Playersin kesä­kiertue käynnistyi Keravalta. Kun ryhmä perustettiin vuonna 2004, kilpailua ei vielä ollut. Nyt seksikkäitä showtanssiryhmiä on jo lukuisia. Kuvat Karoliina Paatos, Panu Pälviä
Playersin kesä­kiertue käynnistyi Keravalta. Kun ryhmä perustettiin vuonna 2004, kilpailua ei vielä ollut. Nyt seksikkäitä showtanssiryhmiä on jo lukuisia. Kuvat Karoliina Paatos, Panu Pälviä

Tutkijalla, tanssinopettajalla, baarimikolla ja urheiluhierojalla on tänään vapaailta ja aikaa harrastaa. Silloin voi tanssiryhmän jäsenenä muuttua vaikkapa dominaksi ja kabareetytöksi.

Keravalaisen yö­kerhon keittiössä näyttää erotiikkaliikkeen sovituskopilta. Kylmiön ja tiski­altaan välissä lattialla lojuu kasa pinkkejä korsetteja, niittirintsikoita ja verkkosukkia. Ja tuossa on nahkahousut, joiden pyllyn kohdalta puuttuu aika lailla kangasta. 

Blondi mikrosortseissa suihkuttaa tukkaansa lakkaa, toinen punnertaa. Brunette hieroo vatsaansa itseruskettavaa voidetta, tupsuttaa päälle vielä aurinkopuuteria. Punapää venyttelee. On perjantain ja lauantain välinen yö, kello on varttia vaille yksi. Oven takana odottaa nousuhumalaista keravalaisnuorisoa: lippisjätkiä amisviiksissä, toppityttöjä kulutetuissa farkuissa. Coco Jamboo soi, savukone tuuttaa höyryä baariin, ja tanssilattia on jo siideristä tahmea. 

Vartin päästä blondit, brunette ja punapää latovat kätensä yhteen ja huutavat "Kyrvälle!" Niin he tekevät aina ennen keikkaa. Kun ravintolan puolelta alkaa kuulua Beyoncén Girls Who Run the World, nelikko kirmaa tanssilattialle. 

Hyvät naiset ja herrat, he ovat Players – Suomen kuumin tanssiryhmä!

Playersin kaltaisia tanssiryhmiä on Suomen kokoisessa maassa paljon. On Lamourettes, Dolls, Tigers, Dazzling Ladies, NiceKone ja Scandinavian Babes. Muun muassa. 

He ovat naispuolisia hunkseja: seksikkään näköisiä tyttöjä, joilla on usein purkkirusketus, hiustenpidennykset, rakennekynnet ja tekoripset, joskus myös silikonirinnat. Tanssiliikkeet ovat rohkeita, esiintymisvaatteet pikkuruisia. He tanssivat yökerhoissa, autotapahtumissa, varuskunnissa, messuilla ja yksityistilaisuuksissa.

Playersiin kuuluu yhdeksän naista. Heistä neljä on aina kerrallaan keikalla. Tänään Keravan yössä esiintyvät Jenni, 22, Anniina, 21, Heidi, 29 ja Annika, 27. 

Päivisin Jenni on urheiluhieroja ja Heidi tanssinopettaja. Anniina on baarimikko, joka opiskelee ravintola-alaa. Maisteriksi valmistunut Annika työskentelee tutkijana ja tekee jatko-opintoja. 

Miksi he haluavat kontata iltaisin verkkosukissa miesten edessä?

Kotiäidin henkireikä

– Ranteet roikkuvat nyt vielä kuin lahnat. Ja muistakaa ojentaa ne nilkat! 

Viikkoa aiemmin helsinkiläisellä tanssistudiolla ovat menossa Playersin treenit. Heini Hämäläinen, 29, kirjaa vihkoon ylös virheitä. Kesäkiertueen olisi tarkoitus käynnistyä viikon päästä, mutta vielä riittää hiottavaa. 

Yleisöäkin naisilla on: Heinin nelikuinen vauva, jota ei kyllä voisi vähempää kiinnostaa. Poika vetelee sikeitä, vaikka vieressä kajarit suoltavat täysillä poppia: Madonnan EroticiaJustify My Lovea ja kaikkien seksivemputusbiisien äitiä Lady Marmaladea. Voulez-vous coucher avec moi? No, aika moni katsoja varmasti haluaisi.

