1. Rosa-Maria Ryyti, 20
1. Rosa-Maria Ryyti, 20

2. Anna Korhonen, 24
2. Anna Korhonen, 24

3. Saara Ahlberg, 19
3. Saara Ahlberg, 19

4. Inka Hyvärinen, 24
4. Inka Hyvärinen, 24

5. Monica Landen, 22
5. Monica Landen, 22

6. Iina Immonen, 24
6. Iina Immonen, 24

7. Rita Jokinen, 21
7. Rita Jokinen, 21

8. Carita Pesonen, 24
8. Carita Pesonen, 24

9. Carola Miller, 23
9. Carola Miller, 23

10. Heidi Yli-Pietilä, 23
10. Heidi Yli-Pietilä, 23

Kuka näistä 10 neidosta voittaa Miss Suomi 2015 -tittelin?

Tässä he ovat. Vuoden 2015 Miss Suomi -finalistit.

1. Rosa-Maria Ryyti, 20

Kotipaikka: Oulu

Pituus: 178cm

Paino: 63kg

Ammatti: Lukion jälkeen olen ollut töissä äitini firmassa sisustussuunnittelijana ja assistenttina. Haluaisin opiskella tulevaisuudessa liiketaloutta tai kauppatieteitä.

Perhe: äiti ja isä

Seurusteletko? Kyllä, olemme olleet poikaystäväni kanssa vuoden alusta asti yhdessä.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Olen haaveillut misseydestä pienestä saakka. Äitini on minun ikäisenäni kiertänyt eri kauneuskilpailuja ja kannustanut minuakin hakemaan kisoihin.

Luonne: Rempseä oululainen

Harrastukset: Koirat, agility, salilla käynti

Mistä unelmoit? Miss Suomi 2015 –tittelistä.

Vaikein kokemus tähänastisessa elämässäsi? Toistaiseksi en ole onneksi kohdannut mitään suurempia vaikeuksia elämässäni.

2. Anna Korhonen, 24

Kotipaikka: Joensuu

Pituus: 169cm

Paino: 56kg

Ammatti: Sairaanhoitaja Lastenklinikalla

Seurusteletko? Kyllä, oikein rakas poikaystävä odottaa kotona ja kannustaa minua kisassa. Olemme olleet pitkään yhdessä, mutta asumme väliaikaisesti eri paikkakunnilla töiden vuoksi.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Olen työskennellyt paljon lasten ja nuorten kanssa ja uskon olevani todella hyvä esikuva ja hyvän sanan lähettiläs. Olen haaveillut misseydestä salaa jo pitkään ja nyt uskaltauduin viimein hakemaan mukaan. Ensi vuonna olen jo liian vanha kisoihin, joten tämä on viimeinen tilaisuuteni.

Harrastukset: Tanssi, kuntosali, lenkkeily

Mistä unelmoit? Toivon, että saan viettää kokemusrikkaan ja onnellisen elämän.

Mikä on tähänastisen elämäsi tähtihetki? Se on juuri nyt meneillään…

Missiesikuvasi: Bea Toivonen ja Lotta Hintsa, sillä he ovat hoitaneet missivuotensa todella tyylikkäästi.

3. Saara Ahlberg, 19

Kotipaikka: Espoo

Pituus: 174cm

Paino: 58kg

Ammatti: Valmistun tänä keväänä lukiosta. Toivon mukaan pääsen missi- ja mallialalla vielä pitkälle.

Seurusteletko? En seurustele.

Perhe: äiti, isä, pikkusisko ja koira.

Miksi haet Miss Suomeksi? Olen seurannut pitkään kilpailua ja ajatellut, että jonain päivänä haen vielä itsekin mukaan, kun vain kartutan enemmän kokemusta. Nyt aika tuntui sopivalta kisoihin lähtemiselle.

Mikä on ollut tähänastisen elämäsi tähtihetki? Olin vuodenvaihteessa edustamassa Suomea Miss Tourist International –kilpailussa Malesiassa. Se oli todella hieno kokemus.

Mistä saavutuksestasi ylpein? Miss Tourist –kilpailuun pääsemisestä. Olen myös luistellut koko elämäni muodostelmaluistelua ja ylpeä saavutuksistani sillä saralla.

4. Inka Hyvärinen, 24

Kotipaikka: Turku

Pituus: 166cm

Paino: 55kg

Ammatti: Opiskelen Turun oikeustieteellisessä.

Seurusteletko? Kyllä. Olemme olleet yhdessä pari vuotta.

