Minä, mä ja mun seura, parasta! Kuva: Shutterstock
Minä, mä ja mun seura, parasta! Kuva: Shutterstock

Psykologin mukaan kavereita ei tarvitse olla mielin määrin, mutta pari hyvää keskustelukumppania kannattaa jokaisen tuntea.

Lomakaudella riittää häitä, grillibileitä ja terassi-iltoja. Seurasta ei pääse kotonakaan, kun puolisokin lojuu nurkissa kaiket päivät. Kenen  tahansa aivot huutavat jo omaa lomaa rauhassa muista.

Mutta entä, jos seuraa ei tarvitse yleensäkään? Jotkut viihtyvät jatkuvasti parhaiten aivan omassa seurassaan tai korkeintaan oman perheen kesken. Kuitenkin hyvään elämään tarvitaan ystäviä – vai tarvitaanko?

Psykologi Tuija Matikan mukaan kavereita ei tarvitse olla mielin määrin, mutta pari hyvää keskustelukumppania kannattaa jokaisen tuntea.

– Jos ei ole ketään, jonka kanssa jutella siitä, mikä vaivaa tai ilahduttaa, omat ajatukset alkavat helposti kiertää kehää.

Nuorelle yksin oleminen voi olla kamalinta elämässä, kun taas kiireinen keski-ikäinen antaisi vasemman kätensä hetkestä rauhassa. Silloin vaikkapa puutarhaharrastukseen uppoutuminen tuntuu ­parhaalta asialta maailmassa.

Tuija Matikan mukaan ihmisillä on erilainen määrä ruutia ihmissuhteisiin. Jos koko ajan tykittää, pikkuhiljaa ruuti loppuu.

– Moni säälii ikäihmisiä, jotka viettävät paljon aikaa ­itsekseen. Mutta ei vanhuskaan välttämättä kaipaa ihmisiä ympärilleen, jos on saanut elää mielenkiintoisen elämän.

Mikä on parasta yksin olemisessa?

"Vaikka muiden huomioiminen onkin palkitsevaa, välillä se on myös kuluttavaa. Tarvitsen paljon omaa aikaa. On rentouttavaa elää täysin omilla ehdoillani: syön ja puuhaan mitä haluan ja juuri itselleni sopivaan tahtiin." Kaisa, 26

"Yksin olemisessa on ihaninta, ettei tarvitse kuunnella ketään. Esimerkiksi shoppailu on ­parasta yksin, koska silloin saan kierrellä kaupasta toiseen omaa vauhtia. En kysele muiden mieli­pidettä vaatteista, mitäs ­sillä on väliä." Veera, 29

"Nautin yksinäisyydestä, koska olen luonteeltani ylikiltti miellyttäjä. Seurassa mukailen muita. Jos mielipidettäni kysytään, vastaan usein, että kaikki käy. Kun olen yksin, pystyn olemaan tilanteen herra, eikä minun ei tarvitse varmistella, onkohan muilla nyt hauskaa." Arja, 36

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30