Siinä ne pirulaiset tuoksuvat. Kuva: Shutterstock
Siinä ne pirulaiset tuoksuvat. Kuva: Shutterstock

Hyasintin lahjoittaminen allergiselle on vähän sama kuin tuputtaisi keliaakikolle pullaa. Onneksi on muitakin vaihtoehtoja.

Hyasintti parka. Tuo perinteisistä perinteisin joulukukka, jonka tuoksu peittää ihanasti pohjaan palaneen riisipuuron katkun. Ostaako kukaan enää hyasintteja, kun kaikki valittavat saavansa niistä aivastelua ja allergiaa?

– Niitä kasvatetaan Suomessa kolmisen miljoonaa sipulia tänä vuonna. Joten on niitä vielä, joiden mielestä hyasintin tuoksu tuo joulun, toteaa Huiskulan toimitusjohtaja Jaakko Rantanen.

Lamminpään puutarhan Sari Salminen vahvistaa, että hyasintti on edelleen suosittu.

– Mutta on sen suosio vähän laskussa. Varsinkin sinisessä hyasintissa on kyllä voimakas tuoksu, joten ehkä allergisen kotiin kannattaa viedä vaikka leikkotulppaaneja tai jouluruusu. Valkoinen jouluruusu on viime vuosina noussut uudestaan muotiin oltuaan jo jonkun aikaa unohduksissa.

Tai sitten aivastelijalle voi ostaa joulutähden. Mutta kun sekin on myrkyllinen, samoin kuin se ruusu!

– Toisaalta, joulukukkia ei varsinaisesti osteta syötäväksi. En ole kuullut, että kukaan olisi vielä kuollut tai sairastunut vakavasti joulukukan takia, Jaakko Rantanen sanoo.

No, kotieläimet ja lapset saattavat joskus syödä omituisia asioita. Jos heidät ahtaa täyteen muita herkkuja ja vahtii kukkia, voi nauttia siitä ajatuksesta, että joulukukan ostamalla tukee kotimaista puutarhuria. Perinteiset, jouluiset sipulikukat kasvatetaan yleensä Suomessa.

Sari Salminen kaipailee yhden oikein perinteisen ja tuoksuvan joulukukan perään: 1900-luvun alkupuolella kielo oli suosittu jouluna. Nykyään niitä ei oikein kasvata kukaan, ja hinta on noussut liian korkeaksi. Sari kehottaa muistamaan myös leikkokukat.

– Oma suosikkini joulukukaksi voisi olla kimppu valkoisia leikkokukkia. Erilaisia kukkia, joku risu siihen. Ehkä vähän bling blingiäkin, Sari sanoo.

Lue myös:

Joulukoristele kuin aikuinen! 10 vinkkiä

Tällainen on suomalaisen unelmajoulukuusi

Saako hankkia joululahjan, jos on sovittu toisin?

Frida Kahlo -elokuva ei sitten ollutkaan kertomus mahtavan taiteilijan elämästä, vaan yhden pervertikon raivoisa metsästysretki.

Hollywood-tähti Salma Hayek julkaisi eilen The New York Timesissa mielipidekirjoituksen, jonka rinnalla oikeastaan kaikki muut mielipidekirjoitukset kalpenevat. Se on kirjoitettu aiheesta Harvey Weinstein oli minunkin hirviöni. Hayek kertoo elokuvatuottaja Weinsteinin vainonneen häntä sinnikkäästi Fridan kuvauksissa vuonna 2002. 

– En suostunut menemään suihkuun hänen kanssaan. En antanut hänen tulla katselemaan, kun käyn suihkussa. En antanut hänen nuolla minua. En suostunut riisuutumaan toisen naisen kanssa, Hayek kirjoittaa. 

Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista ja viherkasveihin masturboinneista.

Hayek veikkaa, että Weinstein ei kehdannut raiskata häntä sen takia, että Hayek tunsi turhan monta miehen kaveria. Sanattomaksi tuottaja ei silti jäänyt.

– Tapan sinut. Etkö usko, että pystyn siihen? Hayek kertoo Weinsteinin raivonneen tultuaan torjutuksi.

Yli sata naista on tähän mennessä syyttänyt Weinsteinia ahdistelusta, häirinnästä ja raiskauksista. Sinänsä Salma Hayekin, 51, kertomus ei siis ole mitään uutta. Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista, makuuhuoneisiin raahaamisista ja viherkasveihin masturboinneista.

Mikä tässä nimenomaisessa mielipidekirjoituksessa sitten kuristaa kurkkua? Se, että jopa Salma Hayekin on pitänyt kestää moista. Edes hänellä ei ole ollut aseita Hollywoodin voimahahmoa vastaan. Hänen on pitänyt hymyillä ahdistelijansa vieressä yhteiskuvissa ja vaieta kaikesta. Koska muuten ura olisi ollut sitten siinä. Kiva kun kävit!

Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun.

Ja toki riipii myös se, että kerrankin kun naisohjaaja on tehnyt vaikuttavan elämäkertaelokuvan legendaarisesta naistaiteilijasta, selviää, että kuvaukset ovat olleet yhtä naistenvihaajan märkää unta. Weinstein muun muassa pakotti Hayekin alastonkohtaukseen toisen naisen kanssa ja Hayek sai hermoromahduksen kameran edessä. 

– En pystynyt lopettamaan itkemistä, oksensin ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään. Otin rauhoittavia. Niiden avulla itku loppui, mutta oksentaminen ei. 

Kerrassaan viehättävää! Ainakin nämä Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun: Pulp Fiction (1994), Smoke (1995). Englantilainen potilas (1996), Will Hunting (1997), Jackie Brown (1997). Rakastunut Shakespeare (1998), Taru sormusten herrasta (2001–2003), Chicago (2002), Lukija (2008), Nine (2009), Kunniattomat paskiaiset (2009) ja Kuninkaan puhe (2011).

Mukavaa elokuvailtaa!

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.