Tällaista arkeni on: syön pelkkää vesimelonia, ihailen auringonlaskuja ja nukkuvia koiria ja kahlaan valtameressä. Ärsyttääkö jo? Kuvat: Jenni Junkala
Tällaista arkeni on: syön pelkkää vesimelonia, ihailen auringonlaskuja ja nukkuvia koiria ja kahlaan valtameressä. Ärsyttääkö jo? Kuvat: Jenni Junkala

Facebookin vallanneet arkikuvat raastavat joidenkin hermoja. Miksi, sosiaalisen median tutkija Sari Östman?

Facebook tulvii arkisia kuvia. Ärsyttääkö jo? Aika montaa taitaa.

Sosiaalista mediaa tutkinut ja väitöstutkimusta elämäjulkaisemisesta tekevä Sari Östman pohti Me Naisten pyynnöstä, miksi arkikuvahaaste saa osan Facebook-käyttäjistä raivon partaalle.

1. Turhaa roskasisältöä

Kriittisimmät ajattelevat, että arkikuvien syytäminen sosiaaliseen mediaan on läpinäkyvä keino saada käyttäjät tuottamaan materiaalia. Tähän haasteeseen ei edes riitä oma osallistuminen, vaan mukaan pitää tägätä joka päivä uusi ihminen. Lopulta tuotetun materiaalin määrä kasvaa mahdottomaksi.

– Jos tällaista sisältöä tuotettaisiin spontaanisti, se ei häiritsisi, mutta kun kaikki syytävät samaa sisältöä monta päivää putkeen, tulvasta ei pääse ikinä eroon, Sari uskoo.

Sen lisäksi, että oman Facebookin virta tukkeutuu arkikuvista, saattaa niihin olla ikuistettu jotain sellaista, mitä ei haluta katsoa. Joku ei halua nähdä mitään liian arkista – vaikka likaisia vaippoja ja fileoituja kaloja – ja toisen mielestä taas mitäänsanomattomat kuvat omasta katosta voisi jättää julkaisematta.

2. Ei aitoa, vaan hienostelua

– Arkikuvista ei voi päätellä, että millaista se arki oikeasti on, vaan millaisena ihmiset haluavat sen Facebookissa esittää. Siinä ei ole mitään pahaa tai väärin, mutta se varmasti ärsyttää, Sari kertoo pohtineensa kollegansa Riikka Turtiaisen kanssa.

Samaan ärsytyksen muotoon hän on törmännyt tehdessään väitöskirjaansa.

– Ihmisiä ärsyttää menestyksekkään minätarinan kehittäminen. Toisten tuottama sisältö koetaan kaunisteluna ja hienosteluna, muka-aitona arkena.

3. Jäin ulkopuolelle

Sari myöntää, että haluaisi osallistua arkikuvien ottamiseen, mutta kukaan ei ole vielä haastanut häntä. Eihän sitä muuten voi osallistua! Se olisi vähän tyrkkyä.

Muutkin voivat kokea näin.

– Siitä, että kukaan ei haasta mukaan, tulee ulkopuolinen ole. Ihminen voi ajatella: "Enkö ole kenellekään niin tärkeä? Eikö kukaan muista minua tässä?" Kaikissa meemeissä on tärkeää kokea yhteisöllisyyttä, osallistua johonkin, mihin muutkin osallistuvat.

Arkikuvista ärsyyntyminen ei muuten ole millään tavalla epätyypillistä. Samalla tavalla keskustelupalstoilla tai kavereille valitetaan muistakin asioista, joita ei haluta nähdä kuten julkisissa kulkuvälineissä meikkaavista.

Sari uskoo, että arkikuvahaaste ei ole tyrehtymässä vaan kerää lisää osallistujia vielä jonkin aikaa. Lepuuttakaa siis hermojanne te kaikki ärsyyntyjät!

Lue myös:

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Tutkimus: Pahantuulisuus tarttuu Facebookissa

"Mikset sä vastaa?" Näin poistat Facebookin ärsyttävän nähty-ilmoituksen

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti