Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hellesäiden uimareissullakin kannattaa muistaa terve varovaisuus. Hengenpelastaja Tomi Miettinen neuvoo, miten suojelet itseäsi ja autat hätään joutunutta kaveria.

Suomessa hukkuu vuosittain 150–180 ihmistä. Läheltä piti -tilanteiden määrää ei tiedetä, mutta niitä on luultavasti todella paljon.

Mitkä asiat aiheuttavat eniten vaaratilanteita uimareille, hengenpelastaja Tomi Miettinen?

– Aikuisilla suurin syy lienee alkoholi. Nuorten kohdalla vaara aiheutuu usein tietämättömyydestä, kuten siitä, ettei tiedetä minne päin tietyssä rannassa saa hypätä ja minne ei. Lapset joutuvat usein pulaan sen takia, että aikuisten huomio on herpaantunut.

Onko Suomen rannoissa tai ihmisten uimataidoissa puutteita, jotka lisäävät onnettomuuksia?

– Suurin osa Suomen rannoista on suunniteltu hyvin. Turvalliset vesialueet on merkitty poijuilla, ja harva lähtee niiden toiselle puolelle uimaan.

– Ihmiset tuppaavat yliarvioimaan omia uimataitojaan. Kenenkään ei pitäisi lähteä ylittämään rajojaan, koska silloin monesti tarvitaan jonkun muunkin apua.

Mitä voi tehdä välttyäkseen onnettomuuksilta?

– Kannattaa aina perehtyä siihen, minkälaiseen paikkaan on menossa uimaan: onko vedessä äkkisyviä kohtia tai onko rannalla valvontaa. Pienet asiat pitää muistaa ottaa huomioon, eikä suin päin saa lähteä polskimaan. Uimareissulle kannattaa ottaa aina mukaan kaveri, joka voi auttaa hädän hetkellä.

Mitä pulaan joutunut ihminen voi tehdä itse selviytyäkseen?

– Pitää yrittää kiinnittää huomio itseensä. Rannalla kukaan muu ei saisi huutaa apua ja huitoa käsiään kuin pulaan joutunut.

Jos näen pinteessä olevan uimarin, mitä teen?

– Jos rannalla on muita, herätä heidän huomionsa ennen kuin lähdet leikkimään sankaria. Jos ketään ei ole paikalla, suuntaa kohti pelastusrengasta. Sellainen pitäisi aina olla saatavilla ja se on tärkein pelastusväline koko rannalla. Ennen veteen syöksymista huuda apua tai ota kännykkä käteen ja soita apu paikalle.

– Ilman kättä pidempää ei pidä lähteä pelastuspuuhiin. Vaikka olisitkin raavas kaveri, saatat äkkiä itsekin joutua pulaan, jos pelastettava joutuu paniikkiin.

Lue myös:

Treenaa uintiin lisää voimaa

Näin saat lisää tehoa vesijuoksuun

Uimarit huomio! Ei ole sama, uitko kuivalla vai märällä tukalla

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5