Seija (vas.) ja Orvokki ovat olleet yhdessä vuodesta 1960 asti. "Kyllä me aika pian huomattiin, mistä kenkä puristaa." Kuva: Karoliina Paatos
Seija (vas.) ja Orvokki ovat olleet yhdessä vuodesta 1960 asti. "Kyllä me aika pian huomattiin, mistä kenkä puristaa." Kuva: Karoliina Paatos

Ruotsissa ollaan aina vähän meitä edellä. Siellä on esimerkiksi oma senioriasuntola sateenkaarikansalle.

50-luvun puolivälissä, kun Orvokki Hyvönen muutti Helsingistä Tukholmaan, Helsingissä ei ollut yhtään homobaaria. Tukholmassa oli. Helsingissä Orvokki ei tiennyt kuin kaksi muuta lesboa, paljon häntä vanhempia naisia. Tukholmassa tutustui paljon helpommin kiinnostaviin ihmisiin. Vuonna 1960 Orvokki tapasi toisen suomalaisen, Seija Svanbergin, kun molemmat sattuivat olemaan samalla laivalla tarjoilijan hommissa. Se oli heti rakkautta.

Vuonna 2014 Seija ja Orvokki ovat pitäneet yhtä yli 50 vuotta. He asuvat puoliksi talossaan maalla, puoliksi Tukholman Regnbågenissa. Taaskin Tukholmassa on jotain, mitä Helsingissä ei ole: homojen senioriasuntola Regnbågen. Se avattiin vajaa vuosi sitten. Kaikissa sen 27 asunnossa on nyt asukkaat, ja jonossa on sata halukasta lisää.

– Kyllä me käytiin katsomassa tavallista senioritaloakin, mutta siellä ukonkuvat määräs, miten ollaan. Tuttava kertoi Regnbågenista ja päätimme, että mekin haemme täältä asuntoa, Orvokki kertoo.

Omien joukossa

Kun idea Regnbågeniin syntyi vuonna 2009, Ruotsissa oli jo oma vanhainkoti esimerkiksi suomenkielisille. Vanhana äidinkieli muistuu paremmin mieleen kuin ruotsi, ja olo tuntuu kotoisammalta. Regnbågenin puuhamiehet ajattelivat, että homojen senioriasuntolassa olisi vähän sama idea kuin tietyn kieliryhmän vanhainkodissa. Siellä olisi jokaisella vapaus olla oma itsensä, puhua omaa kieltään. Eikä tarvitsisi enää iäkkäänä peitellä parisuhdettaan tai identiteettiään – vanhemmissa ikäluokissa kun on vielä paljon ennakkoluuloja.

Seija, Orvokki ja monet muut Regnbågenin asukkaat puhuvat turvallisuuden tunteesta. Se syntyy siitä, kun ei tarvitse esittää. Piilottelu on nimittäin iäkkäämmille HLBT-ihmisille tuttua:

– Teatteria on saanut jo pelata koko elämänsä. Nuorempana firman juhlissa piti laittaa hame päälle, esittää nättiä tyttöä ja tanssia työkavereiden kanssa, Seija kertoo.

Paluu nuorisoasuntolaan

Regnbågenissa ei ole toistaiseksi hoivapalveluita. Asunnot on tarkoitettu suht hyväkuntoisille ja omillaan pärjääville yli 55-vuotiaille. Asukkaat tuntevat toisensa, naapuriapua on saatavilla, tuttavan luona voi piipahtaa kahvilla tai lasillisella.

– Tunnelma on itse asiassa vähän samanlainen kuin nuorisoasuntolassa, jossa asuin 80-luvulla, Seijan ja Orvokin naapurissa asuva mies kuvaa.

Aika näyttää, olisiko myöhemmin tarvetta vaikka omalle sairaanhoitajalle: sellaiselle joka osaa olla kysymättä mieheltä, että kuinka vaimo jaksaa.

– Mutta mitään raja-aitoja ei ole tarkoitus rakentaa. Ennemmin haluamme näyttää alakerroksissa asuville heteroille, että mekin olemme ihan tavallisia ihmisiä.

Lue koko juttu Me Naisten numerosta 35/2014.

Lue myös:

Pirkko Hämäläinen ja Kirsti Simonsuuri: "Haluamme viettää yhdessä loppuelämämme"

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä