Seija (vas.) ja Orvokki ovat olleet yhdessä vuodesta 1960 asti. "Kyllä me aika pian huomattiin, mistä kenkä puristaa." Kuva: Karoliina Paatos
Seija (vas.) ja Orvokki ovat olleet yhdessä vuodesta 1960 asti. "Kyllä me aika pian huomattiin, mistä kenkä puristaa." Kuva: Karoliina Paatos

Ruotsissa ollaan aina vähän meitä edellä. Siellä on esimerkiksi oma senioriasuntola sateenkaarikansalle.

50-luvun puolivälissä, kun Orvokki Hyvönen muutti Helsingistä Tukholmaan, Helsingissä ei ollut yhtään homobaaria. Tukholmassa oli. Helsingissä Orvokki ei tiennyt kuin kaksi muuta lesboa, paljon häntä vanhempia naisia. Tukholmassa tutustui paljon helpommin kiinnostaviin ihmisiin. Vuonna 1960 Orvokki tapasi toisen suomalaisen, Seija Svanbergin, kun molemmat sattuivat olemaan samalla laivalla tarjoilijan hommissa. Se oli heti rakkautta.

Vuonna 2014 Seija ja Orvokki ovat pitäneet yhtä yli 50 vuotta. He asuvat puoliksi talossaan maalla, puoliksi Tukholman Regnbågenissa. Taaskin Tukholmassa on jotain, mitä Helsingissä ei ole: homojen senioriasuntola Regnbågen. Se avattiin vajaa vuosi sitten. Kaikissa sen 27 asunnossa on nyt asukkaat, ja jonossa on sata halukasta lisää.

– Kyllä me käytiin katsomassa tavallista senioritaloakin, mutta siellä ukonkuvat määräs, miten ollaan. Tuttava kertoi Regnbågenista ja päätimme, että mekin haemme täältä asuntoa, Orvokki kertoo.

Omien joukossa

Kun idea Regnbågeniin syntyi vuonna 2009, Ruotsissa oli jo oma vanhainkoti esimerkiksi suomenkielisille. Vanhana äidinkieli muistuu paremmin mieleen kuin ruotsi, ja olo tuntuu kotoisammalta. Regnbågenin puuhamiehet ajattelivat, että homojen senioriasuntolassa olisi vähän sama idea kuin tietyn kieliryhmän vanhainkodissa. Siellä olisi jokaisella vapaus olla oma itsensä, puhua omaa kieltään. Eikä tarvitsisi enää iäkkäänä peitellä parisuhdettaan tai identiteettiään – vanhemmissa ikäluokissa kun on vielä paljon ennakkoluuloja.

Seija, Orvokki ja monet muut Regnbågenin asukkaat puhuvat turvallisuuden tunteesta. Se syntyy siitä, kun ei tarvitse esittää. Piilottelu on nimittäin iäkkäämmille HLBT-ihmisille tuttua:

– Teatteria on saanut jo pelata koko elämänsä. Nuorempana firman juhlissa piti laittaa hame päälle, esittää nättiä tyttöä ja tanssia työkavereiden kanssa, Seija kertoo.

Paluu nuorisoasuntolaan

Regnbågenissa ei ole toistaiseksi hoivapalveluita. Asunnot on tarkoitettu suht hyväkuntoisille ja omillaan pärjääville yli 55-vuotiaille. Asukkaat tuntevat toisensa, naapuriapua on saatavilla, tuttavan luona voi piipahtaa kahvilla tai lasillisella.

– Tunnelma on itse asiassa vähän samanlainen kuin nuorisoasuntolassa, jossa asuin 80-luvulla, Seijan ja Orvokin naapurissa asuva mies kuvaa.

Aika näyttää, olisiko myöhemmin tarvetta vaikka omalle sairaanhoitajalle: sellaiselle joka osaa olla kysymättä mieheltä, että kuinka vaimo jaksaa.

– Mutta mitään raja-aitoja ei ole tarkoitus rakentaa. Ennemmin haluamme näyttää alakerroksissa asuville heteroille, että mekin olemme ihan tavallisia ihmisiä.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 35/2014.

Lue myös:

Pirkko Hämäläinen ja Kirsti Simonsuuri: "Haluamme viettää yhdessä loppuelämämme"

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI
Käyt kiinnostavan keskustelun, joka antaa sinulle ajattelemisen aihetta. Lähde siihen suuntaan, jonka vaistosi osoittaa sinulle. Luota mielikuvitukseesi.


JOUSIMIES
Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Tarjoa auttavaa kättä pulaan joutuneelle kaverille. Eleesi johtaa yllättävään vastapalvelukseen.


KAURIS
Pidä silmät auki ja tarkkaile ympäristöäsi. Opit paljon katsomalla. Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta.


VESIMIES
Valitse tarkkaan, mihin käytät aikasi tänään. Kääri hihat ja ryhdy hommiin. Päättäväisyytesi vetää helposti muutkin imuunsa.


KALAT
Älä jää jumiin taisteluun, jota et voi voittaa. Hyväksy väistämättömät seikat. Mieti, mitkä vahvuutesi erottavat sinut kaikista muista.


OINAS
Kuuntele sydäntäsi päätöksissäsi. Puhkut määrätietoisuutta, mikä vie sinut pitkälle. Olet pysäyttämätön, jos tavoitteesi ovat sinulle selvät.


HÄRKÄ
Sinun ei tarvitse mukautua kaikkeen, mitä muut tekevät. Paikoillaan pysyminen voi toisinaan olla hyvä veto. Panosta vakauteen ja harmoniaan.


KAKSONEN
Raha-asioissa tapahtuu yllättävä käänne. Suunta on lupaava. Kysele kavereiden neuvoja ja käänny tarpeen vaatiessa ammattilaisen puoleen.


RAPU
Ole valmis kehittämään itseäsi. Uuden oppiminen laajentaa horisonttiasi ja tutustuttaa sinut uusiin ihmisiin. Päivä voi olla ystävyyden tai romanssin alku.


LEIJONA
Tartu rohkeasti tilaisuuteen, joka sinulle tarjoutuu. Ennakkoluulottomuus vie sinut seikkailuun tänään. Älä menetä hermojasi pikkujutun takia.


NEITSYT
Älä anna tunteiden vain patoutua. Ole valmis keskustelemaan ja neuvottelemaan. Moni kysymys löytää tänään vastauksensa.


VAAKA
Salaisuudet karkaavat tänään helposti turhan suuren yleisön korviin. Tee parhaasi suojellaksesi yksityisyyttäsi. Odottamattomat käänteet sekoittavat pakkaa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.