Aikuisten kimppakämppäilmiö on taloudellinen tapa asua ja vastaisku yksinäisyydelle. Listasimme uudenlaisen asumisen ilmiöt.

1. Helsingin keskusta

Ilmiö on pääkaupunkikeskeinen. Kyse on Metsolan mukaan lähinnä Helsingin kantakaupungista, toisaalta villailmiöstä: asutaan porukalla ihanassa vanhassa puutalossa pääkaupunkiseudulla.

– Täällä asuntojen hinnat ovat korkeita, Metsola perustelee.

2. Lapsiperheitäkin kimpassa

Yhteen eivät muuta enää yksinäiset aikuiset, vaan jo lapsiperheetkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jos haluaa asua väljissä neliöissä Helsingin keskustassa, ei ole oikeastaan vaihtoehtoja kuin kimppa-asuminen, Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Komeimmat huoneistot

Raha ei ole Metsolan mukaan pääsyy.

– Aikuiset haluavat parhaille asuinalueille komeisiin huoneistoihin, joihin pelkät omat tulot eivät riittäisi. Elintasokulut yksin ja kimpassa asuvien välillä ovat isot kalliilla alueilla.

4. Vastaisku yksinäisyydelle

Henkiset syyt ovat vähintään yhtä suuret kuin taloudelliset.

– Se on nykyajan yhteisöllisyyttä ja jakamistaloutta, keittiössä istuskelua ja ”kylä kasvattaa lapsia” -mentaliteettia.

– Tämä on myös vastaisku yksinäiselle elämäntavalle. Turvaverkkoja voi saada tälläkin tavalla.

5. Vuokranmaksu palveluina

Hienoonkin asuntoon voi päästä edullisesti, jos huolii niin sanotun piianhuoneen, joita on vanhoissa kerrostalohuoneistoissa.

– Sellaiseen voi päästä puoli-ilmaisesti, ja maksaa osan vuokrasta vaikka asunnon siivouspalveluna tai lapsenhoitona, Metsola sanoo.

6. Syntyvät luonnostaan

Vaikka yhteisasumiselle on nettipalvelujakin, kuten Kimppakämppä.fi, useimmat yhteisöt syntyvät luonnostaan. Silloin asukkaiden kemiat ovat lähtökohtaisesti kunnossa. Uuden asukkaan haku voi muistuttaa työpaikkahaastattelua, jossa kandidaatin on ”kelvattava” vanhoille. Ei riitä, että maksaa vuokran ajallaan.

– Siihen paikalle voi olla vaikea ulkopuolisen tulla.

7. Kolme sukupolvea

Metsola korostaa, että oikeasti yksin elävien määrä kasvaa jatkuvasti.

– Me muutamme kumppanin kanssa yhteen vanhempina kuin aiemmin, erojen määrä kasvaa, ja moni elää keski-ikäisenä yksin. Me myös elämme pidempään kuin ennen, ja voi olla, että lähdemme kumppanin kanssa ihan eri aikaan. Iäkkäänäkin voi elää hyvin 20 vuotta yksin.

Perinteinen kimppa-asumisen malli on kolmen sukupolven yhteinen koti.

– Nykyään voi olla, että lapset huolehtivat omista vanhemmistaan pidempään kuin vanhemmat ovat huolehtineet lapsistaan pieninä.

8. Mummokommuunit

Yksi vaihtoehto esimerkiksi vanhuuden yksinäisyyttä vastaan voisivat olla ikääntyneiden yhteiset kommuunit, joiden vuokran voi maksaa pienehköllä eläkkeellä.

– Siellä heillä olisi toisilleen paitsi seuraa myös turvaa, ja esimerkiksi puutarhanhoito olisi useamman vastuulla. Eivät kaikki halua tuon ikäisinäkään pelkästään palveluita. Kivempi sielläkin on kokata muille kuin pelkästään itselle, kun syö vähän.

+ Lisää hyvinvointia?

Suomessakin on herännyt kiinnostus yhteisöllisyyden lisäämiseen asumisasioissa, vaikka perinteisesti tämä on ollut yksinasujien maa, Asumisen tulevaisuus -ohjelman päällikkö Risto Vilkko  Suomen Akatemiasta sanoo.

– Yhteisöllisistä asuinmuodoista voi löytyä lääke nykyaikaisen kaupunkielämän yksityisyydelle, eristyneisyydelle ja yksinäisyydelle. Vahvistamalla yhteisöllisyyttä voidaan edistää asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla