Vasenkätinen elementissään! Kuva: Shutterstock
Vasenkätinen elementissään! Kuva: Shutterstock

Noin joka kymmenes ihminen maailmassa on vasenkätinen – ja lopuilla on monia syitä kadehtia vähemmistöä.

 

1. Vasenkätisillä on oma päivä, jota on vietetty vuodesta 1976 alkaen. Jos siis kuulut vähemmistöön, ota tänään skumppalasi vasempaan käteen ja skoolaa!

Vasenkätiset muuten juovat alkoholia muita enemmän, kertoo tutkija Kevyn Denny everydayhealth.com-sivustolle. Väite perustuu tutkimukseen, johon osallistui 25 000 ihmistä 12 eri maasta.

2. Vasenkätiset ovat parempia sängyssä. Ruotsalainen seksileluvalmistaja Lelo toteutti vuonna 2014 seksitutkimuksen, jonka tulokset ovat vähintäänkin hämmästyttäviä. Tutkimuksen mukaan vasenkätiset ovat nimittäin 71 prosenttia tyytyväisempiä seksielämäänsä kuin oikeakätiset, kertoo Medical Daily. Tutkimukseen osallistui 10 000 vasenkätistä, joista 86 prosenttia kuvaili olevansa "äärimmäisen tyytyväisiä" seksielämäänsä. Oikeakätisten vastaajien vastaava luku oli vaivaiset 15 prosenttia.

3. Vasenkätiset saavat kaiken irti kauhuelokuvista. Pöö! Jos olet vasenkätinen, todennäköisesti pelästyit. Telegraph-lehti nimittäin kertoo Edinburghin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan vasenkätiset tuntevat pelkoa paljon oikeakätisiä vahvemmin. Tutkimuksessa oikea- ja vasenkätisille näytettiin katkelma kulttielokuvasta Uhrilampaat. Tutkimusjohtaja tohtori Carolyn Choudhary kertoo Telegraphille, että vasenkätisissä ilmeni katselun jälkeen melkein tuplasti post-traumaattisen stressihäiriön oireita oikeakätisiin nähden.

4. Vasenkätisen ei tarvitse venkslata haarukkaa kädestä toiseen. Kun vasenkätinen syö ensin salaatin pelkällä haarukalla ja tarttuu sitten veitseen, haarukka on yleensä jo valmiiksi vasemmassa kädessä. Kätevää!

5. Vasenkätiset vaikuttavat olevan presidenttiainesta. Kukin voi itse miettiä, onko sattumaa, että Yhdysvaltojen 12 viimeisimmästä presidentistä peräti kuusi on vasenkätisiä, mukaan lukien istuva presidentti Barack Obama. Ronald Reagan tosin oli ilmeisesti molempikätinen.

6. Vasenkätiset ovat luovia ja taiteellisia. Tutkijat ovat koettaneet vuosia selvittää, ovatko vasurit todella oikeakätisiä taiteellisempia, kuten vanha myytti sanoo. Ainakin osa tutkimustuloksista puoltaa väitettä. Huffington Post -lehti kertoo esimerkiksi Left Hander's Clubin tutkimuksesta, jonka mukaan vasenkätiset tuntevat vetoa uraan taiteiden, musiikin, urheilun ja IT-alan parissa enemmän kuin muut. Varjopuolena luoville aloille hakeutumisessa saattaa olla se, että tutkimuksen mukaan vasurit tienaavat keskimäärin 10 prosenttia oikeakätisiä vähemmän, kertoo Wall Street Journal.

7. Vasenkätisellä on etulyöntiasema monessa urheilulajissa, koska vasenkätisyys yllättää vastustajan. Esimerkiksi pesäpallossa vasenkätinen heittäjä voi sekoittaa lyöjän pasmat. Vastustaja voi mennä sekaisin myös esimerkiksi tenniksessä, nyrkkeilyssä ja miekkailussa.

Käyttäjä13788
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Hyvää vasenkätisten päivää! Tässä 7 syytä kadehtia vasureita

Olipa mukava lukea vasenkätisyydestä ja tuntea ylpeyttä ominaisuudesta. Jutussa oli osuvia tunnistettavia asioita käyttäytymisestä ja ajattelusta ja "päänkäytöstä"! Olen monesti todennut ajattelevani jotenkin monimutkaisesti ja esim. vaikeammat sudokut ovat helpompia, kuin ns. helpot. Elokuvista se on juuri noin ja siksi vältän väkivaltaisia "pahoja" kuvia. Toista se oli alakoulussa kirjoittaa mustekynällä ja ihmetellä, miksi tekstini sottaantuu ja toisten ei, kun käsi kulki kirjoitetun kostean...
Lue kommentti

Helena Kuitunen

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos