Pettikö dödö? Kuva: Shutterstock
Pettikö dödö? Kuva: Shutterstock

Miksi kainalohiki haisee, mutta kämmenhiki ei?

Miksi monen kainalohiki haisee, mutta esimerkiksi kämmenhiki ei?

Se johtuu ensinnäkin siitä, että ihmisen kehossa on kahdenlaisia hikirauhasia. Helposti hajulähteiksi muodostuvissa kainaloissa, päänahassa ja haaruksissa sijaitsevat hikirauhaset poikkeavat muista hikirauhasista.

Ekkriiniset hikirauhaset ovat tärkeitä kehon lämpötilansäätelylle, kun taas esimerkiksi kainaloissa ja päälaella sijaitsee apokriinisia hikirauhasia. Toisin kuin ekkriinisten hikirauhasten, apokriinisten hikirauhasten erittämä hiki sisältää muun muassa rasvaa ja valkuaisaineita, joita iholla olevat bakteerit hajottavat. Itse asiassa hiki itsessään on aina hajutonta. Haju syntyy siitä, kun bakteerit alkavat hajottaa hiessä olevia rasvayhdisteitä.

Haisulina ei ole kiva olla, joten mitä tehdä?

1. Poista karvat

Kainalokarvat voivat lisätä hien hajua. Mitä enemmän hikisellä alueella on karvoja, sitä paremman kasvualusten se tarjoaa hajua tuottaville bakteereille. Sen takia karvaiset kainalot saattavat haista karvatonta kainaloa herkemmin.

2. Valitse oikea dödö

Ei ole ihan sama, mitä kainaloonsa suihkuttaa tai levittää. Deodorantti-yleisnimestään huolimatta deodorantti ja antiperspirantti ovat kaksi toimintaperiaatteeltaan erilaista tuotetta. Antiperspirantti ehkäisee hien erittymistä, jolloin bakteereillekaan ei jää hajotettavaa. Deodorantti ainoastaan pyrkii peittämään bakteerien touhuista syntyviä hajuja.

3. Vältä valkosipulia, sipulia ja currya

Jos kärsii erityisen voimakkaan hajuisesta hiestä, kannattaa olla syömättä runsaasti valkosipulia, sipulia ja currya. Niiden ainesosat saavat hien tuoksahtamaan erityisen inhalta.

4. Älä pese liikaa

Kostea ja tuoksahtava kainalo suorastaan kirkuu jynssäämään. Mutta ylipesemistä kannattaa välttää. Jos esimerkiksi kainaloiden iho kuivuu liikaa, hikirauhaset saattavat innostua puskemaan hikeä pintaan entistä rivakammin.

5. Liikahikoilu kuriin botoxilla

Jos hikoilu on lääketieteellisestikin katsottuna äärimmäisen runsasta, voi turvatua esimerkiksi botoxin apuun. Hikirauhasten toimintaa saadaan lamautettua lääkärin antamien botuliini-pistosten avulla.

Lähteet: Womens Health, Cityklinikka, Aconordic

Lue myös:

Miksi naisen karvoja pidetään inhottavina?

Alapuska on taas pop – he todistavat sen

Madonna kritisoi karvatonta naiskuvaa – julkaisi kainalokarvakuvan

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla