Me Naiset
|
Outi Pippuri
Tutkijoiden mukaan huuliherpes voi altistaa myöhemmällä iällä Alzheimerille. Kuva: Shutterstock
Tutkijoiden mukaan huuliherpes voi altistaa myöhemmällä iällä Alzheimerille. Kuva: Shutterstock

Huuliherpeksessä on huomattavasti rakkuloita ikävämpiäkin puolia.

Uusi ruotsalaistutkimus osoittaa, että yskänrokon huuleen nostattava herpes-virus voi aiheuttaa huomattavasti ikävämpiäkin asioita.

Elimistö kantaa herpes-virusta ikuisesti, joten jos herpeksen saa kerran, siitä ei pääse enää eroon.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että virus voi lisätä Alzheimerin taudin riskiä. Kun ihmisen elimistön puolustuskyky iän myötä heikkenee, herpes voi päästä leviämään aivoihin. Aivoissa virus puolestaan voi käynnistää prosessin, joka johtaa Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uumajan yliopiston professori Hugo Lövheim sanoo, että tutkimuksen löydökset voivat auttaa Alzheimerin hoitokeinojen kehittämisessä, kirjoittaa Daily Mail.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että herpeksen ja Alzheimerin taudin välillä on yhteys. Toivon, että muutaman vuoden sisällä voimme aloittaa Alzheimerin tautia ehkäisevät hoidot.

Ruotsalaistutkijat kohahduttivat hiljattain myös toisella herpes-uutisella. Sahlgrenska-akatemian tutkijat nimittäin yhdistivät yleisesti käytetyn Zovirax-herpeslääkkeen Cotardin oireyhtymään. Cotardin oireyhtymä on mielenterveyden häiriö, joka saa ihmisen uskomaan, että hän on kuollut.

Tutkijat uskovat, että Zoviraxin hajoamistuotteet yhdistettynä munuaisen vajaatoimintaan voivat laukaista potilaassa niin sanotun elävän kuolleen -syndrooman.

Lähteet: New Scientist, Helsingin Sanomat, Daily Mail

Lue myös:

Nämä neljä merkkiä voivat paljastaa piilevän sairauden

Milloin kondomin voi jättää pois parisuhtessa?

Näyttelijä Sari Havas: "Pelkäsin, että minäkin sairastun dementiaan"

Sisältö jatkuu mainoksen alla