Ravintola Ostrobotnian poket vuosimallia 1989. Nykyisin Botta toimii enää juhlatilana, mutta Manala-ravintola ja olutravintola St. Urho’s Pub, eli Urkki, ovat auki kaikille. Näitä ovimiehiä emme valitettavasti päässeet jututtamaan. Kuva: Kai Honkanen / IS
Ravintola Ostrobotnian poket vuosimallia 1989. Nykyisin Botta toimii enää juhlatilana, mutta Manala-ravintola ja olutravintola St. Urho’s Pub, eli Urkki, ovat auki kaikille. Näitä ovimiehiä emme valitettavasti päässeet jututtamaan. Kuva: Kai Honkanen / IS

Eli kuuden kohdan opas narikkavelhouteen.

Baarissa on ihan kivaa siihen pisteeseen asti, kunnes päässä pyörii ja drinkit vellovat vatsassa. Sitten sieltä pitäisi päästä pois. Ja tietenkin se tapahtuu pilkun aikaan, siis silloin, kun muutkin asiakkaat ovat päättäneet, että on aika suunnata kotiin. Miten siinä tilanteessa muuttuisi narikkavelhoksi ja notkean tiikerin lailla keplottelisi tiensä ulos ihmisviidakosta? Tietysti ammattipokejen vinkeillä.

1. Älä lähde baarista pahimpaan ruuhka-aikaan, eli juuri pilkun tullessa, vaan poistu sieltä esimerkiksi 10 minuuttia ennen valomerkkiä.

2. Avita ulospääsyä. "Takin saa matkaan hyvin nopeasti, kun tekee jotain sellaista, että lentää pihalle", Jyväskylässä ja Helsingissä työskennellyt konkaripoke vinkkaa pilke silmäkulmassa. Kannattaa kuitenkin pitää pahuudet niin pieninä, ettei niistä tule seuraamuksia. Esimerkiksi? Huijaa olevasi huonovointinen – saat luultavasti rivakasti palvelua!

3. Pidä narikkalappua valmiiksi kädessä. Tarjoa sitä narikan henkilökunnalla tai ovimiehelle niin, että he näkevät sen. Älä kuitenkaan heiluttele lappua. "Se on epäkohteliasta", kaikki juttuun haastatellut poket summaavat. Vai napsauttaisitko ravintolan tarjoilijalle sormiasi?

4. Jos olet baarin vakkarikasvo, jätä tippiä pokeille. Jo viiden euron setelillä, siis Helsingin mittakaavassa yhden halvan tuopin hinnalla, saa hyvää ja nopeaa palvelua – kunhan asiakkaan naama on ensin jäänyt henkilökunnan mieleen.

5. Ota kännykkäkuva narikkalapusta, jotta säilöisit sen jonnekin, vaikka fyysinen lippulappunen pääsisikin hukkumaan käsilaukun uumeniin, taskuihin tai baarin lattialle. Kaikki poket eivät hyväksy kuvaa tositteeksi narikkaan jätetyistä tavaroista, mutta on se ilmaa parempi, eikä ravintolaan välttämättä tarvitse jäädä odottamaan, että kaikki muut asiakkaat ovat lähteneet.

6. Jos olet ulkona kaveriporukalla, laittakaa tavarat samaan naulakkoon. Tämä helpottaa pokejen työtä – kunhan kaveriporukka myös lähtee baarista yhtä aikaa.

Juttua varten haastateltiin kolmea ovimiehen työtä tehnyttä.

Lue myös:

Naisille kehitetty oma taksipalvelu – milloin myös Suomessa?

Oletko edari tai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00