Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hellesäiden uimareissullakin kannattaa muistaa terve varovaisuus. Hengenpelastaja Tomi Miettinen neuvoo, miten suojelet itseäsi ja autat hätään joutunutta kaveria.

Suomessa hukkuu vuosittain 150–180 ihmistä. Läheltä piti -tilanteiden määrää ei tiedetä, mutta niitä on luultavasti todella paljon.

Mitkä asiat aiheuttavat eniten vaaratilanteita uimareille, hengenpelastaja Tomi Miettinen?

– Aikuisilla suurin syy lienee alkoholi. Nuorten kohdalla vaara aiheutuu usein tietämättömyydestä, kuten siitä, ettei tiedetä minne päin tietyssä rannassa saa hypätä ja minne ei. Lapset joutuvat usein pulaan sen takia, että aikuisten huomio on herpaantunut.

Onko Suomen rannoissa tai ihmisten uimataidoissa puutteita, jotka lisäävät onnettomuuksia?

– Suurin osa Suomen rannoista on suunniteltu hyvin. Turvalliset vesialueet on merkitty poijuilla, ja harva lähtee niiden toiselle puolelle uimaan.

– Ihmiset tuppaavat yliarvioimaan omia uimataitojaan. Kenenkään ei pitäisi lähteä ylittämään rajojaan, koska silloin monesti tarvitaan jonkun muunkin apua.

Mitä voi tehdä välttyäkseen onnettomuuksilta?

– Kannattaa aina perehtyä siihen, minkälaiseen paikkaan on menossa uimaan: onko vedessä äkkisyviä kohtia tai onko rannalla valvontaa. Pienet asiat pitää muistaa ottaa huomioon, eikä suin päin saa lähteä polskimaan. Uimareissulle kannattaa ottaa aina mukaan kaveri, joka voi auttaa hädän hetkellä.

Mitä pulaan joutunut ihminen voi tehdä itse selviytyäkseen?

– Pitää yrittää kiinnittää huomio itseensä. Rannalla kukaan muu ei saisi huutaa apua ja huitoa käsiään kuin pulaan joutunut.

Jos näen pinteessä olevan uimarin, mitä teen?

– Jos rannalla on muita, herätä heidän huomionsa ennen kuin lähdet leikkimään sankaria. Jos ketään ei ole paikalla, suuntaa kohti pelastusrengasta. Sellainen pitäisi aina olla saatavilla ja se on tärkein pelastusväline koko rannalla. Ennen veteen syöksymista huuda apua tai ota kännykkä käteen ja soita apu paikalle.

– Ilman kättä pidempää ei pidä lähteä pelastuspuuhiin. Vaikka olisitkin raavas kaveri, saatat äkkiä itsekin joutua pulaan, jos pelastettava joutuu paniikkiin.

Lue myös:

Treenaa uintiin lisää voimaa

Näin saat lisää tehoa vesijuoksuun

Uimarit huomio! Ei ole sama, uitko kuivalla vai märällä tukalla

Reilu vuosi sitten Sauli Koskinen opiskeli itsensä personal traineriksi.

Sauli Koskinen, 32, tuli alun perin tunnetuksi Big Brother -voittajana, sittemmin juontajana. Reilu vuosi sitten Sauli opiskeli itsensä personal traineriksi. 

– Olen pidemmän aikaa treenannut aktiivisesti. Kun aloin harjoitella personal trainerini Jari Sorsan kanssa, ymmärsin, että pt:n homma kiinnostaisi minuakin. Lopulta kävin koulun ja tykkäsin kovasti.

Nuorena Sauli kokeili kaikkea jalkapallosta mäkihyppyyn ja lumilautailuun. Omaa lajia ei silti löytynyt.  Aktiivisemmasta treenaamisesta hän innostui vuonna 2010, kun hän muutti Los Angelesiin, jossa asui hänen silloinen miesystävänsä poptähti Adam Lambert.

– Siellä tuli pieni muutos myös ruokavalioon. Losissa on trendikästä olla hyvässä kunnossa, ja minun aikana siellä yleistyivät vihersmoothiet. Oma ruokavaliokin muuttui siihen suuntaan.

”Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään.”

Losissa Sauli treenasi salilla, patikoi kukkuloilla ja kävin ohjatuilla tunneilla. Kun hän muutti neljän Kalifornian vuoden jälkeen Suomeen, treenaaminen jatkui. Amerikka-vuosien jälkeen Sauli kotiutui Suomeen hyvin.

– Vaikka onhan se ilmasto kiva, niin arvostan sitä, että Suomessa asiat on helppo järjestää. Ja olen käynyt Kaliforniassa kuitenkin aika usein.

Välit Adamiin ovat pysyneet hyvinä eron jälkeenkin.

– Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään, mutta hän on minulle yhä tärkeä ihminen, Sauli kertoo XS Sports Nutrition –ravinnesarjan lanseerauksessa.

Näyttelijäpari Minka Kuustosen ja Aku Sipolan lapsen laskettu aika on helmikuussa.

Näyttelijäpariskunta Minka Kuustonen, 32, ja Aku Sipola, 27, saavat lapsen. Minka kertoi asiasta Ilta-Sanomille.

– Lapsi on odotettu ja toivottu, ja tämä on ihana asia, Kuustonen kertoo IS:lle.

Minka aikoo jäädä äitiyslomalle vuodenvaihteen jälkeen.

– Vauvan laskettu aika on helmikuussa.

Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Minka ja Aku ovat olleet yhdessä 3,5 vuotta. Minka tunnetaan muun muassa Putous- ja Tellus-sarjoista. Lisäksi hän on näytellyt Onnenonkijat- ja Kesäkaverit-elokuvissa. Aku on näytellyt esimerkiksi Uusi päivä -sarjassa.