Miten ihminen selvisi hengissä ja ilman hermoromahdusta ennen älypuhelinaikaa? Kuva: Shutterstock
Miten ihminen selvisi hengissä ja ilman hermoromahdusta ennen älypuhelinaikaa? Kuva: Shutterstock

Muisti pätkii pahiten aina kriittisellä hetkellä. Myös muistilapuilla on tapana hävitä silloin, kun niitä todella tarvitsisi. Siksi koostimme listan asioista, jotka kannattaa kuvata – näin ne kulkevat aina kännykän mukana.

1. Wifin tunnus ja salasana

"Muistilaput salasanoista ovat usein hukassa tai hankalassa paikassa kotona. Kun ne löytyy puhelimesta, on helpompi jakaa netti myös vieraille."

2. Pyörä ja rungon numero

”Näin tiedot löytyvät helposti rikosilmoitusta ja vakuutusyhtiötä varten.”

3. Kaupunkipyörän pyöräilijätunnus

”Pin-koodin lisäksi kaupunkipyörien käyttäjät saavat Helsingissä 7-numeroisen tunnuksen. Numerosarjaa ei saa itse päättää, joten sitä on vaikea muistaa. Kuva tunnustuksesta löytyy helpommin kännykästä kuin paperilapulta.”

4. Sijaintitunnus parkkihallissa

”Vieraissa parkkihalleissa nappaan kuvan kerroksen/alueen sijaintitunnuksesta. Löytyy kiesi vähän isommastakin parkkiparatiisista.”

5. Hankalat kytkennät

”Meillä on kytketty olohuoneen "viihdekeskuksen" vahvistimeen jotain 20 piuhaa. Jos vaihdan huonekalujen järjestystä, kuvaan aina, mikä piuha oli missäkin, jotta saan ne oikeille paikoilleen silloinkin, kun olen yksin kotona.”

”Oli eri kätevää kuvata vanhan seinäpatterin kytkennät, kun se piti purkaa ja kasata itse uudelleen.”

6. Eri laitteiden mallikoodit

”Olen ottanut kuvat esimerkiksi pölynimurin ja pölypussin mallikoodeista. Ei voi muuten ihminen osata ostaa oikeanlaisia kauppareissulla.”

7. Aikataulut

Kuvista on hyötyä varsinkin matkoilla, jos ei raaski käyttää nettiä.

8. Suosikkireseptit

”Eipähän tarvitse kirjoittaa raaka-aineita. Lisäksi ruokaideat löytyvät helposti puhelimesta, jos kauppalappu on unohtunut, eikä päässä ole yhtään ideaa, mitä sitä söisi.”

9. Hyvät viinit

”Viinien nimet on niin vaikeita muistaa, joten kuvat pelastavat, kun hikoilee yksin Alkossa.”

10. Ravintolat

”Otan aina kuvan, kun näen lehdessä kivan ravintolan jossakin kaupungissa, johon olen matkustamassa.”

11. Narikkalappu

”Jännä, miten se sattuukin aina katoamaan pienessä sievässä. Mutta, kun sen kuvaa, säästyy portsarin vakuuttamiselta ja pääsee nopeammin taksijonoon.”

12. Kahvin virtakytkin ja muut neurooseja aiheuttavat asiat

"Jos olen neuroottisella tuulella, kuvaan kahvinkeittimen, ettei tarvitse koko päivää miettiä, jäikö se päälle.”

”Pelkään aina neuroottisesti unohtavani kotioven auki, kun lähden pidemmäksi aikaa pois himasta. Siksi kuvaan aina kiinni napsautetun oven, ennen kuin lähden reissuun. Yleensä pidän jalkaa vielä siinä rekvisiittana edessä, että kuvasta näkyy, kuinka ovi on IHAN SATAVARMASTI KIINNI. Säilyy mielenrauha, eikä tarvitse pinkoa takaisin päin tarkistamaan, että jäikö se ovi auki.”

13. Kiva asu tai meikki

"Aina ennen juhlia ahdistaa, että mitähän sitä taas panisi päälle. Tuskaa on helpottanut, kun olen kuvannut asun ja meikit, silloin kun olen onnistunut valinnoissani. On tästä ollut joskus apua myös arkipäivinä.”

14. Lääkereseptit

”Kuvaan niin omat, lasten kuin lemmikkienkin reseptit, jos tietoa lääkkeistä tarvitsee nopeasti.”

15. Tärkeät paperit

”Otan kuvat kaikista tärkeistä papereista, kuten vakuutuksista.”

16. Nettipankin tunnuslukulista

 

Mistä sinä olet ottanut kuvia, mikä on helpottanut elämääsi? Kerro vinkkisi kommenteissa!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Älä sivuuta pieneltä vaikuttavaa ongelmaa. Etenkin terveyteen liittyvät kysymykset on parasta ottaa vakavasti. Satsaa tasapainoiseen ruokavalioon ja liikuntaan.

 

KALAT

Viilaa raha-asiasi kuntoon. Nyt ei kannata ottaa riskejä taloudellisissa kysymyksissä. Pelaa varman päälle ja odottele varmempia aikoja.

 

OINAS

Keskity kehittämään itseäsi ja auttamaan muita. Saat valtavasti irti ihmissuhteista, jos olet avoin. Vuorovaikutus on kaiken hyvän avain.

 

HÄRKÄ

Avoimuus ja rehellisyys ovat parhaat valttisi. Saat takaisin positiivisen energian, jota lähetät eteenpäin. Ajattele kaikkien yhteistä etua.

 

KAKSONEN

Sinulla on hyviä ideoita ja luovuutta vaikka millä mitalla. Jarruttele kuitenkin hieman vauhtiasi. Mieti tarkkaan, mitä mistäkin vedosta seuraa.

 

RAPU

Ota kaikki irti valokeilasta. Sinun on oltava tänään parhaimmillasi, sillä kohdallesi osuu muutama loistava tilaisuus. Älä anna niiden livahtaa ohitsesi.

 

LEIJONA

Tee aloite ja avaa keskustelua aiheesta, johon ei ole helppo tarttua. On aika puhdistaa ilmaa. Vietä aikaa perheen ja ystävien seurasta nauttien.

 

NEITSYT

Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. On aika palata menneisiin ja muistella yhdessä kokemianne asioita. Elämääsi tulvii nyt uusia ja kiinnostavia käänteitä.

 

VAAKA

Lähde liikkeelle. Sinulla riittää energiaa, joka kannattaa suunnata oikeaan kohteeseen. Älä jätä tänään mitään onnen varaan.

 

SKORPIONI

Satsaa kotiisi ajallisesti ja taloudellisesti. Mielenrauha on taattu, jos pidät ympäristösi hyvässä järjestyksessä. Simppeli on kaunista.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa ennen kuin olet varma asiastasi. Suodata tarkkaan jutut, joita sinulle kerrotaan. Joku ei kerro sinulle koko totuutta.

 

KAURIS

Ota koko kapasiteettisi käyttöön. Nyt ei ole aika pitää taitojasi piilossa yleisöltä. Saat rakentavaa palautetta tarkkanäköiseltä ystävältä.