Vähän kuin tyttöbändeissä, tässäkin joukossa on neitoa jokaiseen makuun: on tummaa ja vaaleaa, on sporttista ja muodokasta kroppaa, pitkää vartta, mutta myös taskukokoisen kompaktia. 

Playersit eivät kuitenkaan halua olla pelkkiä seksikkäitä pepunhetkuttajia, vaan tanssia niin, että se näyttää oikeasti hyvältä. Aloitusnumeron koreografia on sama kuin Beyoncén Girls Who Run the Worldin videossa – ei siis ihan helppo. Hiki valuu. Meikittöminä ja hiukset ponnarilla naiset näyttävät aerobic-tunneilta poimituilta. Päälläkin on ihan vain jumppatrikoot ja urheilutopit. 

Kaikki ovat pitkän linjan tanssin­harrastajia, jotka kertovat rakastavansa esiintymistä. Takana on vuosia balettitunteja, on harrastettu kilpa- ja showtanssia sekä oltu cheerleadereina. Heidi vetää työkseen tanssitunteja. Heini on äitiyslomalla zumbaohjaajan työstä. 

Silti mielessä pyörii kysymys: miksi? Feministit ovat tehneet vuosikymmeniä töitä sen eteen, ettei naisia esineellistettäisi, mutta näitä naisia ei häiritse heittäytyä katseiden kohteeksi. 

– No ei kai se nyt voi häiritä, jos tällaiseen on lähtenyt mukaan, Heidi Sallinen sanoo.

– Haluan päästä joskus itsekin esiintymään. Ammattitanssijoilla on tosi vähän sellaisia esiintymismahdollisuuksia, joista saisi rahaakin. 

Laura Hallivuori, 31, sanoo, että hänelle Playersiin kuuluminen on harrastus, josta saa myös palkkaa. 

– Onhan se nyt motivoivampaa harrastaa, kun pääsee jonnekin välillä esittelemään taitojaan, Laura jatkaa. 

Seksikkäissä asuissa tanssiminen voi olla myös vaihtelua kotiäidin arkeen; Heinillä on vauvan lisäksi viisivuotias esikoinen. Heidän kanssaan hän viettää päivät kotona.

– Mutta uskaltaakohan sitä kertoa? Kukaan nuori jätkä ei pyydä multa enää nimmaria, jos ne saavat tietää, että mulla on jo kaksi lasta, Heini naurahtaa.

On Heini tosin ollut keikallakin raskaana. Joku sairastui, ja hänet hälytettiin tuuraamaan. 

Vili-vauva herää ja ärisee vähän kiukkuisena. Heini nostaa vauvan syliinsä, nuuhkaisee pyllyä. Vaipanvaihtotauko! 

– Siis nimenomaan tanssi on vaihtelua arkeen, nainen mutisee ja katoaa vessaan nyytti kainalossa.

Hyvä maine

Playersin perustivat vuonna 2004 Sonja Färling ja Anu Kiiveri. Naisten ideana oli saada Suomeenkin Las Vegasin yökerhoista tuttu, tasokas ja hyvällä maulla tehty show. Yhdeksänkymmentäluvun lamavuosina Suomeen oli ilmestynyt erotiikkabaareja topless-tarjoilijoineen, ja ne olivat olivat tehneet eroottisesta viihteestä arkisempaa. Playersien kaltaiset, seksikkäät tanssiryhmät ovat kuitenkin tämän vuosituhannen ilmiö. 

– Halusimme luoda show'n, joka kelpaisi vaikka Katajanokan Kasinolle. Show on seksikäs, mutta emme ole eroottinen tanssiryhmä. Playersit eivät pyöri lavalla stringeissä tai strippaa, Sonja Färling kertoo puhelimessa. 

