, jonka sairauseläke ei riitä ruokaan. Hänen kanssaan Minttu on turissut pitkät pätkät roskiksia penkoessaan.

– Kaikki eivät kaivele jätteitä pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Yhä useampi dyykkaa, koska ei ole rahaa ruokaan. 

Monet heistä ovat vanhoja ihmisiä.

Syksyllä Minttu löysi roskiksesta ison erän kolmioleipiä ja lasagnea, joissa oli viimeinen myyntipäivä. Hän pakkasi ne jätesäkkiin ja kantoi leipäjonossa seisovien luo. Pussi tyhjeni nopeasti.

EU:n parlamentti on kannattanut aloitetta, jonka mukaan kauppojen myymättä jäänyt ruoka annettaisiin nälkäisille. Syömäkelpoisten tomaattien noukkiminen mätien joukosta on kuitenkin työlästä puuhaa, joten kaupan on kätevämpi heittää koko satsi pakkauksineen menemään. Helppouden lisäksi pakattu biojäte voi olla kaupalle tuottavaa. Esimerkiksi SOK:n biojätteestä osa menee biokaasun ja etanolin raaka-aineeksi. Myymätön leipä jalostuu etanoliksi, jota myydään ABC:llä.

Menisit töihin!

Minttu on roskisreissuillaan kuullut "menisit töihin" -kehotuksia ja "soitan poliisit" -uhkauksia. Kerran poliisit tulivatkin.

– Käskivät painua kotiin. Niillä oli kai tärkeämpääkin tekemistä.

Jätelaki ei anna suoraa vastausta siihen, onko dyykkaaminen rikos. Poliisit pitävät tekoa näpistyksenä, mutta tiettävästi roskisten penkomisesta ei ole jaettu rangaistuksia.

Kauppa perustelee dyykkaamisen estämistä sillä, että jäteastioissa olevien elintarvikkeiden turvallisuutta ei voida taata.

Minttu tuhahtaa. Hän ei ole saanut ruokamyrkytyksiä.

– Ei kukaan syytä kauppaa, jos sairastuu roskista kaivetusta ruuasta. Oikeasti kauppa on kiinnostunut menettämistään asiakkaista. 

SOK:n päivittäistavarakaupan suunnittelujohtaja pitää kiinni lakipykälistä.

– Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita ei saa luovuttaa eikä käyttää. Olisi laitonta ja vastuutonta antaa pilaantuneita tuotteita syötäväksi, Mika Lyytikäinen vastaa.

Jätekatoksia suljetaan myös siisteyden takia. Esimerkiksi Helsingin Käpylän Alepaan hankittiin viime syksynä lukot, koska roskisten kaivelijat repivät pusseja auki ja sekoittivat eri lajien jätteitä keskenään.

– Leivät menevät etanolin valmistukseen, eikä niiden sekaan saa panna eineksiä. Syömäkelpoistahan se leipä olisi, joten ymmärrän kierrättäjiä. Mutta meille alkoi tulla kaivelijoita, jotka sotkevat paikat, myymäläpäällikkö Kati Kannisto kertoo.

Nykyisin Mintulla olisi varaa ostaa ruuat kaupasta. Hän keikkailee bändin kanssa, ja puoliso Silvia Modigilla on hyväpalkkainen työ kansanedustajana. Silti Minttu yrittää kuluttaa edelleen mahdollisimman vähän.

– Matkustelen paljon, eli tuhoan planeettaa sillä tavalla, Minttu tunnustaa.

Bioroskis täyttyy kotona

On saaliin puhdistamisen aika. Ruokia ei voi kotona nostaa sellaisenaan kaappiin, vaan jokainen tomaatti ja sipulinvarsi täytyy tarkistaa.

Islan ja Pepin hännät alkavat heilua vimmatusti, kun Minttu laskee repun keittiön räsymatolle. Heiluminen lakkaa, kun laukusta nouseekin vain kasviksia. Ei sisäfileetä, ei edes makkaraa! Koirat löntystävät takaisin olohuoneeseen.

Minttu nostaa bioroskiksen lattialle, kääntää vesihanan päälle ja alkaa puristella. Sormien alla liiaksi joustavat hedelmät lentävät keräysastiaan, muut pääsevät vesikylpyyn. Ruokien kunto pitää arvioida ulkonäön ja pehmeyden perusteella. 

Hajusta ei voi päätellä mitään, sillä kompostin löyhkä on tarttunut koko satsiin.

Kustakin rasiasta löytyy vain yksi liiaksi pehmennyt tomaatti.

– En itsekään ostaisi laatikkoa, jossa on pilaantunut yksilö, Minttu toteaa.

Appelsiiniverkossa on neljän priiman lisäksi yksi epämuodostunut hedelmä.

Kaalinlohko päätyy leikkuulaudalle. Naps, naps – tummuneet kohdat saavat lähteä. Hups, kaalinpala putoaa lattialle. Minttu nostaa sen takaisin laudalle.

– En ole turhan tarkka puhtaudesta. Heitän ruokaa menemään vasta, kun se on todella pilalla. Niin käy harvoin.

Kun mädät tomaatit on heitetty pois ja muut huuhdottu, paha haju hellittää ja sopan keittäminen voi alkaa.

– Dyykkarin täytyy tehdä ruokaa siitä, mitä sattuu löytämään. Nyt syödään tomaattisapuskaa monta päivää.

Mutta ennen kokkaamista Mintun täytyy käydä kaupassa.

– Tarvitsen keittoon kermaa.

Tällä kertaa Minttu ottaa lompakon mukaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 10/2013.

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.