Tutkijoiden mukaan huuliherpes voi altistaa myöhemmällä iällä Alzheimerille. Kuva: Shutterstock
Tutkijoiden mukaan huuliherpes voi altistaa myöhemmällä iällä Alzheimerille. Kuva: Shutterstock

Huuliherpeksessä on huomattavasti rakkuloita ikävämpiäkin puolia.

Uusi ruotsalaistutkimus osoittaa, että yskänrokon huuleen nostattava herpes-virus voi aiheuttaa huomattavasti ikävämpiäkin asioita.

Elimistö kantaa herpes-virusta ikuisesti, joten jos herpeksen saa kerran, siitä ei pääse enää eroon.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että virus voi lisätä Alzheimerin taudin riskiä. Kun ihmisen elimistön puolustuskyky iän myötä heikkenee, herpes voi päästä leviämään aivoihin. Aivoissa virus puolestaan voi käynnistää prosessin, joka johtaa Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

Uumajan yliopiston professori Hugo Lövheim sanoo, että tutkimuksen löydökset voivat auttaa Alzheimerin hoitokeinojen kehittämisessä, kirjoittaa Daily Mail.

– Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että herpeksen ja Alzheimerin taudin välillä on yhteys. Toivon, että muutaman vuoden sisällä voimme aloittaa Alzheimerin tautia ehkäisevät hoidot.

Ruotsalaistutkijat kohahduttivat hiljattain myös toisella herpes-uutisella. Sahlgrenska-akatemian tutkijat nimittäin yhdistivät yleisesti käytetyn Zovirax-herpeslääkkeen Cotardin oireyhtymään. Cotardin oireyhtymä on mielenterveyden häiriö, joka saa ihmisen uskomaan, että hän on kuollut.

Tutkijat uskovat, että Zoviraxin hajoamistuotteet yhdistettynä munuaisen vajaatoimintaan voivat laukaista potilaassa niin sanotun elävän kuolleen -syndrooman.

Lähteet: New Scientist, Helsingin Sanomat, Daily Mail

Lue myös:

Nämä neljä merkkiä voivat paljastaa piilevän sairauden

Milloin kondomin voi jättää pois parisuhtessa?

Näyttelijä Sari Havas: "Pelkäsin, että minäkin sairastun dementiaan"

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!