Playersin uran alkuaikoina kilpailua ei juuri ollut. Nyt uusia ryhmiä syntyy koko ajan, mutta niitä myös kuolee. Alun perin myös Playersin perustajat tanssivat ryhmässä, mutta nykyään Sonja on on vain ryhmän omistaja. Anu taas on tullut tunnetuksi fitness-mallina ja -kilpailijana. Alkuperäisestä kokoon­panosta porukassa ei tanssi enää ketään. 

– Väki vaihtuu, kun elämäntilanteet muuttuvat. Moni lopettaa, kun asettuu aloilleen. Alkuperäisistä tytöistä suurin osa taitaa olla tälläkin hetkellä raskaana tai äitiyslomalla, Sonja sanoo.

Jossain vaiheessa tulee tietysti myös ikä vastaan. Nuoret jampat eivät halua katsella äitiensä ikäisiä naisia keimailemassa. 

– Sitten jotkut tytöt väsähtävät, kun tajuavat, että keikkailu on rankkaa ja glamour hommasta kaukana, Sonja kertoo. 

Keikkapaikoilla ei odotakaan faneja ja punainen matto, vaan usein humalaisia örisijöitä ja vessa, jossa pitäisi vaihtaa vaatteet. Keikoille ajetaan itse, ja ihan itse on myös roudattava. 

Eikä pelkällä tanssimisella elä: tanssija saa yhdestä keikasta reilun satasen korvauksen. Liksoihin nähden työtä on paljon. Ennen kiertuetta treenejä on useamman kerran viikossa. Monet harjoittelevat myös omalla ajallaan, sillä muita alkaa heti ärsyttää, jos yksi ei pysy perässä. 

Eroottisia kliseitä

Harjoitussalilla naiset ovat kaivaneet esiin muovituolit. Osa kesäshow'n koreografioista on vanhoja, mutta viettelevä tuolitanssinumero on tuore lisäys. Se tuo mieleen elokuvahistorian ehkä tunnetuimman strippauskohtauksen Olemisen sietämättömästä keveydestä. Sen, missä Lena Olin riisuutuu Daniel Day-Lewisille. Myös tytöillä on valkoiset miesten paitapuserot ja knallihatut. 

Keikalla olevista tytöistä Annika on ollut porukassa pisimpään, vuodesta 2009. Välillä Annika teki graduaan, mutta palasi takaisin sen valmistuttua. Muut ovat tanssineet vuoden, pari. Ryhmään pidetään uusi casting tarpeen mukaan. Sonjan mukaan halukkaita on aina ollut enemmän kuin mukaan voidaan ottaa. 

Tanssitaidon lisäksi pitää tietysti olla timmissä kunnossa ja näyttävän näköinen. Muotoja olisi hyvä olla, mutta niitä nyt saa aina huijaamalla, joten ketään ei pakoteta hakemaan rintoja meren takaa. 

Tanssinopettajana työskentelevä Heidi arvioi, että ryhmän tanssitaito on parantunut vuosien varrella ja kuviot muuttuneet yhä vaativammiksi.

– Seksikkyys lähtee liikkeestä, ja vaatteet tuovat fiiliksen. Ei todellakaan riitä, että vain tepastelee lavalla, hän sanoo. 

Naiset laativat itse koreografiansa. Puolen tunnin esityksen aikana lavalla nähdään erilaisia naisrooleja: domina, hunajainen kaunotar, pirtsakka cheerleader, Moulin Rougen kabareetyttö, rokkibeibi... Ehkä hiukan kliseistä, mutta ainakin hölmömpikin tunnistaa, että Huom! Tämä On Nyt Seksikästä. 

Vaikka kukaan naisista ei myönnäkään tanssivansa vain miesten huomion takia, niin kyllä se kuitenkin hivelee. 

– Inttikeikat ovat parhaita, koska niissä on kiitollisin yleisö, Heidi naurahtaa. 

– Mulle ryhmään kuuluminen on myös on alter ego -juttu. En saa olla tällainen nainen tai käyttää tällaisia vaatteita kovin usein normaalielämässä, Laura miettii.

Loukkauksia ja ennakkoluuloja

Läski. Lehmä. Hyi saatana, miten ruma. Joskus keikkapaikalta löytyy huutelijoita. Mikrosortseissa tanssiessaan asettaa itsensä myös aikamoisen arvostelun kohteeksi.

