”Vähän tässä nopeasti vilkaisen...” Kuva: Shutterstock
”Vähän tässä nopeasti vilkaisen...” Kuva: Shutterstock

Jatkuva puhelimen räpeltäminen on uhka ihmissuhteille.

Joskus muinoin oli sellaista, että kun keskusteltiin toisen ihmisen kanssa, ei samalla selailtu puhelinta. Muistatteko? Minulta meinaa välillä unohtua, koska Instagram vetää puoleensa, ja jokainen Whatsapp-viesti pitää päästä lukemaan heti.

Valitettavasti en ole ongelmani kanssa yksin. Moni meistä katsoo puhelinta jopa 150 kertaa päivässä. Phubbauksesta, eli puhelimen huomioimisesta puolison sijaan, on tullut todellinen ongelma. Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan parisuhteissa tulee sitä enemmän konflikteja, mitä useammin teknologia keskeyttää pariskunnan yhteisen ajan. 

Niin kivaa kuin Facebookin uutisvirran loputon silmäily onkin, olisi myös mukavaa, etteivät kaikki ihmissuhteet kuivahtaisi kasaan luurin tuijottamisen takia. The New York Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan ensimmäinen askel ongelmasta pääsemisessä on liian puhelimen tuijottelun tiedostaminen. Seuraavina askeleina voi kokeilla esimerkiksi näitä:

 1. Luo teknologiavapaita alueita kotiisi. Päätä esimerkiksi, että keittiössä ja olohuoneessa ei käytellä kännykkää.
 2. Käytä äänetöntä. Puhelimen hälytysäänet on suunniteltu nimenomaan kaappaamaan huomio. Jos sinulla on tärkeämpääkin huomiotavaa kuin puhelin, pidä se äänettömällä.
 3. Ilmoita, mitä aiot puhelimellasi tehdä. Jos sinun täytyy näprätä puhelinta seurassa, sano, mikä näpräyksen syy on. Siis esimerkiksi: ”Anteeksi, katson nopeasti, kuinka myöhään busseja kulkee kotiin päin.” Tämän pitäisi karsia nopeasti turhia selailuja – mutta vain siinä tapauksessa, että todella hoidat vain sen yhden asian.
 4. Älä pidä luuria käden ulottuvilla. Jätä puhelin eteiseen, laukun pohjalle tai asunnon siihen kerrokseen, jossa et oleskele.
 5. Laita netti pois päältä. Kun olet tilanteessa, jossa et halua tulla häirityksi, sulje mobiiliverkko puhelimestasi ja poistu wifistä. Näin puhelimeen ei plinkahtele Whatsapp-viestejä jatkuvalla syötöllä, mutta sinut saa kuitenkin soittamalla kiinni, jos on oikeasti tärkeää asiaa.
 6. Perehdy karuun totuuteen. Kuten todettua, tiedostaminen on ensimmäinen askel. Lataa sovellus, jolla voit mitata netinkäyttöäsi. Tulos voi olla sen verran järkyttävä, että luuria tekee mieli hipelöidä vähän vähemmän.
 7. Vastaa puheeseen katseella. Kun sinulle puhutaan, irrota tuijotuksesi ruudusta ja siirrä se puhujaan. Homma toimii toki toisinkin päin: läheisiään voi koettaa herätellä niin, että lakkaa itse puhumasta, mikäli kuuntelija siirtää huomionsa luuriinsa. Syvässä puhelinkoukussa oleva tyyppi tosin saattaa jatkaa selailua tyytyväisenä.
 8. Pihistele latauksessa. Lataa kännykkä vasta, kun virta on juuri loppumassa tai loppunut. Jos laturi ei ole käden ulottuvilla ja akkua on jäljellä kolme prosenttia, tuskin haluat käyttää sitä Facebookiin.
 9. Syö ilman puhelinta. Jos kaikki ruokailuun osallistuvat vain selaavat luurejaan, sitä ei lasketa yhdessä syömiseksi. 
 10. Hanki herätyskello. Puhelimen herätystoiminta on helppo tekosyy aloittaa aamut ja lopettaa päivät netin syövereissä. Jos haluat nukkua paremmin, hanki oikea herätyskello ja parkkeeraa puhelin yöksi makuuhuoneen ulkopuolelle.
 11. Päätä, milloin olet tavoitettavissa. Ota puhelinajoiksi esimerkiksi kello 8–21 arkisin ja ilmoita läheisillesi, että iltayhdeksän jälkeen sinua on turha tavoitella. Pysy myös poissa somesta puhelinaikasi jälkeen. Illat rauhoittuvat kummasti. 

