Pettikö dödö? Kuva: Shutterstock
Pettikö dödö? Kuva: Shutterstock

Miksi kainalohiki haisee, mutta kämmenhiki ei?

Miksi monen kainalohiki haisee, mutta esimerkiksi kämmenhiki ei?

Se johtuu ensinnäkin siitä, että ihmisen kehossa on kahdenlaisia hikirauhasia. Helposti hajulähteiksi muodostuvissa kainaloissa, päänahassa ja haaruksissa sijaitsevat hikirauhaset poikkeavat muista hikirauhasista.

Ekkriiniset hikirauhaset ovat tärkeitä kehon lämpötilansäätelylle, kun taas esimerkiksi kainaloissa ja päälaella sijaitsee apokriinisia hikirauhasia. Toisin kuin ekkriinisten hikirauhasten, apokriinisten hikirauhasten erittämä hiki sisältää muun muassa rasvaa ja valkuaisaineita, joita iholla olevat bakteerit hajottavat. Itse asiassa hiki itsessään on aina hajutonta. Haju syntyy siitä, kun bakteerit alkavat hajottaa hiessä olevia rasvayhdisteitä.

Haisulina ei ole kiva olla, joten mitä tehdä?

1. Poista karvat

Kainalokarvat voivat lisätä hien hajua. Mitä enemmän hikisellä alueella on karvoja, sitä paremman kasvualusten se tarjoaa hajua tuottaville bakteereille. Sen takia karvaiset kainalot saattavat haista karvatonta kainaloa herkemmin.

2. Valitse oikea dödö

Ei ole ihan sama, mitä kainaloonsa suihkuttaa tai levittää. Deodorantti-yleisnimestään huolimatta deodorantti ja antiperspirantti ovat kaksi toimintaperiaatteeltaan erilaista tuotetta. Antiperspirantti ehkäisee hien erittymistä, jolloin bakteereillekaan ei jää hajotettavaa. Deodorantti ainoastaan pyrkii peittämään bakteerien touhuista syntyviä hajuja.

3. Vältä valkosipulia, sipulia ja currya

Jos kärsii erityisen voimakkaan hajuisesta hiestä, kannattaa olla syömättä runsaasti valkosipulia, sipulia ja currya. Niiden ainesosat saavat hien tuoksahtamaan erityisen inhalta.

4. Älä pese liikaa

Kostea ja tuoksahtava kainalo suorastaan kirkuu jynssäämään. Mutta ylipesemistä kannattaa välttää. Jos esimerkiksi kainaloiden iho kuivuu liikaa, hikirauhaset saattavat innostua puskemaan hikeä pintaan entistä rivakammin.

5. Liikahikoilu kuriin botoxilla

Jos hikoilu on lääketieteellisestikin katsottuna äärimmäisen runsasta, voi turvatua esimerkiksi botoxin apuun. Hikirauhasten toimintaa saadaan lamautettua lääkärin antamien botuliini-pistosten avulla.

Lähteet: Womens Health, Cityklinikka, Aconordic

Lue myös:

Miksi naisen karvoja pidetään inhottavina?

Alapuska on taas pop – he todistavat sen

Madonna kritisoi karvatonta naiskuvaa – julkaisi kainalokarvakuvan

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00