Fanny Heimosen ja Ina Korpiolan mielestä Harry Potter -kirjat eivät yllä lähellekään Houkutus-sarjan tasoa.
Fanny Heimosen ja Ina Korpiolan mielestä Harry Potter -kirjat eivät yllä lähellekään Houkutus-sarjan tasoa.

Harry Potter ja velhot ovat passé. Nuoret ahmivat nyt kirjasarjaa, jossa teinityttö rakastuu vampyyriin.

– Luen aika paljon, mutta muut kirjat eivät vedä yhtään vertoja Houkutuksille. Nää on ihan ylivoimaisia! helsinkiläinen Ina Korpiola, 14, hehkuttaa Stephenie Meyerin Houkutus-kirjasarjaa. Ystävä Fanny Heimonen, 14, nyökyttää vieressä.

Inan ja Fannyn valloittanut sarja kertoo amerikkalaisen lukiotytön Bellan ja prinssimäisen vampyyripojan Edwardin rakkaudesta.

– Sitähän jokainen haluaisi, että olis sellainen poikaystävä kuin Edward. Se on niin ihana ja huomioiva, ja silti se haluaa olla ihan tavallisen tytön kanssa. Kirjat myös kertoo uskottavasti nuorten ajatuksista, Fanny arvioi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fanny on lukenut ensimmäistä osan kolmesti, Ina ”ainakin yli viisi kertaa”. Molemmat ahmivat neljännen kirjan Breaking Dawn englanniksi heti, kun se julkaistiin viime kesänä. Kun elokuva Twilight – Houkutus tuli vuoden alussa elokuvateattereihin, Fanny ja Ina kiirehtivät katsomaan sen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Houkutus on lumonnut monet muutkin: Suomessa sarjan kirjoja on myyty yli 45 000 kappaletta ja elokuvan nähnyt noin 90 000 katsojaa. Netissä toimii aktiivinen suomenkielinen fanisivusto, jolla ihailijat julkaisevat omia novellejaan sarjan hahmoista.

Brittilehti Guardian on nimittänyt Meyeriä ”uudeksi J. K. Rowlingiksi”. Kirjasarjan fanitusta voikin verrata Rowlingin Harry Pottereiden suosioon. Breaking Dawn myi ilmestymispäivänään huikeat 1,3 miljoonaa kappaletta ja komeili pitkään myyntilistan ykkösenä.

Toisaalta Houkutus ei ole valloittanut lukijoita yhtä laajasti kuin Potterit: kaiken ikäiset miehet ja naiset jäivät koukkuun Rowlingin kirjoihin, kun taas Houkutus villitsee lähinnä nuoria tyttöjä.

– En tiedä kuin yhden pojan, joka on lukenut Houkutus-kirjoja. Ne ovat enemmän tyttöjen juttu. Ne on kerrottu Bellan näkökulmasta ja ehkä niissä on poikien mielestä rakkauslässytystä, Fanny sanoo.

Goottikauhua ja koululaisromantiikkaa

- Arizonalainen Stephenie Meyer, 35, on julkaissut neljä Houkutus-sarjan kirjaa: Houkutus (Twilight, 2005), Uusikuu (New Moon, 2006), Epäilys (Eclipse, 2007) sekä Breaking Dawn (2008), joka ilmestyy suomeksi tänä vuonna. Suomessa sarjaa kustantaa WSOY.

- Houkutus-kirjoja on käännetty 37 kielelle. Niitä on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta.

- Kirjat yhdistävät eri tyylilajeja: kepeä high school -kuvaus yhdistyy goottilaiseen kauhuun ja romantiikkaan.

- Sarjaa on arvosteltu moralistiseksi: se kannustaa vertauskuvien avulla pidättäytymään esiaviollisesta seksistä. Meyer kuuluu mormonikirkkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla