Keittiömestari, purjehtija, meteorologi ja toimittaja kertovat, ahdistuvatko he ilmastonmuutoksesta.

Mihin tässä voi luottaa?

”Saan stressiä tutkijoiden veivaamisesta: toisten mielestä ilmastonmuutos on selvä juttu, toisten ei. Oman lusikkansa­ soppaan panevat sitten vielä historioitsijat ja arkeologit. Mihin tässä voi luottaa?

Matkustan paljon, ja haluaisinkin lukea puolueettoman tutkimuksen lentämisen päästöistä. Matkustelu on saanut minut pohtimaan maailman kaksijakoisuutta: jätteiden lajittelu tuntuu joskus merkityksettömältä, kun vaikkapa Kiinassa ja Intiassa näkee­ uskomatonta­ piittaamattomuutta ympä­ristöstä.­ Kyse on usein tiedon puutteesta.

Minua vaivaa myös epäoikeudenmukaisuus, joka ilmastonmuutoskeskusteluun liittyy. Me länsimaalaiset olemme saaneet kasvaa mukavuuksien keskellä, ja nyt kauhistelemme sitä, mitä tapahtuisi, jos jokainen kiinalainen hankkisi jääkaapin. Onko meillä oikeutta­ kieltää samaa hyvinvointia heiltä?

Kierrättämisestä olen oppinut viime aikoina ihan tajuttomasti, sillä rakastettuni on kierrätysihminen. Olen ensimmäistä kertaa saanut nähdä sen, että omat porkkanan­naatit muuttuvat mullaksi.”
Jaakko Selin, toimittaja

Luotan ­ihmiskuntaan

”Ilmastonmuutos ei pelota ­minua. Luotan ihmiskuntaan, sillä ihminen on kuitenkin nokkela eläin selviytymään eri tilanteista. Pelastus olisi, että tarjottaisiin ilmastoystävällisiä vaihto­ehtoja eikä aina vain vaadittaisi ­kulutuksen supistamista.

Ilmastonmuutoksessa deadline meni jo, se tulee joka tapauksessa. Lapseni tulevat elämään aika erilaisessa maailmassa kuin minä. Jos onnistuisimme seuraavan 50 vuoden ­aikana tekemään muutoksia, ehkä lapsenlapsilla olisi parempi kohtalo.

Kyllä minulla on huono omatunto, autolla ajamisesta erityisesti. Pyrin käyttämään julkisia liikennevälineitä, kierrätän ja kuluttajana olen mielestäni ilmastoystävällinen. Pidän lifestyle-­blogia, jossa yritän tuoda esiin, ettei­ aina tarvitse ostaa paljon: yksi hyvä, laadukas ostos korvaa kymmenen sarjatuotettua ja on ympäristöystävällisempi. Paras ostos on sellainen, jota voin käyttää loppuelämäni.”
Liisa Rintaniemi, meteoro­logi ja Lisbet e. -lifestyle-blogin kirjoittaja

Matkustelu kuuluu ammattiin

”Onhan se hurjaa, että tuhoamme maapalloa omilla valinnoillamme. Äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen on toistaiseksi näkynyt Suomessa melko mukavalla tavalla: viime kesät ovat olleet lämpimiä. Oikeasti se ei tietenkään ole hyvä asia. Arjessani ympäristötietoisuus tarkoittaa sitä,­ että kierrätän kaiken, minkä pystyn ja kuljen pyörällä tai kävellen aina, kun voin. Ahkerasta matkustamisesta pitäisi ehkä potea huonoa omaatuntoa, mutta minulle se on ollut ammatin­valintakysymys. Suomessa ei voi purjehtia ­talvella.”
Silja Lehtinen, purjehtija

Lähiruoka kunniaan

”Ilmastonmuutos pelottaa minua, ja siksi yritän toimia moraalisesti oikein. Eniten riepoo, miten paljon heitetään hukkaan ruokaa, esimerkiksi ruhon- ja kasvinosia. Ravintolaani tuodaan raaka-aineita mahdollisimman vähän Suomen ulkopuolelta.­ Esimerkiksi tomaatteja­ tarjotaan meillä vain muutaman kuukauden ajan vuodessa.

Tulevaisuudessa­ on pakko tottua siihen, ettei­ kaikkea saa lähikaupasta. Kysymys kuuluu, olemmeko valmiit taas suolaamaan kalaa ja käyttämään maakellaria?”
Sasu Laukkonen, keittiömestari, Chef & Sommelier

Lue myös:

Nyt tarvitaan annos vanhaa kunnon ympäristöahdistusta

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle.