Greenpeacen ympäristöaktivistit osoittivat mieltään merten puolesta tammikuussa Wienissä. Kuva: Reuters
Greenpeacen ympäristöaktivistit osoittivat mieltään merten puolesta tammikuussa Wienissä. Kuva: Reuters

Yhdysvalloissa ja Indonesiassa tehdyssä tutkimuksessa muovijätettä löydettiin useiden kalojen sisälmyksistä.

Valtamerten muovijäteongelma on räjähtämässä käsiin: vuonna 2010 meriin ajautui kahdeksan miljoonaa tonnia muoveja, ja Helsingin Sanomien mukaan muovien määrä merissä uhkaa yli kymmenkertaistua 2020-luvulla.

Meristä muovi saattaa kulkeutua minnekäs muualle kuin elimistöihimme. 

Yle kirjoittaa Kalifornian yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin, kuinka paljon muovijätettä päätyy syötäväksi tarkoitettuihin kaloihin Yhdysvalloissa ja Indonesiassa. Tarkemmin tutkimuksesta voi lukea Nature.com-sivustolta.

Kaliforniassa tutkittavana oli 76 kalaa 12 eri kalalajista. Lajeista  kahdesta kolmasosasta löytyi muovi- ja tekstiilijätettä, ja yksittäisistä kaloistakin joka neljännestä.  Saastuneet kalat olivat juovabasseja, kuningaslohia ja Tyynenmeren anjoviksia.

Indonesiassa tutkittiin 11 kalalajia, joiden joukossa oli esimerkiksi makrilleja ja sillejä. Yli puolesta lajeista löytyi jätettä, ja kaikista kaloista saastuneita oli vajaa kolmannes.

Kalifornian kaloissa oli enimmäkseen tekstiilikuituja, Indonesiassa muovia. Tekstiilikuidut päätynevät kaloihin pesukoneiden poistovesien mukana, sillä kuidut ovat niin pieniä, että ne kulkeutuvat käsiteltyjen jätevesien mukana mereen.

Jos tutkimuksessa nyt on mitään positiivista, olkoon se, että vain kalojen sisälmykset olivat saastuneet. Muita osia kalasta voi tutkijoiden mukaan yhä syödä, vaikka onkin mahdollista, että muovin kemikaalit päätyvät sisälmyksistä myös kalan lihaan. Muovit saattavat myös vahingoittaa kalayhdyskuntia.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00