Rento suoritus – paras tulos. Kuva: Shutterstock
Rento suoritus – paras tulos. Kuva: Shutterstock

Kiire ei ole enää tärkeän ihmisen mitta vaan merkki elämänhallinnan puutteesta. On siis korkea aika opetella siitä eroon. Laske rimaa, ehdottaa proffa.

Ehkä sinullakin on kalvava tunne, ettet tänäänkään ehtinyt millään tehdä kaikkia töitä kunnolla? Hieman sekavassa tilassa jätit taas avokonttorin pilttuun. Kenties mietit, oletko tyhmä vai hidas.

Nyt lepo!

Monilla työpaikoilla ollaan yt- ja tehostamiskierrosten jälkeen tilanteessa, jossa ”tekemätöntä työtä on törkyisinä röykkiöinä kaikkialla”, kuten kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala asian muotoilee uudessa Kohtuuden kirja -opuksessaan.

Ei paniikkia! Vaan armoa. Puhdas työpöytä ei ole merkki sankaruudesta. Hakalan mukaan on suoranainen virhe yrittää selvitä törkyröykkiöistä tunnollisen puurtajan otteella otsasuoni pullottaen. Olisi tehtävä täysin vastakkainen liike: Laske rimaa. Tee huonommin. Jätä kokonaan tekemättä! Kunhan rentoudut, hyvä ihminen.

Siinä tiivistetysti Hakalan laatimat työelämän selviytymisohjeet heille, jotka haluavat olla onnellisempia.

– Kiire lisääntyy takuuvarmasti, kun koettaa tehdä kaiken edes jokseenkin huolella, Hakala kirjoittaa.

”Kiire lisääntyy takuuvarmasti, kun koettaa tehdä kaiken edes jokseenkin huolella.”

Kiire synnyttää stressiä, joka johtaa hallinnan menettämisen tunteeseen, mikä puolestaan vie uupumukseen.

– Kun ihminen voi huonosti, hänen tuottavuutensa laskee eikä hän jaksa työuransa loppuun asti.

Moni miettiikin, kuinka jaksaa eläkkeelle asti. Tähän saumaan Yleisradio julkaisi viime viikolla eläkekoneen, josta tuli oitis nettihitti. Sieltä saattoi tarkistaa, että esimerkiksi 40-vuotias pääsee vanhuuseläkkeelle likipitäen 26 vuoden kuluttua. ”Vielä 9 459 päivää, 13 tuntia 58 minuuttia ja 53 sekuntia eläkepäiviin”, laskuri ilmoitti tarkalleen.

Miten noista päivistä selviytyisi väsymättä? Työniloakin olisi kiva tuntea.

Puhetahtikin kiihtynyt

Työolot eivät varmasti ole pelkästään huonontuneet viimeisen sadan vuoden aikana, mutta muuttuneet ne ovat. Elämä ylipäänsä on nopeutunut. Ettekö muka ole panneet merkille samaa kuin Hakala?

– Arkemme tahti kiihtyy kiihtymistään, teemme töitä nopeammin, kävelemme nopeammin, luemme nopeammin ja jopa puhumme nopeammin.

Maailman nopeutumisesta on seurannut ainakin pinnallistumista, kaoottisuutta, keskittymiskyvyn huonontumista, uupumusta ja kaikenlaista muuta onnettomuutta, koska ihmisaivot eivät ole pysyneet vauhdissa mukana.

Hakala hengenheimolaisineen on saarnannut hidastamisen puolesta kirjoissaan jo vuosia, mutta kyvyttömyys pysähtyä on yleinen, vaikea sairaus. Siksi vaatiikin tietoista päätöstä ja rohkeutta tehdä toisin.

Kiire meni jo muodista

Pieniä merkkejä muutoksesta näkee kuitenkin jo kaikkialla.

– Kauhea kiire taas! Sitä ei kyllä pitäisi valitella, sillä kiire on nykyään tosi epämuodikasta, eräs menestyjä tuskaili, kun kohtasimme hiljattain kadulla. Hän on kärsinyt kroonisesta aikapulasta ja univajeesta viimeiset 20 vuotta, joten poisoppiminen ei käy sormia napsauttamalla.

Jos kiirettä männävuosina vielä pidettiinkin tärkeän ihmisen mittana, alkaa se nykyään olla onnettoman ihmisen mantteli, merkki stressin- ja elämänhallinnan puutteesta. Moderni huippujohtaja kertoo jaksamisensa salaisuudeksi nyt kahdeksan tunnin yöunet, meditointi- ja juoksuharrastuksensa – sekä selkeän kalenterin.

Tämä käy ilmi myös Ville Kormilaisen toimittamasta uutuuskirjasta Työ, treeni & elämä – Superpomojen 24 tuntia.

