Seija (vas.) ja Orvokki ovat olleet yhdessä vuodesta 1960 asti. "Kyllä me aika pian huomattiin, mistä kenkä puristaa." Kuva: Karoliina Paatos
Seija (vas.) ja Orvokki ovat olleet yhdessä vuodesta 1960 asti. "Kyllä me aika pian huomattiin, mistä kenkä puristaa." Kuva: Karoliina Paatos

Ruotsissa ollaan aina vähän meitä edellä. Siellä on esimerkiksi oma senioriasuntola sateenkaarikansalle.

50-luvun puolivälissä, kun Orvokki Hyvönen muutti Helsingistä Tukholmaan, Helsingissä ei ollut yhtään homobaaria. Tukholmassa oli. Helsingissä Orvokki ei tiennyt kuin kaksi muuta lesboa, paljon häntä vanhempia naisia. Tukholmassa tutustui paljon helpommin kiinnostaviin ihmisiin. Vuonna 1960 Orvokki tapasi toisen suomalaisen, Seija Svanbergin, kun molemmat sattuivat olemaan samalla laivalla tarjoilijan hommissa. Se oli heti rakkautta.

Vuonna 2014 Seija ja Orvokki ovat pitäneet yhtä yli 50 vuotta. He asuvat puoliksi talossaan maalla, puoliksi Tukholman Regnbågenissa. Taaskin Tukholmassa on jotain, mitä Helsingissä ei ole: homojen senioriasuntola Regnbågen. Se avattiin vajaa vuosi sitten. Kaikissa sen 27 asunnossa on nyt asukkaat, ja jonossa on sata halukasta lisää.

– Kyllä me käytiin katsomassa tavallista senioritaloakin, mutta siellä ukonkuvat määräs, miten ollaan. Tuttava kertoi Regnbågenista ja päätimme, että mekin haemme täältä asuntoa, Orvokki kertoo.

Omien joukossa

Kun idea Regnbågeniin syntyi vuonna 2009, Ruotsissa oli jo oma vanhainkoti esimerkiksi suomenkielisille. Vanhana äidinkieli muistuu paremmin mieleen kuin ruotsi, ja olo tuntuu kotoisammalta. Regnbågenin puuhamiehet ajattelivat, että homojen senioriasuntolassa olisi vähän sama idea kuin tietyn kieliryhmän vanhainkodissa. Siellä olisi jokaisella vapaus olla oma itsensä, puhua omaa kieltään. Eikä tarvitsisi enää iäkkäänä peitellä parisuhdettaan tai identiteettiään – vanhemmissa ikäluokissa kun on vielä paljon ennakkoluuloja.

Seija, Orvokki ja monet muut Regnbågenin asukkaat puhuvat turvallisuuden tunteesta. Se syntyy siitä, kun ei tarvitse esittää. Piilottelu on nimittäin iäkkäämmille HLBT-ihmisille tuttua:

– Teatteria on saanut jo pelata koko elämänsä. Nuorempana firman juhlissa piti laittaa hame päälle, esittää nättiä tyttöä ja tanssia työkavereiden kanssa, Seija kertoo.

Paluu nuorisoasuntolaan

Regnbågenissa ei ole toistaiseksi hoivapalveluita. Asunnot on tarkoitettu suht hyväkuntoisille ja omillaan pärjääville yli 55-vuotiaille. Asukkaat tuntevat toisensa, naapuriapua on saatavilla, tuttavan luona voi piipahtaa kahvilla tai lasillisella.

– Tunnelma on itse asiassa vähän samanlainen kuin nuorisoasuntolassa, jossa asuin 80-luvulla, Seijan ja Orvokin naapurissa asuva mies kuvaa.

Aika näyttää, olisiko myöhemmin tarvetta vaikka omalle sairaanhoitajalle: sellaiselle joka osaa olla kysymättä mieheltä, että kuinka vaimo jaksaa.

– Mutta mitään raja-aitoja ei ole tarkoitus rakentaa. Ennemmin haluamme näyttää alakerroksissa asuville heteroille, että mekin olemme ihan tavallisia ihmisiä.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 35/2014.

Lue myös:

Pirkko Hämäläinen ja Kirsti Simonsuuri: "Haluamme viettää yhdessä loppuelämämme"

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.