Herkkuja kannattaa nautiskella silloin, kun oikeasti tekee mieli. Kuva: Shutterstock
Herkkuja kannattaa nautiskella silloin, kun oikeasti tekee mieli. Kuva: Shutterstock

Yksi kysymys paljastaa sen, kannattaako mässäillä.

Kaikilla meistä on omat kiusauksemme. Fakta kuitenkin on, että jatkuva hallitsematon herkuttelu ei tee hyvää terveydelle, linjoille, eikä mielelle. Sokeri muun muassa koukuttaa kuin kokaiini, vanhentaa ihoa ja väsyttää.

Mutta liika tiukkapipoisuus tekee elämästä tylsää ja ihmisestä ikävän. Itselle pitää siis antaa välillä lupa herkutella. Mistä tietää, milloin on oikea hetki sortua?

Tiedostavan syömisen kursseja vetävällä ja aiheesta kirjoittaneella Michelle Maylla on yksinkertainen niksi, jonka avulla voi selvittää, kannattaako houkutukseen tarttua vai ei.

– Kun himo iskee, kysy itseltäsi haluatko todella, todella, todella syödä halajamasi herkun. Ja kyllä, jokainen "todella" ratkaisee.

Eli: "Kappas, pulla. Haluan todella syödä sen."
TÖÖÖÖT, ei riitä!
"Kappas, suklaakonvehti. Haluan todella, todella syödä sen."
TÖÖÖT, ei riitä!

Ensin yksinkertainen neuvo tuntuu melko typerältä. Mutta tarkemmin ajateltuna vinkki ei olekaan ihan pöhkö.

Kuinka usein esimerkiksi työpaikalla tuleekaan kävelleeksi kahvihuoneen keksivadin ohi ja puolihuomaamattomasti napanneeksi jotain suuhunsa. Tai jos televisiota katsellessa edes kerran pysähtyisi miettimään haluanko todella, todella syödä näitä sipsejä (jotka eivät edes ole lempimakuani), jäisi moni täysin turha kalori syömättä.

Ja vastaavasti, kun edessä on unelmieni rapeapohjainen, pehmeän sitruunainen marenkileivos, voin todella, todella, TODELLA todeta haluavani syödä sen – ja nautiskella herkkuhetkestä tietoisesti, rauhassa makustellen ja puhtaalla omallatunnolla. Nam.

Lähde: Womens Health

Lue myös:

Jos keho kapinoi väsymyksellä, korjaa nämä 4 asiaa

Miksi lihon? Tässä kuusi selitystä

Viisi prosenttia sokeria – näin pääset suositukseen

Näin selätät tunnesyömisen