Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hellesäiden uimareissullakin kannattaa muistaa terve varovaisuus. Hengenpelastaja Tomi Miettinen neuvoo, miten suojelet itseäsi ja autat hätään joutunutta kaveria.

Suomessa hukkuu vuosittain 150–180 ihmistä. Läheltä piti -tilanteiden määrää ei tiedetä, mutta niitä on luultavasti todella paljon.

Mitkä asiat aiheuttavat eniten vaaratilanteita uimareille, hengenpelastaja Tomi Miettinen?

– Aikuisilla suurin syy lienee alkoholi. Nuorten kohdalla vaara aiheutuu usein tietämättömyydestä, kuten siitä, ettei tiedetä minne päin tietyssä rannassa saa hypätä ja minne ei. Lapset joutuvat usein pulaan sen takia, että aikuisten huomio on herpaantunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko Suomen rannoissa tai ihmisten uimataidoissa puutteita, jotka lisäävät onnettomuuksia?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suurin osa Suomen rannoista on suunniteltu hyvin. Turvalliset vesialueet on merkitty poijuilla, ja harva lähtee niiden toiselle puolelle uimaan.

– Ihmiset tuppaavat yliarvioimaan omia uimataitojaan. Kenenkään ei pitäisi lähteä ylittämään rajojaan, koska silloin monesti tarvitaan jonkun muunkin apua.

Mitä voi tehdä välttyäkseen onnettomuuksilta?

– Kannattaa aina perehtyä siihen, minkälaiseen paikkaan on menossa uimaan: onko vedessä äkkisyviä kohtia tai onko rannalla valvontaa. Pienet asiat pitää muistaa ottaa huomioon, eikä suin päin saa lähteä polskimaan. Uimareissulle kannattaa ottaa aina mukaan kaveri, joka voi auttaa hädän hetkellä.

Mitä pulaan joutunut ihminen voi tehdä itse selviytyäkseen?

– Pitää yrittää kiinnittää huomio itseensä. Rannalla kukaan muu ei saisi huutaa apua ja huitoa käsiään kuin pulaan joutunut.

Jos näen pinteessä olevan uimarin, mitä teen?

– Jos rannalla on muita, herätä heidän huomionsa ennen kuin lähdet leikkimään sankaria. Jos ketään ei ole paikalla, suuntaa kohti pelastusrengasta. Sellainen pitäisi aina olla saatavilla ja se on tärkein pelastusväline koko rannalla. Ennen veteen syöksymista huuda apua tai ota kännykkä käteen ja soita apu paikalle.

– Ilman kättä pidempää ei pidä lähteä pelastuspuuhiin. Vaikka olisitkin raavas kaveri, saatat äkkiä itsekin joutua pulaan, jos pelastettava joutuu paniikkiin.

Lue myös:

Treenaa uintiin lisää voimaa

Näin saat lisää tehoa vesijuoksuun

Uimarit huomio! Ei ole sama, uitko kuivalla vai märällä tukalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla