Kuvitus Helmi Järvinen, kuvat Shutterstock
Kuvitus Helmi Järvinen, kuvat Shutterstock

Etenkin toukokuisilla härillä riittää säpinää juhannuksen aikaan.

Harvinaisen leppoisa kesätuuli puhaltaa juuri merkkiisi: nauti vapaa-ajasta ja erityisesti romantiikan läsnäolosta. Toukokuiset härät ovat alkukesän onnekkaimpia, sillä hempeä Venus kiertää merkissä myös juhannuksen aikaan. Sinkkuhärän juhannustanssit ovat toivoa täynnä, vakiintunutta härkää taivaankansi suosii aina 4.7. saakka.

Jos heinäkuun alkupuoli tarjoaa leppoisaa yhdessäoloa hyvässä seurassa, 20.7. jälkeen pienet musta pilvet varjostavat kesää. Etenkin huhtihärällä tekemisen puute näkyy turhautumisena, toukohärkä tuskailee loppukesän työmäärän keskellä.

Kannattaa panostaa jaksoihin 20.–21.6. ja 17.–19.7. Silloin tunnekäyrä käy korkeimmissa lukemissa.

Puolalaisesta siirtolaistyöntekijästä kertova draama paljastaa ruotsalaisen hyvinvointiyhteiskunnan nurjan puolen.

15-vuotias Wojtek (Staszek Cywka) saapuu vanhempiensa kanssa Puolasta kesäksi Ruotsiin poimimaan mansikoita. Työ on ulkoistettu siirtotyöläisille, sillä heille voi maksaa huonompaa palkkaa. Mansikanpoimijat majoitetaan rähjäisiin asuntovaunuihin. Heidän sosiaaliturvamaksujaan ei hoideta. Tilalliset hautovat ennakkoluuloja palkollisiaan kohtaan. Heitä pidetään epäluotettavina. Ja kun ihmistä kohdellaan varkaana, hänestä tulee varas.

Isäntäperheen teini-ikäinen tytär Anneli (Nelly Axelsson) ei saisi olla missään tekemisissä Wojtekin kanssa. Nuoret ovat kuitenkin toista mieltä ja pian heidän välilleen syntyy kesäromanssi. Se pitää salata kummankin vanhemmilta, muuten Wojtekin perheen työsuhde on vaakalaudalla. Suhde on salattava myös Annelin kavereilta, jotka hekin suhtautuvat puolalaisiin rasistisesti.

Wiktor Ericssonin draama Mansikkamaa antaa ruotsalaiselle mansikalle karvaan sivumaun. Kun pintaa raaputetaan, ruotsalainen hyvinvointiyhteiskunta näyttää kovin erilaiselta. Me suomalaiset emme ole sen parempia. Paraikaa käydään käräjiä keskisuomalaista luonnonmarjayrittäjää vastaan, jota syytetään thaimaalaisilla poimijoilla käydystä ihmiskaupasta.

Mansikkamaa ***

 

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Tee nyt vain niitä muutoksia, jotka hyödyttävät sinua. Ole myös valmis hieman puristamaan itsestäsi enemmän kuin tähän asti. Luota itseesi. Käytä älyäsi ja intuitiotasi asioiden selvittämiseen ennen kuin lähdet kampanjoimaan muita ihmisiä vastaan.

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Älä tee johtopääöksiä ennen kuin olet kuullut faktat. Muutoin saatat ylireagoida. Muista myös seurata mitä ympärilläsi tapahtuu, muuten menetät tärkeän tilaisuuden. Vaali suhteitasi, niin saat myös tarvitsemaasi apua. Muista myös kiittää rinnallasi kulkeneita.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Tee muutoksia, jotka parantavat suhteitasi niihin ihmisiin, joiden kanssa joudut tekemisiin päivittäin. Emotionaalista tasapainoasi kannattaa nyt vaalia, ja saatat joutua joko aloittamaan uusia suhteita, tai päättämään entisiä. Nyt on myös oikea hetki pyytää palkankorotusta!

RAPU 22.6.–22.7.

Kuuntele nyt sydämesi ääntä ja mieti, millä tavalla haluaisit olla parempi ihminen. Hyvät tekosi huomioidaan. Antaudu keskusteluihin, myös ne vievät tunne-elämääsi ja suhteitasi eteenpäin. Ystävällisyys ja romantiikka ovat sinun osaamisalueitasi. Keskity niihin!

LEIJONA 23.7.–22.8.

Tapaa nyt ihmisiä, joilta saat älyllisiä virikkeitä. Saamasi tiedot voivat auttaa sinua tekemään tarvitsemasi muutoksen joko urallasi tai yksityiselämässäsi. Verkostoidu, ja ryhdy yhteistyöhön sellaisten ihmisten kanssa, joilla on sinulle jotain annettavaa.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Kotona eteen tulevat ongelmat saavat sinut miettimään tulevaisuuttasi. Yhtäkkiä eteesi avautuva mahdollisuus kannattaa käyttää. Ryhdy toimeen, niin pääset pälkähästä, eikä sinun tarvitse jakaa ajatuksiasi sellaisten kanssa, jotka eivät halua kuulla, mitä sinulla on mielessäsi. Liittoudu samanmieleisten kanssa.

VAAKA 23.9.–22.10.

Lähde nyt liikkeelle, niin saat selvyyttä muutosta vaativaan asiaan. Olet pidätellyt tunteitasi, mutta nyt olisi aika laittaa kaikki peliin. Seuraa sydämesi ja järkesi ääntä. Ota myös huomioon, että kaikki eivät ole riemuissaan niistä muutoksista, joita sinä haluat.

skorpioni 23.10.–22.11.

Näyttäisi, että luvassa on merkittävä taloudellinen muutos – ja nimenomaan parempaan suuntaan! Luovasti ja harkiten tehty hakemus saattaa nyt muuttaa elämäsi suunnan. Keskity muutoksen toteuttamiseen ja pääset sinne, mistä haaveilet!

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Jos nyt nouset näyttämölle, se on sinun! Älä pysähdy kesken matkan, äläkä anna kenenkään keskeyttää. Olet oman universumisi haltija, mikä ei miellytä kaikkia, mutta varaudu laatimaan hyvä strategia ja pidä siitä kiinni. Karavaani kulkee, vaikka koirat haukkuvat! Nauti kyydistä!

KAURIS 22.12.–20.1.

Tunteesi joutuvat koetukselle. Ihmissuhteet aiheuttavat hämmennystä ja huolta, ja jotkut kaivelevat sinulle tärkeitä muistoja. Saat hyviä ideoita, mutta älä päästä ketään puuttumaan hommiisi ennen kuin on valmista. Näin pääset parhaaseen lopputulokseen. Olet myös hyvä kuuntelija, ja taitojasi tarvitaan nyt.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Pääset olemaan hyödyksi jollekin, joka tarvitsee apua. Rohkeutesi ja viisautesi vievät sinut tilanteisiin, joissa pystyt olemaan hyödyksi muille, ja saatte hommat hoidettua. Joudut myös tunnekuohun valtaan, kun jokin dramaattinen asia kohtaa perhettä tai ystävää.

KALAT 20.2.-20.3.

Jotkut ylikriittiset ihmiset kiinnittävät huomiota tekemisiisi ja löytävät virheitä lähes kaikesta. Mutta muista, että ainoa ihminen,jota sinun tarvitsee miellyttää, olet sinä itse. Tee töitä yksin ja vältyt keskeytyksiltä ja liialliselta ohjeistamiselta. Liiku ja saat itseluottamusta. Rakkautta ja romantiikkaa on luvassa. Nauti elämästä!