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Karista negatiivisuus ja keskity auttamaan muita. Ystävällisyytesi tullaan vielä huomioimaan. Sinun voi olla vaikea hallita tunteitasi, joten pyristele vastaan, kun joku yrittää saada kanssasi väittelyä aikaiseksi. Panosta omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi.

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Raivaa tilaa uusille asioille, se lievittää stressiäsi. Tasapaino on tärkeää, joten muista myös levätä. Omia asioita ei kannata jakaa ihan kaikkien kanssa, muuten saatat joutua vastaamaan kysymyksiin, joita haluaisit välttää.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Jos et todella tarvitse jotain, älä osta sitä. Rahankäyttösi saattaa johtaa hankaluuksiin loppukuusta, ellet ole tarkkana. Nyt on parempi säästää tulevaisuutta varten. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu rauhallisessa ympäristössä. Nappaa seuraksi joku, josta oikeasti välität. Kunnon lepo tekee sinulle nyt hyvää.

RAPU 22.6.–22.7.

Älä pelkää, vaikka ajattelisitkin asioista hieman eri tavalla kuin muut. Tuo omat ajatuksesi rohkeasti esiin. Kun jaat mietteesi muiden kanssa, tulet huomaamaan, että joku muukin ajattelee samoin. Pidä terveydestäsi huolta ja ota oma kuntosi vakavasti. Harjoittele kohtuullisuutta.

LEIJONA 23.7.–22.8.

Läheinen ihmissuhteesi joutuu vaakalaudalle, ja joudut tekemään kompromisseja. Myös töissä saatat kohdata ongelmia, joiden seuraukset vaikuttavat maineeseesi. Nyt kannattaa unohtaa kritiikki ja kohdata ihmiset ymmärrys ja positiivisuus edellä.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä epäröi heittäytyä mukaan johonkin, mistä olet kiinnostunut. Panosta enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa johonkin, mikä kasvattaa osaamistasi. Vieraile jonkun sellaisen luona, jolla on yhteinen menneisyys kanssasi. Hän voi auttaa sinua tekemään päätöksen, joka on roikkunut ilmassa kyllin pitkään.

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt olisi sopiva hetki panostaa kampaajaan, tehdä itselle vaikka rentouttava kasvonaamio tai jotain sellaista, mistä tulee hyvä, itsevarma olo. Näköpiirissä on romanssi. Saatat päätyä tunteikkaaseen tilanteeseen alkuviikosta. Kuuntele hyviä neuvoja.

skorpioni 23.10.–22.11.

Älä välitä muiden tekemisistä. Keskity sellaisiin ihmisiin ja asioihin, joista sinulle tulee hyvä olo. Sinua saatetaan jopa hieman painostaa, mutta pysy silti kannassasi. Kumppanuuden merkitys korostuu jakson loppupuolella. Oli kyseessä sitten työkaveruus, ystävyys tai parisuhde, suhtaudut tulevaisuuteen valoisammin älykkään keskustelun jälkeen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tällä jaksolla kotiin panostaminen kannattaa. Jos olet harkinnut kevätverhoja tai piristystä sohvatyynyrivistöön, nyt on sille hyvä hetki. Kunnonkohentamiseen kannattaa suhtautua maltilla. Hiljalleen etenemällä voit päästä parhaaseen lopputulokseen.

KAURIS 22.12.–20.1.

Anna päätöksille aikaa, ja nuku yön yli ennen kuin lyöt asiat lukkoon. Luota tietoosi, älä siihen, mitä sinulle kerrotaan. Nyt on hyvä hetki viettää enemmän aikaa kotona. Tee suunnitelma tulevan varalle ja päästä hauska puolesi valloilleen.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Pidä kehostasi hyvää huolta ja yritä välttää houkutuksia, joilla on huonoja seurauksia. Anna päätöksille tarpeeksi hautumisaikaa, sinulla ei ole kiire. Suhteeseesi tulee tämän jakson aikana pilkahdus romantiikkaa, joka nostaa kumppanuuden uudelle tasolle.

KALAT 20.2.-20.3.

Päätä olla apuri sen sijaan että katsoisit muiden aherrusta vierestä. Panoksesi saa sinut erottumaan ja mahdollistaa odottamattoman mahdollisuuden. Joku tuttu ihminen menneisyydestäsi tekee sinulle tarjouksen. Muista, että voit aivan hyvin kieltäytyä. Luota vaistoihisi. Älä oleta mitään, pyydä mieluummin vastauksia.