Perhe: Pikkusisko, pikkuveli ja äiti.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Olen unelmoinut misseydestä pitkään ja uskon, että se avaisi paljon uusia ovia. Olisin hyvä missi, sillä minulla on jalat maassa, järki päässä ja uskon olevani hyvä esikuva.

Harrastukset: Kuntosali, pyöräily ja lenkkeily. Olen myös harrastanut tanssia ihan pienestä pitäen.

Mikä on ollut tähänastisen elämäsi kohokohta? Oikeustieteelliseen pääsy suoraan lukion jälkeen. Näin siihen todella kovasti vaivaa ja luin paljon, joten siksi saavutus tuntui erityisen palkitsevalta.

Mistä unelmoit? Toivon voivani edetä elämässäni, valmistua juristiksi ja yhdistää siihen myös misseyden.

Missiesikuvasi? Satu Tuomisto, sillä hän on mielestäni hoitanut hienosti julkisuuskuvansa ja koko missiuransa.

5. Monica Landén, 22

Kotipaikka: Turku

Pituus: 178cm

Paino: 60kg

Ammatti: Teen mallin töitä ja työskentelen myös hiihtokeskuksessa. Haluaisin päästä lukemaan biologiaa yliopistolle.

Perhe: Äiti, isä, kaksi isosiskoa.

Seurusteletko: En

Miksi haluat Miss Suomeksi? Olen matkustellut paljon ja oppinut reissuillani, että Suomi on todella hyvä maa, ja olen onnekas, kun olen syntynyt tänne. Haluaisinkin edustaa Suomea myös ulkomailla. Olisin hyvä missi, sillä olen oma itseni ja osaan myös nauraa itselleni.

Harrastukset: Olen harrastanut kymmenen vuotta joukkuevoimistelua ja balettia. Nykyään käyn pääsääntöisesti salilla.

Mistä haaveilet? Haluaisin matkustella ja nähdä uusia paikkoja.

Mikä on ollut tähänastisen elämäsi kohokohta? Vaihtovuosi Meksikossa. Lähdin sinne lukiosta 16-vuotiaana osaamatta sanaakaan paikallista kieltä. Nykyään puhun espanjaa sujuvasti.

Kuka on missiesikuvasi: Anne Pohtamo. Tunnen Annen, sillä olemme olleet samoissa näytöksissä. Hän on ihana ihminen ja menestynyt myös maailmalla, joten pakkohan sitä on ihailla.

6. Iina Immonen, 24

Kotipaikka: Helsinki

Pituus: 177cm

Paino: 55kg

Ammatti: Työskentelen kauneushoitolassa kosmetologina. Lisäksi teen promootiotöitä. Toivon, että missikisoista poikisi uusia töitä ja pääsisin kokeilemaan esimerkiksi juontajan hommia.

Seurusteletko? Kyllä, olen seurustellut poikaystäväni kanssa reilun vuoden ajan, ja nyt olemme myös kihloissa.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Olen haaveillut misseydestä pienestä saakka. Uskon, että olisin hyvä missi, sillä olen niin positiivinen ja iloinen persoona, ja olisin rohkaiseva esimerkki lapsille ja nuorille.

Mikä on ollut tähänastisen elämäsi kohokohta? Kun poikaystäväni kosi minua viime syksynä Australiassa. Häät ovat luvassa jossain vaiheessa, mutta päivää ei ole vielä päätetty.

Mistä saavutuksestasi olet ylpein? Olen ylpein siitä, että lähdin viime syksynä neljäksi kuukaudeksi Australiaan töihin.

7. Rita Jokinen, 21

Kotipaikka: Seinäjoki

Pituus: 176cm

Paino: 63kg

Ammatti: Opiskelen kansainvälistä liiketaloutta englanniksi ja teen siinä sivussa kahta eri työtä. Vapaa-aikaa minulta ei juuri löydykään.

Seurusteletko? Olen seurustellut parin vuoden ajan. Poikaystäväni on ihanan lämmin, eikä pelkää halata tai puhua.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Minulla on tarve vaikuttaa nuorten asioihin ja erityisesti koulukiusaamiseen. Olen ollut itsekin koulukiusattu ja haluaisin, että yksikään nuori ei joutuisi kokemaan samaa. Olisin yrittäjähenkinen missi, enkä koskaan luovuttaisi, vaan menisin pohjalaisella sisulla loppuun asti.

Mistä unelmoit? Suuresta perheestä ja rauhallisesta elämästä maalla.

