Fanny Heimosen ja Ina Korpiolan mielestä Harry Potter -kirjat eivät yllä lähellekään Houkutus-sarjan tasoa.
Fanny Heimosen ja Ina Korpiolan mielestä Harry Potter -kirjat eivät yllä lähellekään Houkutus-sarjan tasoa.

Harry Potter ja velhot ovat passé. Nuoret ahmivat nyt kirjasarjaa, jossa teinityttö rakastuu vampyyriin.

– Luen aika paljon, mutta muut kirjat eivät vedä yhtään vertoja Houkutuksille. Nää on ihan ylivoimaisia! helsinkiläinen Ina Korpiola, 14, hehkuttaa Stephenie Meyerin Houkutus-kirjasarjaa. Ystävä Fanny Heimonen, 14, nyökyttää vieressä.

Inan ja Fannyn valloittanut sarja kertoo amerikkalaisen lukiotytön Bellan ja prinssimäisen vampyyripojan Edwardin rakkaudesta.

– Sitähän jokainen haluaisi, että olis sellainen poikaystävä kuin Edward. Se on niin ihana ja huomioiva, ja silti se haluaa olla ihan tavallisen tytön kanssa. Kirjat myös kertoo uskottavasti nuorten ajatuksista, Fanny arvioi.

Fanny on lukenut ensimmäistä osan kolmesti, Ina ”ainakin yli viisi kertaa”. Molemmat ahmivat neljännen kirjan Breaking Dawn englanniksi heti, kun se julkaistiin viime kesänä. Kun elokuva Twilight – Houkutus tuli vuoden alussa elokuvateattereihin, Fanny ja Ina kiirehtivät katsomaan sen.

Houkutus on lumonnut monet muutkin: Suomessa sarjan kirjoja on myyty yli 45 000 kappaletta ja elokuvan nähnyt noin 90 000 katsojaa. Netissä toimii aktiivinen suomenkielinen fanisivusto, jolla ihailijat julkaisevat omia novellejaan sarjan hahmoista.

Brittilehti Guardian on nimittänyt Meyeriä ”uudeksi J. K. Rowlingiksi”. Kirjasarjan fanitusta voikin verrata Rowlingin Harry Pottereiden suosioon. Breaking Dawn myi ilmestymispäivänään huikeat 1,3 miljoonaa kappaletta ja komeili pitkään myyntilistan ykkösenä.

Toisaalta Houkutus ei ole valloittanut lukijoita yhtä laajasti kuin Potterit: kaiken ikäiset miehet ja naiset jäivät koukkuun Rowlingin kirjoihin, kun taas Houkutus villitsee lähinnä nuoria tyttöjä.

– En tiedä kuin yhden pojan, joka on lukenut Houkutus-kirjoja. Ne ovat enemmän tyttöjen juttu. Ne on kerrottu Bellan näkökulmasta ja ehkä niissä on poikien mielestä rakkauslässytystä, Fanny sanoo.

Goottikauhua ja koululaisromantiikkaa

- Arizonalainen Stephenie Meyer, 35, on julkaissut neljä Houkutus-sarjan kirjaa: Houkutus (Twilight, 2005), Uusikuu (New Moon, 2006), Epäilys (Eclipse, 2007) sekä Breaking Dawn (2008), joka ilmestyy suomeksi tänä vuonna. Suomessa sarjaa kustantaa WSOY.

- Houkutus-kirjoja on käännetty 37 kielelle. Niitä on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta.

- Kirjat yhdistävät eri tyylilajeja: kepeä high school -kuvaus yhdistyy goottilaiseen kauhuun ja romantiikkaan.

- Sarjaa on arvosteltu moralistiseksi: se kannustaa vertauskuvien avulla pidättäytymään esiaviollisesta seksistä. Meyer kuuluu mormonikirkkoon.

Jenni Parikka on tehnyt pitkään töitä vaikeasta kokemuksesta toipumiseen ja haluaa muistuttaa, että elämä voi olla taas onnellista. 

Narsistit ovat hyviä manipuloimaan. Heille on tyypillistä, että he ottavat yhden piirteistäsi ja paisuttelevat sitä. Jos esimerkiksi pidät puolesi, narsisti saattaa sanoa, että olet hankala ihminen eikä sinun kanssasi pysty keskustelemaan. Lopulta alat uskoa narsistin valheisiin. Valheet vaikuttavat minäkuvaasi ja voivat olla vahingollisia koko loppuelämän ajan.

