Tällaista arkeni on: syön pelkkää vesimelonia, ihailen auringonlaskuja ja nukkuvia koiria ja kahlaan valtameressä. Ärsyttääkö jo? Kuvat: Jenni Junkala
Tällaista arkeni on: syön pelkkää vesimelonia, ihailen auringonlaskuja ja nukkuvia koiria ja kahlaan valtameressä. Ärsyttääkö jo? Kuvat: Jenni Junkala

Facebookin vallanneet arkikuvat raastavat joidenkin hermoja. Miksi, sosiaalisen median tutkija Sari Östman?

Facebook tulvii arkisia kuvia. Ärsyttääkö jo? Aika montaa taitaa.

Sosiaalista mediaa tutkinut ja väitöstutkimusta elämäjulkaisemisesta tekevä Sari Östman pohti Me Naisten pyynnöstä, miksi arkikuvahaaste saa osan Facebook-käyttäjistä raivon partaalle.

1. Turhaa roskasisältöä

Kriittisimmät ajattelevat, että arkikuvien syytäminen sosiaaliseen mediaan on läpinäkyvä keino saada käyttäjät tuottamaan materiaalia. Tähän haasteeseen ei edes riitä oma osallistuminen, vaan mukaan pitää tägätä joka päivä uusi ihminen. Lopulta tuotetun materiaalin määrä kasvaa mahdottomaksi.

– Jos tällaista sisältöä tuotettaisiin spontaanisti, se ei häiritsisi, mutta kun kaikki syytävät samaa sisältöä monta päivää putkeen, tulvasta ei pääse ikinä eroon, Sari uskoo.

Sen lisäksi, että oman Facebookin virta tukkeutuu arkikuvista, saattaa niihin olla ikuistettu jotain sellaista, mitä ei haluta katsoa. Joku ei halua nähdä mitään liian arkista – vaikka likaisia vaippoja ja fileoituja kaloja – ja toisen mielestä taas mitäänsanomattomat kuvat omasta katosta voisi jättää julkaisematta.

2. Ei aitoa, vaan hienostelua

– Arkikuvista ei voi päätellä, että millaista se arki oikeasti on, vaan millaisena ihmiset haluavat sen Facebookissa esittää. Siinä ei ole mitään pahaa tai väärin, mutta se varmasti ärsyttää, Sari kertoo pohtineensa kollegansa Riikka Turtiaisen kanssa.

Samaan ärsytyksen muotoon hän on törmännyt tehdessään väitöskirjaansa.

– Ihmisiä ärsyttää menestyksekkään minätarinan kehittäminen. Toisten tuottama sisältö koetaan kaunisteluna ja hienosteluna, muka-aitona arkena.

3. Jäin ulkopuolelle

Sari myöntää, että haluaisi osallistua arkikuvien ottamiseen, mutta kukaan ei ole vielä haastanut häntä. Eihän sitä muuten voi osallistua! Se olisi vähän tyrkkyä.

Muutkin voivat kokea näin.

– Siitä, että kukaan ei haasta mukaan, tulee ulkopuolinen ole. Ihminen voi ajatella: "Enkö ole kenellekään niin tärkeä? Eikö kukaan muista minua tässä?" Kaikissa meemeissä on tärkeää kokea yhteisöllisyyttä, osallistua johonkin, mihin muutkin osallistuvat.

Arkikuvista ärsyyntyminen ei muuten ole millään tavalla epätyypillistä. Samalla tavalla keskustelupalstoilla tai kavereille valitetaan muistakin asioista, joita ei haluta nähdä kuten julkisissa kulkuvälineissä meikkaavista.

Sari uskoo, että arkikuvahaaste ei ole tyrehtymässä vaan kerää lisää osallistujia vielä jonkin aikaa. Lepuuttakaa siis hermojanne te kaikki ärsyyntyjät!

Lue myös:

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Tutkimus: Pahantuulisuus tarttuu Facebookissa

"Mikset sä vastaa?" Näin poistat Facebookin ärsyttävän nähty-ilmoituksen

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.