Keittiömestari, purjehtija, meteorologi ja toimittaja kertovat, ahdistuvatko he ilmastonmuutoksesta.

Mihin tässä voi luottaa?

”Saan stressiä tutkijoiden veivaamisesta: toisten mielestä ilmastonmuutos on selvä juttu, toisten ei. Oman lusikkansa­ soppaan panevat sitten vielä historioitsijat ja arkeologit. Mihin tässä voi luottaa?

Matkustan paljon, ja haluaisinkin lukea puolueettoman tutkimuksen lentämisen päästöistä. Matkustelu on saanut minut pohtimaan maailman kaksijakoisuutta: jätteiden lajittelu tuntuu joskus merkityksettömältä, kun vaikkapa Kiinassa ja Intiassa näkee­ uskomatonta­ piittaamattomuutta ympä­ristöstä.­ Kyse on usein tiedon puutteesta.

Minua vaivaa myös epäoikeudenmukaisuus, joka ilmastonmuutoskeskusteluun liittyy. Me länsimaalaiset olemme saaneet kasvaa mukavuuksien keskellä, ja nyt kauhistelemme sitä, mitä tapahtuisi, jos jokainen kiinalainen hankkisi jääkaapin. Onko meillä oikeutta­ kieltää samaa hyvinvointia heiltä?

Kierrättämisestä olen oppinut viime aikoina ihan tajuttomasti, sillä rakastettuni on kierrätysihminen. Olen ensimmäistä kertaa saanut nähdä sen, että omat porkkanan­naatit muuttuvat mullaksi.”
Jaakko Selin, toimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luotan ­ihmiskuntaan

”Ilmastonmuutos ei pelota ­minua. Luotan ihmiskuntaan, sillä ihminen on kuitenkin nokkela eläin selviytymään eri tilanteista. Pelastus olisi, että tarjottaisiin ilmastoystävällisiä vaihto­ehtoja eikä aina vain vaadittaisi ­kulutuksen supistamista.

Ilmastonmuutoksessa deadline meni jo, se tulee joka tapauksessa. Lapseni tulevat elämään aika erilaisessa maailmassa kuin minä. Jos onnistuisimme seuraavan 50 vuoden ­aikana tekemään muutoksia, ehkä lapsenlapsilla olisi parempi kohtalo.

Kyllä minulla on huono omatunto, autolla ajamisesta erityisesti. Pyrin käyttämään julkisia liikennevälineitä, kierrätän ja kuluttajana olen mielestäni ilmastoystävällinen. Pidän lifestyle-­blogia, jossa yritän tuoda esiin, ettei­ aina tarvitse ostaa paljon: yksi hyvä, laadukas ostos korvaa kymmenen sarjatuotettua ja on ympäristöystävällisempi. Paras ostos on sellainen, jota voin käyttää loppuelämäni.”
Liisa Rintaniemi, meteoro­logi ja Lisbet e. -lifestyle-blogin kirjoittaja

Matkustelu kuuluu ammattiin

”Onhan se hurjaa, että tuhoamme maapalloa omilla valinnoillamme. Äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen on toistaiseksi näkynyt Suomessa melko mukavalla tavalla: viime kesät ovat olleet lämpimiä. Oikeasti se ei tietenkään ole hyvä asia. Arjessani ympäristötietoisuus tarkoittaa sitä,­ että kierrätän kaiken, minkä pystyn ja kuljen pyörällä tai kävellen aina, kun voin. Ahkerasta matkustamisesta pitäisi ehkä potea huonoa omaatuntoa, mutta minulle se on ollut ammatin­valintakysymys. Suomessa ei voi purjehtia ­talvella.”
Silja Lehtinen, purjehtija

Lähiruoka kunniaan

”Ilmastonmuutos pelottaa minua, ja siksi yritän toimia moraalisesti oikein. Eniten riepoo, miten paljon heitetään hukkaan ruokaa, esimerkiksi ruhon- ja kasvinosia. Ravintolaani tuodaan raaka-aineita mahdollisimman vähän Suomen ulkopuolelta.­ Esimerkiksi tomaatteja­ tarjotaan meillä vain muutaman kuukauden ajan vuodessa.

Tulevaisuudessa­ on pakko tottua siihen, ettei­ kaikkea saa lähikaupasta. Kysymys kuuluu, olemmeko valmiit taas suolaamaan kalaa ja käyttämään maakellaria?”
Sasu Laukkonen, keittiömestari, Chef & Sommelier

Lue myös:

Nyt tarvitaan annos vanhaa kunnon ympäristöahdistusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla