Rumpali Mika ”Kaasu” Karppinen (kuvassa oikealla) ilmoitti jättävänsä HIM-yhtyeen. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Rumpali Mika ”Kaasu” Karppinen (kuvassa oikealla) ilmoitti jättävänsä HIM-yhtyeen. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Rumpalin lähtöpäätös tuli yllätyksenä myös muulle bändille.

HIM-yhtyeen rumpali Mika ”Kaasu” Karppinen ilmoitti eilen Facebook-sivuillaan jättävänsä bändin 16 vuoden yhteiselon jälkeen.

Viimeisiksi sanoiksi nimeämässään kirjoituksessa Kaasu sanoo, ettei hänen päätökseensä liity ”draamaa, pahaa verta tai mitään muutakaan negatiivista”. Lähtönsä syyksi rumpali sanoi sen, että hän haluaa mennä eteenpäin muusikkona. Hän sanoo kadottaneensa kipinänsä ja haluavansa taas kirjoittaa kappaleita.

Kaasun ilmoitus suretti ja jopa järkytti yhtyeen faneja. Sosiaalinen media täyttyi yhtyeen kannattajien viesteistä. Samalla Kaasulle kuitenkin toivotettiin kaikkea hyvää, ja moni ilmoittikin jo odottavansa hänen tulevia kappaleitaan.

HIMin Facebook-sivulla myös yhtye kertoo olevansa sokissa Kaasun lähdöstä.

– Kyseessä on Kaasun oma päätös, mikä oli kovin yllättävä. Kaasu ilmoitti päätöksestään noin viikko sitten kaikkien bändin jäsenten läsnä ollessa. Kyseessä oli ollut pitkä harkinta, mutta kyllä koko bändi siitä yllättyi, bändin manageri Seppo Vesterinen vahvisti MTV.fi:n haastattelussa.

Kaasun lähtöilmoituksen lisäksi osa faneista järkyttyi myös siitä, että HIM kirjoittaa Facebook-statuksessaan tutkivansa parhaillaan erilaisia keinoja, joilla rumpujen soundia voisi imitoida koneellisesti. Kaikkiin heitto ei uponnut.

– Aiotte korvata 16 vuotta rumpalina toimineen muusikon koneella? Etsikää oikea korvaaja, ärähtää toinen.

Monet yhtyeen kannattajat tuntuvat olevan huolissaan siitä, voiko Kaasun lähtö enteillä koko yhtyeen loppua. Vesterisen mukaan bändi etsii kyllä uuden rumpalin ajan kanssa.

Lue myös:

Tears On Tape koostuu melko tavanomaisista HIM-palikoista

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e