– Aika kovapintainen tässä saa olla. Pitää osata suodattaa loukkaukset, Annika sanoo. 

Anniina irvistää, että saa siihen harjoitusta harva se ilta baarimikkona. Janica Lugora, 25, sanoo samaa: hän työskentelee sairaanhoitajana päivystyspolilla. 

– Ja hei, minä perintätoimistossa! Kyllä sielläkin saa kuulla välillä aika ikäviä sanoja, Laura hymähtää. 

Mutta mitä tuumivat naisten puolisot? Sillä sellainen on useimmilla kotona. Entä äidit, isät – tai työnantajat? 

– No, mun mies ei ainakaan tykkää huonoa. Ei hän omista mua. Miksi se häneltä olisi pois, jos joku muukin haluaa minua, Laura kysyy. 

– Jos tulee sanomista, menee mies vaihtoon, ei harrastus, Heini lisää.

Mutta on joukossa niitäkin, joiden poikaystävät ovat olleet mustasukkaisia. Eivätkä kaikki ole halunneet kertoa töissä ihan rehellisesti, mitä harrastavat, vaan ovat ehkä maininneet vain kuuluvansa "yhteen tanssiryhmään". 

Se ei yllätä, sillä mielikuva seksikkäistä tanssiryhmistä on hiukan tunkkainen. Mieleen voi tulla helposti joukko julkkistyrkkyjä neitoja, jotka haaveilevat mallin urasta mutta ovatkin päätyneetkin ilta­tyttökuviin. Monella julkkiksellakin on oma ryhmänsä: Johanna TukiaisellaMartina AitolehdelläLola OdusogallaHenna "Tauskin vaimo" Peltosella – ja taitaapa Tauskilla itselläänkin olla jokin porukka. Kaikkien ryhmien kohdalla ei voi edes puhua tanssimisesta vaan itsensä esittelystä. 

Koska kilpailu on niin kovaa, osa ryhmistä yrittää hankkia mainetta tehtailemalla kohuotsikoita.

Sonja on kuitenkin ylpeä siitä, että Players-tytöillä on aina ollut hyvä maine: heistä ei ole ollut otsikoita juoru­lehdissä, eikä kukaan ole poseerannut nakukuvissa.

Tonttupuku ja nunnankaapu

– Auts, tää pitsi kutittaa. Ja otinko mä nyt sittenkin liian ison koon, Anniina miettii sovittaessaan pinkkiä korsettia päälleen. 

On perjantai, ja keikkaan Keravalla on enää pari tuntia. Jenni, Annika, Anniina ja Heidi istuvat täydessä tällingissä Playersien toimistolla Helsingin Etelä-Haagassa ja viikkaavat vedettäviin matkalaukkuihin esiintymisvaatteita siinä järjestyksessä kuin ne on sieltä tarkoitus kiskoa päälle. Alimmaiseksi jäävät loppu­huipennukseen kuuluvat chapsit ja niittirintsikat. 

Vaatteet ovat kaikki uusia, vain pari päivää aiemmin sponsorilta – seksikkäitä naistenvaatteita myyvältä verkkokaupalta – saapuneita. Naisilla on myös muita sponsoreita. Esimerkiksi hiustenpidennyksiä ei tarvitse maksaa omasta pussista. Jennin takana oleva rekki pursuaa esiintymisvaatteita. On nunnankaapua, tonttupukuja ja hoitsun mekkoa. Shown sisältöä vaihtelee myös vuodenajan mukaan. Täältä olisi helppoa löytää naamiaisvaatteet. 

Kaikilla on jo takanaan koulu- ja työpäivät, mutta vielä pitäisi jaksaa valvoa ja näyttää niin hotilta, että äijillä pyörivät kalsarit jaloissa. Tänään tiedossa on kuitenkin pikainen reissu: keikan jälkeen heti kotiin nukkumaan. Keravalta hurauttaa takaisin Helsinkiin puolessa tunnissa. 

– Hei, vielä pitää ottaa kuva feissariin, joku muistaa. 