Mikä on ollut vaikein kokemuksesi? Koulukiusaaminen ja isoisän kuolema. Hän on ollut idolini ja opettanut minulle kaikkia tarpeellisia elämänperustaitoja, kuten sienien keräämistä.

Harrastukset: Harrastan urheilua, mutta nautin myös vähän erilaisista jutuista, kuten moottoripyöräilystä ja jäärauta-autoilusta. Tykkään vauhdista ja vaarallisista tilanteista.

Missiesikuvasi: Karita Tykkä ja Satu Tuomisto. Molemmat ovat upeita, tummia naisia, jotka ovat luoneet itselleen upeat urat missivuotensa jälkeenkin.

8. Carita Pesonen, 24

Kotipaikka: Kotka

Pituus: 172cm

Paino: 54kg

Perhe: Äiti, isä, sisko ja koira

Ammatti: Parturikampaaja

Seurusteletko? Kyllä, olen seurustellut useamman vuoden ajan.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Misseys on ollut haaveeni ihan pikkutytöstä asti. Olen hakenut kilpailuun aiemminkin, mutta vasta nyt pääsin mukaan.

Harrastukset: Kuntosalilla käynti.

Mikä on tähänastisen elämäsi kohokohta? Miss Suomi –kilpailuun osallistuminen. Kisa on ollut minulle iso kokemus jo tähän mennessä.

Mistä saavutuksistasi olet ylpein? Olen ylpeä itsestäni, että uskalsin lähteä mukaan kilpailuun.

Missiesikuvasi: Viivi Pumpanen on aivan ihanan aito ihminen.

9. Carola Miller, 23

Kotipaikka: Helsinki

Pituus: 181cm

Paino: 59kg

Ammatti: Mallin työt,

Perhe: Äiti, isä ja pikkuveli.

Seurusteletko? En.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Haluan olla roolimallina nuorille naisille ja tehdä edustustyötä. Haluan myös tavata uusia ihmisiä ja matkailla eri paikkakunnilla. Olisin positiivinen ja hyvätapainen missi.

Harrastukset: Kuntosalilla käynti ja ruuanlaitto. Aiemmin olen harrastunut myös teatteria ja joukkuevoimistelua.

Mikä on tähänastisen elämäsi kohokohta? Tradenomiksi valmistuminen, sopimus mallitoimisto Paparazzin kanssa ja oman asunnon hankkiminen.

Mistä haaveilet? Haaveilen, että saisin matkustella paljon ja nähdä maailmaa. Toivon mukaan saan jonain päivänä myös perheen.

Missiesikuva: Suvi Tiilikainen, sillä hän on niin kaunis sisäisesti kuin ulkoisestikin.

10.Heidi Yli-Pietilä, 23

Kotipaikka: Helsinki

Pituus: 175cm

Paino: 56kg

Ammatti: Olen töissä Tommy Hilfigerin liikkeessä ja opiskelen Haaga-Heliassa kansainvälistä liiketaloutta ja markkinointia.

Seurusteletko? Kyllä, emme ole seurustelleet vielä kovin kauan, mutta toivottavasti olemme pitkään yhdessä tulevaisuudessa.

Miksi haluat Miss Suomeksi? Haluaisin olla esikuva nuorille tytöille ja pojille, ja näyttää, että kauneus ei ole vain ulkoista vaan myös sisäistä. Päätin aika ex tempore lähteä kokeilemaan onneani kisaan, ja tässä sitä nyt ollaan. Valttikorttini on, että minulla on jalat maassa, olen rento, rempseä ja luomu!

Mistä unelmoit? Hyvästä elämästä, johon sisältyy paljon iloa ja naurua ja hyviä ystäviä. Unelmoin myös hyvästä työpaikasta ja siitä, että saan tehdä jotain, mitä rakastan.

Mikä on ollut vaikeinta tähänastisessa elämässäsi? Olen muuttanut perheeni kanssa ympäri maailmaa isäni työn vuoksi. Joka kerta, kun olen asettunut uuteen maahan ja luonut hyvät siteet ja suhteet ihmisiin, olen joutunut jo pakkaamaan kimpsut ja kampsut ja lähtemään taas uuteen maahan. Se on ollut todella rankkaa, mutta toisaalta tuonut elämääni myös sellaisia kokemuksia, mitä kovin monella ei ole.

Missiesikuva: Satu Tuomisto, koska hänessä on jotain todella luonnollista ja hänen luonteensa on todella hauska.

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****