Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Huononkin päivän voi yrittää kääntää edes hieman paremmaksi.

Ahdistaa, harmittaa, eikä yhtään huvita.

Vaikka ketuttaa, ankeastakin päivästä voi yrittää tehdä paremman. The Happiness Project -blogin perustaja ja samannimisen hittikirjan kirjoittaja Gretchen Rubin paljasti Refinery29-sivustolle reseptinsä hyvään huonoon päivään.

"Teen asioita, joista tulen hyvälle tuulelle, ja jos ne eivät saa oloani paremmaksi, ainakin päivästä tulee sellainen, johon voin olla tyytyväinen jälkeenpäin", hän selittää.

1. Liiku. Se rauhoittaa ja antaa energiaa eli on hyvä tapa tasoittaa tunnekuohuja. Se on tuottoisaa, muttei älyllisesti tai sosiaalisesti vaativaa. Liikunnan jälkeen olo tuntuu siltä, että olet saanut jotain aikaiseksi.

2. Tee hyvä teko jollekin toiselle. Kun teet muut onnelliseksi, tulet todennäköisesti sellaiseksi itsekin. Pienikin palvelus riittää.

3. Lopeta märehtiminen. Ikävässä tunteessa vellominen ei johda mihinkään, se vain pahentaa oloa. Tuotteliaampaa on etsiä jotain muuta ajateltavaa.

4. Ota yhteyttä johonkin itsellesi tärkeään ihmiseen. Se voi olla sisko, äiti tai ystävä.

5. Hoida velvollisuus pois alta. Mieli piristyy sitä mukaa, kun saat vetää tehtävälistan puuhat kohta kohdalta yli. Aloita esimerkiksi siivoamalla työpöytäsi. Aikaansaavuuden lisäksi herää tunne siitä, että asiat ovat hallinnassasi.

6. Käyttäydy niin kuin haluat tuntea. Tutkimukset ovat osoittaneet, että käyttäytyminen vaikuttaa siihen, millaisella mielellä olemme: ajan mittaa tekohymy muuttuu aidoksi iloksi.

7. Pyydä apua. Kerro, mitä tunnet ja mieti yhdessä jonkun muun kanssa, miten tilannetta voisi muuttaa.

Jos mikään ei siltikään auta…

8. Mene aikaisin nukkumaan. Aamulla kaikki näyttää yleensä valoisammalta. Hyvin nukuttu yö antaa myös tukevan perustan seuraavalle päivälle.

Lue myös:

Piristä tylsää parisuhdettasi – 3 yksinkertaista vinkkiä

Nämä asiat onnesta pitäisi oppia jo nuorena

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30