On sitten vanhana jotain, mitä suukotella. Kuva: Shutterstock
On sitten vanhana jotain, mitä suukotella. Kuva: Shutterstock

Tässä viisi tapaa, joiden avulla muuttuu raha-asioissaan fiksummaksi.

Höveli rahankäyttö voi tuntua hetkellisesti ihanan vapauttavalta. Pidempikestoista vapaudentunnetta tuo se, että raha-asiat ovat kutakuinkin järjestyksessä.

Domaine-sivusto selvitti, mitkä rahankäyttötavat kannattaa opetella, jos tavoitteena on se, että velat pysyvät hallinnassa ja säästöönkin kertyy jotakin pahan päivän varalle (usko vain, sellainenkin vielä koittaa).

Kun takoo alla olevat viisi tapaa taloutensa peruskiviksi ja rakentaa oman taloutensa niille, ei myöhemmin enää huomaakaan pihistelevänsä.

1. Tuhlaa vain sen verran kuin tienaat

Tämä on sivuston haastatteleman talouskonsultin J. Garvin Walshin mukaan neuvoista tärkein. Elintaso pitäisi pitää sellaisena, johon rahat riittävät. Tällöin velkaa ei pääse kasaantumaan.

– Velka on vihollisesi. On vaarallista, jos täytyy luottaa lainaamiseen. Sen pitäisi olla poikkeustilanne, Walsh neuvoo.

Jos tili on tyhjä jo viikkoa ennen palkkapäivää, kannattaa kirjata ylös kaikki kuukausittaiset kulut ja pohtia, mistä voisi tinkiä. Pitäisikö hankkiutua eroon autosta, vaihtaa pienempään asuntoon tai syödä vähemmän ulkona? Rahaa saattaa myös hukkaantua asioihin, joita ei oikeastaan edes tarvitse – ja niistä karsiminen on helpointa aloittaa.

2. Tee säästämisestä tapa

Walsh muistuttaa, että säästämisen idea on yksinkertainen: rahaa siirretään sivuun, jotta sitä voisi käyttää myöhemmin – vaikkapa lomamatkaan, uuteen pyykinpesukoneeseen hajonneen tilalle tai vararahastona töiden loppuessa.

Hätävararahastoon kannattaa jemmata 6–12 kuukauden elämiskustannuksia vastaava summa siltä varalta, että menettää työnsä tai sairastuu. Sen lisäksi isoja ostoksia varten voi perustaa erillisen säästötilin, jolta maksaa esimerkiksi huonekaluhankinnat. Jos euroja jää senkin jälkeen säästöön, rahaa voi kerryttää vaikka leppoisia eläkepäiviä varten.

3. Pidä kirjaa menoistasi

Paras tapa pysyä kartalla kuluistaan on pitää niistä kirjaa. Kun tietää, mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu, ostopäätöksiä on helpompi punnita – ja myös ostamatta jättäminen onnistuu helpommin.

Esimerkiksi Osuuspankin Pivo-sovellus jakaa ostokset luokkiin ja kertoo, kuinka paljon viime aikoina on tullut käytettyä rahaa esimerkiksi vaatteisiin tai ruokaan. Jos menoistaan haluaa pilkuntarkan selvityksen, kannattaa ottaa avuksi kirjanpito-ohjelma tai -älypuhelinsovellus. Myös verkkopankista voi olla hyötyä.

4. Vaihda halvempaan

Pienistäkin summista voi syntyä vuoden aikana iso summa. Walsh suosittelee vaihtamaan käyttötavaroissa merkkituotteet kaupan omiin, edullisempiin brändeihin ja välttämään trendejä. Myös omien eväiden tekeminen töihin säästää pitkän pennin.

Uudelleenkäytettävät ja korjattavat tarvikkeet tulevat pitkällä aikavälillä kertakäyttöisiä edullisemmiksi, mutta ei kannata mennä siihen ansaan, että maksaa luksuksesta – ellei sitten onnistu ostamaan uutta vain todella harvoin.

5. Budjetoi

Jos tavoitteena on kuluttaa vähemmän, kannattaa laatia budjetti, johon kirjaa, kuinka paljon mihinkin on käytettävissä rahaa.

Pelkkä budjetin laatiminen ei kuitenkaan riitä, vaan sitä pitäisi myös pystyä noudattamaan.

– Jos budjetissa lukee olutta, älä juo samppanjaa, Walsh vääntää rautalangasta.

Lue myös:

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Näin laiskakin saa tonnin helposti säästöön

Vähän liikaa pippurii: Tuhlaamalla voit itse asiassa säästää

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

  1. miten tehdä limaa
  2. miten saada poikaystävä
  3. miten saada unta
  4. miten laihtua nopeasti
  5. kuinka laihtua
  6. miten saada rahaa
  7. kuinka monta prosenttia
  8. miten selvitä erosta
  9. miten säästää rahaa
  10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10