Kaikki kiskovat korsetit päälleen, sitten poseeraus ja viettelevä hymy. Kas noin! Ryhmän Facebook-sivuille vilahtaa hymiöin ja sydämin ryyditetty viesti. Kohta räjähtää Keravalla! 

Yleisöä on eniten aina Etelä-Suomen ulkopuolella. Maakuntakeikat ovat naisten mielestä parhaita. Pikkupaikkakunnilla heiltä pyydetään jopa nimmareita. Yksi vakipaikoista on Kauhajoen Krouvi, jossa Playersit ovat esiintyneet kerran, pari vuodessa uransa alkuajoista lähtien. Hotelliravintolan omistaja Ville Mäki-Filppula buukkaa ryhmän yleensä kahdeksi illaksi peräkkäin. 

– Tytöt ovat tulossa tänne seuraavan kerran heinäkuussa. Usein otan heidät samaan aikaan kuin lähistöllä on esimerkiksi jokin auto- tai rallitapahtuma. On sitten sen henkistä yleisöäkin, että voi kiinnostaa, hän kertoo. 

Kauhajoen Krouvissa on esiintynyt vuosien varrella moni muukin ryhmä, mutta Players on Villen oma suosikki. Toisinaan naisilla on myös alkoholipromo, mikä tarkoittaa sitä, että he myyvät tanssishow'nsa jälkeen paukkuja. Se tietää lisämyyntiä ravintolalle: moni ostaa juoman mieluummin seksikkäältä beibeltä kuin karvaiselta baarimikolta. 

– Playersit ja Hunksit vetävät hyvin väkeä: heidät tunnetaan, ja he hoitavat homman ammattitaidolla. Tytöillä on ulkonäköä, mutta myös tanssitaitoa. Kumpikaan ei yksin riitä. Yökerhoihin sopivaa ohjelmaa on yleisesti aika vähän tarjolla, tätä tanssiryhmäosastoahan se on, Ville valaisee.

Räjähtääkö Kerava?

Keravalla väkeä on vain kourallinen. Yökerhobisneksessä on tällä hetkellä hiljaista, ja sen huomaa. Se on on vaikuttanut suoraan myös tanssiryhmien kysyntään. Naisilla on tänä kesänä on selvästi vähemmän keikkaa kuin joskus aiemmin. 

Hieman yllättäen eturiviin on pakkautunut lähinnä naisia. Nuoret miehet istuvat ujoina sivummalla. Tätä väkeä olisi vaikea kuvitella tyttöbaarien asiakkaiksi, mutta eihän tämä olekaan erotiikkaa, vaan tanssia! 

Ja tanssia on hyväksyttävämpää mennä katsomaan kuin vaikkapa ehtaa strippausta. Ehkä siinä piilee tanssiryhmien suosion syy. 

– Pirteitä likkoja, aina ilo silmälle, myhäilevät 21-vuotiaat Miikka Huttunen ja Sami Sivonen esityksen jälkeen. Kumpikaan ei myönnä tulleensa tänään tanssityttöjen takia, mutta silti he ovat nähneet Playersit useampaan kertaan. 

Esityksen jälkeen Annika tuulettaa takahuoneessa. Joku on huutanut hänen peräänsä, että mahtava show. Laurakin tupsahtaa paikalle olutpullo kourassa. Hän ei ole ollut tänään esiintymässä, mutta on ollut vakoilemassa, mitä yleisö tykkää uudesta ohjelmasta. 

– Kuulin, kun joku arvosteli meitä, mutta sen kaveri sanoi että, katso nyt, onko toi muka helppoa? Ei ole! 

Naiset pakkaavat hepeniään lentolaukkuihinsa. Ravintolan tarjoamat salaatit sujahtavat kasseihin, ne vedetään yöpalaksi kotona. Tanssijat jäävät harvoin bilettämään keikan jälkeen, sillä iskuyritykset eivät kiinnosta. 

Ravintolan ulkopuolella nuori nainen matkii juuri näkemiään tanssiliikkeitä ja käskyttää poikaystäväänsä kuvaamaan. 

– Kato nyt! Kyllä mäkin osaan!

Juttua muokattu 11.4.2017 klo 12.00. Poistettu tanssijoiden sukunimet.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen