Herkullisuudesta ei tarvitse tinkiä. Kuva: Shutterstock
Herkullisuudesta ei tarvitse tinkiä. Kuva: Shutterstock

Ympäristöystävällisten valintojen ei tarvitse tehdä elämästä vaikeaa.

Tuudittaudutko joskus ajatukseen, ettei yksittäisen ihmisen valinnoilla ole väliä? Tai ettet viitsi ryhtyä kasvissyöjäksi, koska liha nyt vain on niin hyvää? Turhaan. Ympäristöystävällisten valintojen ei tarvitse rajoittaa elämää tai tehdä siitä ilotonta.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tilastojen mukaan helmikuu oli 1,35 astetta keskiarvoa lämpimämpi, uutisoi esimerkiksi Helsingin Sanomat. Näin kovaa lämpenemistä ei toistaiseksi ole kuukausittaisesta keskilämpötilasta mitattu.

”Mitään vastaavaa lämpötilan nousua ei koskaan ennen ole tapahtunut”, kirjoittaa Kirkon tiedotuskeskuksen verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski Suomen Kuvalehden nettisivuilla.

Lohikosken mukaan Suomessa on luotettu teknologian mahdollisuuksiin sen sijaan, että olisi keskusteltu omien elämäntapojemme muuttamisesta. Hän uskoo, että ekologiset valinnat nähdään usein ”tyylivalintoina ja elämäntapafiilistelynä”.

”Mutta niissä on kyse paljon syvemmästä asiasta: niiden kautta tehdään todeksi sitä kestävämpää elämäntapaa, jota kohti meidän pitäisi olla menossa”, Lohikoski kirjoittaa.

”Elämäntapamuutoksia vaaditaan, mutta niitä ei välttämättä edes huomaa arjessa.”

Samaa sanoo The Guardian. Lehden mukaan myös Euroopan komissio on kehottanut Euroopan maita valmistautumaan keskusteluun perustavanlaatuisista elämäntapamuutoksista. Mutta mitä nämä muutokset ovat käytännössä?

– Elämäntapamuutoksia vaaditaan, mutta niitä ei välttämättä edes huomaa arjessa, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Hanna-Liisa Kangas.

– Koko ajan enemmän pyöräillään, ja kasviruokien reseptejä ja ravintoloita on enemmän tarjolla. Vaikka sitä ei ehkä huomaa, elämäntapamuutoksia on jo tehty. Se ei tarkoita huonoa elämää. Nämä ovat kaikki myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita.

Näillä elämäntapamuutoksilla on oikeasti merkitystä:

1. Anna kasvisruualle mahdollisuus edes parina päivänä viikossa

Suurimmat ilmastovaikutukset ovat ruualla, liikenteellä ja asumisella. Lihansyönnin vähentäminen on helpoin tapa vähentää ruuan ilmastovaikutuksia. Eniten ilmastovaikutuksia on naudanlihan tuotannolla, joka tuottaa voimakasta kasvihuonekaasua metaania.

– Siirtyminen kohti kasvispohjaisempaa ruokavaliota ei välttämättä vaadi suurta uhrausta makumieltymyksille. Synteettistä lihaa, maitoa ja kananmunia kehitetään koko ajan. Muutos voi tapahtua huomaamatta, Hanna-Liisa Kangas sanoo.

Proteiinia saa hyvin myös kasvisvaihtoehdoista, kuten pavuista, linsseistä tai vaikka suomalaistutkijan keksimästä nyhtökaurasta.

– Uskalla kokeilla välillä niitä. Netti on pullollaan ohjeita, joilla kasvisruuasta saa maukasta. Aina ei tarvitse tehdä sitä samaa makaronilaatikkoa, Kangas sanoo.

”Jos kaikki ryhtyisivät huomenna vegaaneiksi, vaikutukset olisivat tietysti valtavat. Mutta se on utopiaa.”

Lihatalouden lisäksi maitotuotteilla on merkittävä hiilijalanjälki. Jokaisen ei silti tarvitse heittäytyä saman tien kokonaan vegaaniksi. Jo sillä on merkitystä, että korvaa edes osan eläinperäisistä tuotteista jollakin muulla.

– Jos kaikki ryhtyisivät huomenna vegaaneiksi, vaikutukset olisivat tietysti valtavat. Mutta se on utopiaa, Kangas sanoo.

2. Vaihda oma auto kimppa-autoon tai pyöräilyyn

Myös liikkuminen kuormittaa ilmastoa. Eniten päästöjä aiheuttaa lentäminen, toiseksi eniten yksityisautoilu. Liikenteen aiheuttamat päästöt asukasta kohden ovat Suomessa Euroopan toiseksi suurimmat, kertoo Ilmasto-opas.