Näin Jenni Parikka kuvailee narsisteja.

Hän eli parisuhteessa yhden kanssa ja on muutaman vuoden ajan tehnyt aktiivisesti työtä kokemuksesta toipumisen eteen. Samalla hän on auttanut muita. Hän on kirjoittanut kirjan Voima Narsistin kohdanneelle (Books on Demand). Parikan pääsanoma naristin kohdanneille on, että elämä voi olla taas kevyttä ja onnellista. 

– Kova työ siinä on, mutta se on mahdollista, hän kannustaa muita saman kohtalon kokeneita. 

Avun hakeminen on vahvuutta

Parikan mukaan apua on saatavilla. 

– Minusta tuntuu, kuin seisoisin jättiläisten olkapäillä, hän kuvailee kiitollisuuttaan kaikkeen saamaansa apuun. 

Narsismin uhreille hän antaisi seuraavat kaksi ohjetta:

  1. Poista hänet elämästäsi heti. Jos täysi blokki ei ole mahdollista, välttele hänen seuraansa niin pitkälle kuin mahdollista. 
  2. Toipuminen on prosessi, josta ei selviä yksin. Hae apua. Apua on saatavilla ja sen hakeminen on valtavaa vahvuutta. 


Mistä narsistin tunnistaa? 

Parikan mukaan topimusprosessista tekee hankalan se, ettei narsismia ole helppo tunnistaa. On olemassa narsistisia ihmisiä, jotka ovat itsekkäitä ja manipuloivia. On myös heitä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö. 

”Kun narsismia lorahtaa liikaa, se on todella sairasta.”

– Meissä kaikissa on narsistisia piirteitä. Terveeseen itsetuntoon tarvitsee hitusen narsismia, mutta jos sitä lorahtaa liikaa, se on todella sairasta, Parikka kuvailee. 

Lisäksi Parikka mainitsee, että narsistit ovat sosiaalisesti taitavia ihmisiä. He valitsevat uhrikseen helposti alistuvia ihmisiä. Sen lisäksi heillä on oma "hovinsa", joka pitää heitä mahtavina ihmisinä. Narsisti on lähipiirilleen niin mukava, ettei kukaan heistä tahdo uskoa hänen sairastavan narsismia. 

Narsistit näyttävät todella itsevarmoilta ja hyväsydämisiltä ihmisiltä, mutta todellisuudessa heillä on huono itsetunto. Narsismi on heille suojaviitta, he tarvitsevat muiden alas polkemista oman itsetuntonsa nostamiseen. 

– Itselläni meni eron jälkeen pari vuotta, ennen kuin ymmärsin sattuman kautta, ettei rakastamani ihminen ollut sitä, mitä oli esittänyt, Parikka kertoo. 

Tietoinen läsnäolo auttaa vanhojen muistojen käsittelyssä

Vaikka Parikka on työstänyt toipumistaan aktiivisesti jo usean vuoden ajan, haavat eivät ole poistuneet kokonaan. 

– Narsistin kohtaaminen on jotain todella musertavaa, eikä sitä kokemusta saa ikinä pois itsestään. Haava paranee ja välillä se pulpahtelee pintaan, Parikka kertoo. 

Välillä jotkut pienet asiat saattavat muistuttaa vanhoista kokemuksista. Myös keho saattaa reagoida muistoihin voimakkaasti. Tietoinen läsnäolo auttaa tällaisissa tilanteissa. 

– Jos jokin muistuttaa minua entisestä, tunteet tulevat pintaan. Silloin minun täytyy tajuta, että nuo asiat eivät ole todellisuutta, vaan menneisyyttä. Minun täytyy tehdä valinta lähdenkö mukaan vai en, Parikka kuvailee vaikeiden tilanteiden hallintaa. 

Tärkeää on myös antaa kipeiden tunteiden tulla pintaan ja tuntua. 

– Anna tunteiden tulla. Ne kyllä menettävät tehoaan heti, kun vain pääsevät esiin. Nousevat muistot voivat olla todella voimakkaita ja niiden käsittelemiseen voi tarvita myös ammattilaisen apua hän neuvoo.

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista: