Ravintola Ostrobotnian poket vuosimallia 1989. Nykyisin Botta toimii enää juhlatilana, mutta Manala-ravintola ja olutravintola St. Urho’s Pub, eli Urkki, ovat auki kaikille. Näitä ovimiehiä emme valitettavasti päässeet jututtamaan. Kuva: Kai Honkanen / IS
Ravintola Ostrobotnian poket vuosimallia 1989. Nykyisin Botta toimii enää juhlatilana, mutta Manala-ravintola ja olutravintola St. Urho’s Pub, eli Urkki, ovat auki kaikille. Näitä ovimiehiä emme valitettavasti päässeet jututtamaan. Kuva: Kai Honkanen / IS

Eli kuuden kohdan opas narikkavelhouteen.

Baarissa on ihan kivaa siihen pisteeseen asti, kunnes päässä pyörii ja drinkit vellovat vatsassa. Sitten sieltä pitäisi päästä pois. Ja tietenkin se tapahtuu pilkun aikaan, siis silloin, kun muutkin asiakkaat ovat päättäneet, että on aika suunnata kotiin. Miten siinä tilanteessa muuttuisi narikkavelhoksi ja notkean tiikerin lailla keplottelisi tiensä ulos ihmisviidakosta? Tietysti ammattipokejen vinkeillä.

1. Älä lähde baarista pahimpaan ruuhka-aikaan, eli juuri pilkun tullessa, vaan poistu sieltä esimerkiksi 10 minuuttia ennen valomerkkiä.

2. Avita ulospääsyä. "Takin saa matkaan hyvin nopeasti, kun tekee jotain sellaista, että lentää pihalle", Jyväskylässä ja Helsingissä työskennellyt konkaripoke vinkkaa pilke silmäkulmassa. Kannattaa kuitenkin pitää pahuudet niin pieninä, ettei niistä tule seuraamuksia. Esimerkiksi? Huijaa olevasi huonovointinen – saat luultavasti rivakasti palvelua!

3. Pidä narikkalappua valmiiksi kädessä. Tarjoa sitä narikan henkilökunnalla tai ovimiehelle niin, että he näkevät sen. Älä kuitenkaan heiluttele lappua. "Se on epäkohteliasta", kaikki juttuun haastatellut poket summaavat. Vai napsauttaisitko ravintolan tarjoilijalle sormiasi?

4. Jos olet baarin vakkarikasvo, jätä tippiä pokeille. Jo viiden euron setelillä, siis Helsingin mittakaavassa yhden halvan tuopin hinnalla, saa hyvää ja nopeaa palvelua – kunhan asiakkaan naama on ensin jäänyt henkilökunnan mieleen.

5. Ota kännykkäkuva narikkalapusta, jotta säilöisit sen jonnekin, vaikka fyysinen lippulappunen pääsisikin hukkumaan käsilaukun uumeniin, taskuihin tai baarin lattialle. Kaikki poket eivät hyväksy kuvaa tositteeksi narikkaan jätetyistä tavaroista, mutta on se ilmaa parempi, eikä ravintolaan välttämättä tarvitse jäädä odottamaan, että kaikki muut asiakkaat ovat lähteneet.

6. Jos olet ulkona kaveriporukalla, laittakaa tavarat samaan naulakkoon. Tämä helpottaa pokejen työtä – kunhan kaveriporukka myös lähtee baarista yhtä aikaa.

Juttua varten haastateltiin kolmea ovimiehen työtä tehnyttä.

Lue myös:

Naisille kehitetty oma taksipalvelu – milloin myös Suomessa?

Oletko edari tai poka? Pikaopas ravintolakieleen