Pettikö dödö? Kuva: Shutterstock
Pettikö dödö? Kuva: Shutterstock

Miksi kainalohiki haisee, mutta kämmenhiki ei?

Miksi monen kainalohiki haisee, mutta esimerkiksi kämmenhiki ei?

Se johtuu ensinnäkin siitä, että ihmisen kehossa on kahdenlaisia hikirauhasia. Helposti hajulähteiksi muodostuvissa kainaloissa, päänahassa ja haaruksissa sijaitsevat hikirauhaset poikkeavat muista hikirauhasista.

Ekkriiniset hikirauhaset ovat tärkeitä kehon lämpötilansäätelylle, kun taas esimerkiksi kainaloissa ja päälaella sijaitsee apokriinisia hikirauhasia. Toisin kuin ekkriinisten hikirauhasten, apokriinisten hikirauhasten erittämä hiki sisältää muun muassa rasvaa ja valkuaisaineita, joita iholla olevat bakteerit hajottavat. Itse asiassa hiki itsessään on aina hajutonta. Haju syntyy siitä, kun bakteerit alkavat hajottaa hiessä olevia rasvayhdisteitä.

Haisulina ei ole kiva olla, joten mitä tehdä?

1. Poista karvat

Kainalokarvat voivat lisätä hien hajua. Mitä enemmän hikisellä alueella on karvoja, sitä paremman kasvualusten se tarjoaa hajua tuottaville bakteereille. Sen takia karvaiset kainalot saattavat haista karvatonta kainaloa herkemmin.

2. Valitse oikea dödö

Ei ole ihan sama, mitä kainaloonsa suihkuttaa tai levittää. Deodorantti-yleisnimestään huolimatta deodorantti ja antiperspirantti ovat kaksi toimintaperiaatteeltaan erilaista tuotetta. Antiperspirantti ehkäisee hien erittymistä, jolloin bakteereillekaan ei jää hajotettavaa. Deodorantti ainoastaan pyrkii peittämään bakteerien touhuista syntyviä hajuja.

3. Vältä valkosipulia, sipulia ja currya

Jos kärsii erityisen voimakkaan hajuisesta hiestä, kannattaa olla syömättä runsaasti valkosipulia, sipulia ja currya. Niiden ainesosat saavat hien tuoksahtamaan erityisen inhalta.

4. Älä pese liikaa

Kostea ja tuoksahtava kainalo suorastaan kirkuu jynssäämään. Mutta ylipesemistä kannattaa välttää. Jos esimerkiksi kainaloiden iho kuivuu liikaa, hikirauhaset saattavat innostua puskemaan hikeä pintaan entistä rivakammin.

5. Liikahikoilu kuriin botoxilla

Jos hikoilu on lääketieteellisestikin katsottuna äärimmäisen runsasta, voi turvatua esimerkiksi botoxin apuun. Hikirauhasten toimintaa saadaan lamautettua lääkärin antamien botuliini-pistosten avulla.

Lähteet: Womens Health, Cityklinikka, Aconordic

Lue myös:

Miksi naisen karvoja pidetään inhottavina?

Alapuska on taas pop – he todistavat sen

Madonna kritisoi karvatonta naiskuvaa – julkaisi kainalokarvakuvan