Päästöjä voi vähentää esimerkiksi tekemällä etätöitä, ajamalla taloudellisesti, suosimalla kimppakyytejä tai pyöräilyä, hoitamalla useamman asian samalla reissulla ja miettimällä, onko jokainen lentomatka todella tarpeen.

Tulevaisuudessa myös suhde omistamiseen voi muuttua. Pitääkö auto omistaa itse, vai voisiko se olla yhteiskäytössä?

– Nettipohjaiset sovellukset luovat uusia mahdollisuuksia. Auton yhteiskäyttö voi tulla halvemmaksi, jos on esimerkiksi mahdollisuus pyöräillä työmatkat, Hanna-Liisa Kangas sanoo.

– Olen myös aika teknologiauskovainen. Sähköautoja ja hybridejä on kehitetty, ja julkinen liikenne on siirtynyt paljon raiteille. Se vaikuttaa hitaasti mutta varmasti ihmisten arkeen.

3. Tiivistä ikkunat ja remontoi energiatehokkaasti

Ilmasto-oppaan mukaan talojen lämmityksen kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 30 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Kotitalouksissa lämmitys on suurin yksittäinen energiankuluttaja.

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asumisen päästöihin miettimällä energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian mahdollisuuksia esimerkiksi omakotitaloa remontoidessaan. Olisiko ilmalämpöpumppu tai aurinkosähkö vaihtoehto?

– Ne vähentävät päästöjä ja pienentävät sähkölaskua. Jo ikkunoiden tiivistäminen usein auttaa, Kangas sanoo.

Hän uskoo, että ympäristön mallilla on tärkeä merkitys.

– Jos työkaveri pyöräilee työmatkat, se voi innostaa itseä samaan. Jos naapurilla on aurinkopaneeli, on todennäköisempää, että itsekin hankkii sellaisen.

”Jos ostaa energiatehokkaan jääkaapin, voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan markkinat menevät.”

Ilmastoa voi miettiä myös kodinkoneita valitessa. EU ohjaa nykyään esimerkiksi jääkaappien valmistusta, eikä markkinoilla ole valtavan energiatehottomia vaihtoehtoja. Energialuokitusta kannattaa silti katsoa.

Uutta teknologiaa voi myös etsiä ja tukea aktiivisesti. Jos ostaa energiatehokkaan jääkaapin, voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan markkinat menevät.

4. Syö se, minkä ostat, ja kulje kauppareissut pyörällä

Suomalainen heittää vuosittain roskiin 70 kiloa ruokaa. Kaatopaikalla lajittelematon ruokajäte voi aiheuttaa huomattavia metaanipäästöjä, kertoo Ilmasto-opas.

– Kaikki roskiin heitetty ruoka on tuotettu turhaan, Kangas sanoo.

Ilmaston kannalta tärkeää on siis ostaa vain sen verran kuin syö. Ruuan kotimaisuutta tarkemmin kannattaa miettiä sitä, millä itse kulkee kauppaan.

”Se, että ajetaan autolla kauppaan, on paljon isompi päästö kuin se, että ruuat on tuotu kaukaa.”

– Kuljetukset ovat vain pieni osa päästöä. Se, että ajetaan autolla kauppaan, on paljon isompi päästö kuin se, että ruuat on tuotu kaukaa.

5. Syö sitä, mikä on sesongissa

Kaupat ovat alkaneet nostaa kausiruoka-ajattelua esiin, ja se on ilmaston kannalta hyvä. Jos kasveja kasvatetaan kasvihuoneissa keskellä pimeintä talvea, niitä pitää lämmittää ja valaista, mikä vie paljon energiaa. Siksi kausiajattelu on ilmastoystävällistä.

Paras keino tunnistaa, mikä on kulloinkin sesongissa, on tarkkailla sitä, mikä on kulloinkin halpaa.

– Se on myös kukkarolle ystävällistä.

Sori siitä

Huolestuttaako ilmastonmuutos? Nämä asiat sinäkin voit tehdä

Me muutettiin kaupunkiin omakotitalosta . Työmatkakilometrejä tuli kahdelle aikuiselle 100 päivässä, omakotitalossa oli varaava takka mutta sähkölämmitys . Ja lomamatkat tehtiin kaukomaille . Oltiin siis varsinaisia tuholaisia . Nyt hävettää . Mutta on liian myöhäistä katua . Lapsien ja lapsenlapsien maksettavaksihan kaikki tämä jää .
Lue kommentti

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse leikkaamalla vanhasta villapaidasta.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että selkäosa ja koiran rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

 

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiväiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen. 

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.