Kirjaan haastatellut suomalaisjohtajat ovat luopuneet myös multitaskaamisesta, jonka aivotutkijatkin ovat todenneet toivottomaksi. Sen sijaan he panevat työtehtävänsä tärkeysjärjestykseen, merkkaavat ne kalenteriin ja hoitavat ne sitten jämäkästi yksi kerrallaan.

Monien suosimat to do -listatkin voi yrittää tehdä tehokkaammin. Superpomot listaavat edellisiltana tai aamulla kolme asiaa, joihin aikovat työpäivän aikana keskittyä. Kannattaa kokeilla, jos työpäivät tuntuvat täyttyvän hallitsemattomasta sälästä.

Kas näin kevenee kivireki

Yliopistolla työskentelevä Hakalakin suunnittelee päivänsä. Työtehtävät voi ajatella vaikka kivinä: Ämpäriin pannaan ensin isot murikat, jolloin pienemmät solahtavat koloihin. Pieniin eli vähäpätöisiin askareisiin on helpoin tarttua, mutta jos niillä alkaa täyttää päiväänsä, isoille ja tärkeille ei jääkään aikaa. Monet ammattilaiset suosittelevatkin, että tartut vaikeimpaan hommaan heti ensimmäiseksi aamulla.

Kannattaa siis lajitella tehtävät: mitkä ovat tärkeitä, mitkä vähemmän tärkeitä ja mitkä mitättömiä? Pelkkä priorisointi ei Hakalan mukaan kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan ”jämäkämmin buustattua valintaa”.

”Hylkään sumeilematta loput – ne työt, jotka eivät ole välttämättömiä.”

– Päätän tehdä muutamat työt (ne, jotka on pakko tehdä) ja niiden kohdalla valitsen laatutason, jolla toimin. Hylkään sumeilematta loput – ne työt, jotka eivät ole välttämättömiä, Hakala kertoo.

Mieti esimerkiksi, onko jokainen lausunto, pöytäkirja tai muistio kirjoitettava samalla pieteetillä. Entä onko työsi tosiaan vastata jokaiseen sinulle pyytämättä ja yllättäen tulevaan sähköpostiin tai puhelinsoittoon? Professori painaa surutta delete-näppäintä, jos viestin aihekenttä jo paljastaa sen turhaksi aikasyöpöksi.

Superpomoistakin useat kertovat jättävänsä kokonaan vastaamatta meileihin ja jopa puhelimeensa, koska he pyhittävät työtuntinsa tärkeämmille asioille ja aikaansaamiselle. On nykyteknologian luoma harha, että meidän pitäisi olla koko ajan käytettävissä ja säätämässä kaikkea.

Kokeile tehdä sutta!

Superpomot ovat luopuneet myös täydellisyyden tavoittelusta. Esimerkiksi Facebook-pomo Cheryl Sandbergin motto kuuluu: ”Tehty on parempi kuin täydellinen.” Se tarkoittaa, että hän varoo asettamasta saavuttamattomia tavoitteita.Sandberg kirjoittaa päivän työt eri paperilapuille ja lajittelee tärkeät yhteen pinoon ja vähemmän tärkeät toiseen. Hänen mielestään on myös motivoivaa nähdä konkreettisesti, kuinka laput hupenevat.

– Täydellisyyden tavoittelu johtaa parhaimmillaan turhautumiseen ja pahimmillaan halvaannukseen, Sandberg kertoi Lean in – naiset ja menestymisen tahto -bestsellerissään.

Myös Hakala varoittaa täydellisyyden tavoittelusta ja turhan ylilaadun tekemisestä. Perfektionistia uhkaa paitsi uupumus myös tehottomuus.

– Kun elämä, ja varsinkin työelämä, on tällaista kuin se on, ei liiallinen viilailu kerta kaikkiaan sovi pirtaan. Totta kai on asioita, jotka täytyy tehdä hyvin, jopa kympin arvoisesti, mutta väitän olevan paljon enemmän asioita, joihin riittää seiskan, ehkä seiska miinuksen taso, Hakala linjaa kirjassaan.

Kun oppii tekemään vain riittävän laadukasta, saa enemmän aikaan ja aikaa jää enemmän niille kympin tehtävillekin.

”Tee niin huonosti kuin voit!”

Kasvatustieteilijä uskoo, että rento, pinnistelemätön suoritus lisää onnellisuutta ja johtaa lopulta myös parempaan lopputulokseen.

Opiskelijoita ohjatessaan hän huomasi, että monen gradu tuppasi jäämään kokonaan tekemättä, koska rima oli liian korkealla. Jotta urakka ei uuvuttaisi heti alkuun, Hakala antaa neuvon myös meille konttorirotille: ”Tee niin huonosti kuin voit!”

Voi olla, että silloin pukkaakin priimaa, mutta useimmiten seiska miinuskin riittää hyvin. Mitenkäs se vanha sananlasku menikään? Aivan, hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä.

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.