Mmmmh, hyvää oli, mutta kannattiko? Kuva: Shutterstock
Mmmmh, hyvää oli, mutta kannattiko? Kuva: Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan itsekuri tekee onnellisemmaksi kuin houkutuksille antautuminen.

"Taas tuo tyyppi on dieetillä! Hänen elämänsä on pakko olla tosi kurjaa."

Tällaiseen ajattelumalliin sortuu moni, osa ehkä kateellisena tuttavansa kurinalaisuudesta. Onhan paljon kivempaa, kun voi syödä pullan juuri silloin kuin huvittaa.

Kurinalainen elämä saattaa kuitenkin olla pidemmän päälle parempi vaihtoehto. Science of Us uutisoi Minnesotan yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan salliva elämänasenne ei olekaan avain onnellisuuteen, vaan todellisuudessa iloisempaa elämää viettävät ne, joilla on kovempi itsekuri. Antautuminen elämän houkutuksille tuntuu varmasti hetkellisesti hyvältä idealta, mutta pitkällä aikavälillä tällainen käyttäytyminen käy henkisesti raskaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hemmotteluelämän vaikutukset ovat tutkijoiden mukaan suuremmat kuin hemmottelusta kieltäytymisen aiheuttamat harmit. Jotkut jopa saavat kiksit onnistuttuaan kieltäytymään vaikkapa ystävien tarjoamista leivonnaisista. Kieltäytyminen tuskin rikkoo ystävyyttä, kun taas herkuttelun aiheuttama morkkis voi kestää jopa pari päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkittavilta kysyttiin muun muassa seitsemän kertaa päivässä, oliko heillä haluja saada tai tehdä jotain, toteuttivatko he haluaan ja kuinka onnellisiksi he tunsivat itsensä sillä hetkellä. Yhteys kontrollin säilyttämisen ja onnellisuuden välillä oli selvä. Kannattaa ottaa huomioon, että kyselyssä positiiviset tuntemukset saattavat hieman korostua.

– Tutkimuksen opetuksena kannattaa pitää sitä, että paras tapa elää tervettä ja onnellista elämää, on välttää houkutuksia, sanoo tutkija Katherine Vohs.

Lue myös:

Taas meni korppuja koko pakkaus! 5 vinkkiä ahmimisen hillitsemiseen

Näin vältät syöpöttelymorkkiksen

Paheksutko herkkujen syömistäsi ääneen? Mieti vielä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla