Jokaisella tulisi olla oikeus onneen – painoon katsomatta. Kuva: Shutterstock
Jokaisella tulisi olla oikeus onneen – painoon katsomatta. Kuva: Shutterstock

Twitter-käyttäjät jakavat nyt avainsanalla #FatSideStories tarinoitaan siitä, miten epämiellyttävää kohtelua moni lihava joutuu kohtaamaan.

Millainen deittailumaailma on ylipainoiselle? Twitter-tili Your Fat Friendin mielestä ei kovinkaan mukavaa. Sen takia tilin pyörittäjä pyysi seuraajiaan jakamaan hastagilla #FatSideStories (vapaasti suomennettuna: lihavan puolen tarinoita) kamalimpia deittikokemuksiaan.

Muutamassa päivässä avainsanalla on jaettu runsaasti kertomuksia siitä, minkälaista lihavan elämä on. Kertomukset eivät liity ainoastaan deittailuun, vaan käyttäjät ovat rohkaistuneet kertomaan elämästään kaikessa laajuudessaan.

– Jotkut ajattelevat, että lihavat ansaitsevat mitä tahansa. Se mahdollistaa ylipainoisten kiusaamisen, häpäisyn, solvaamisen ja hylkimisen, hastagin perustanut Twitter-käyttäjä totesi BuzzFeedille sähköpostitse.

Ihmisten jakamat tarinat ovat sydäntäsärkeviä. Your Fat Friend -käyttäjätilin pyörittäjän mielestä se on kuitenkin hyvä asia, koska hastagin tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon ennakkoluuloja ja epämiellyttävää kohtelua lihavat joutuvat sietämään.

Esimerkiksi tällaisia asioita ihmiset joutuvat ylipainon takia kohtaamaan:

1. Piinaavat ruokahetket

Erään Twitter-käyttäjän elämään kuuluu oleellisesti se, ettei hän uskalla syödä ravintoloissa muiden nähden. Mary Sweet puolestaan kirjoittaa joutuneensa kohtaamaan naureskelua ja ”en ihmettele, miten hän on joutunut tuohon tilanteeseen” -kommentteja, kun on tilannut hampurilaisen.  

2. Kauneuden vähätteleminen

”Koska lihavuus on TÄYSI synonyymi rumuudelle, ihminen ei voi olla kaunis ja lihava samaan aikaan”, Lottie L’Amour kirjoittaa.

Louis Peitzman puolestaan kertoo kuulleensa tuhat kertaa treffikumppaneiltaan virkkeen: ”Olisit niin söpö, jos pudottaisit vähän painoa.”

3. “Väärät” vaatteet

Eräs käyttäjä kertoo ihmisten tuijottavan häntä kuin ulkoavaruuden olentoa, kun hän pukee päälleen topin lämpimällä säällä.

4. Lääkärien kommentit

Helsingin Sanomat kirjoitti heinäkuussa lihavien kohtaamista ennakkoluuloista lääkärin pakeilla. Moni ylipainoinen on joutunut kokemaan huonoa kohtelua jo lapsena neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena.

Yksi Twitter-käyttäjistä kertoi laihtuneensa 17 kiloa syömishäiriön takia. Se sai lääkärin kehumaan häntä sairaudesta huolimatta.

5. Työpaikkasyrjintä

Twitter-käyttäjä Giuliana kertoi pelkäävänsä työhaastatteluja, koska ylipaino vaikuttaa siihen, saako hän pestin.

Lue myös: Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

6. Häpäiseminen salilla

Kaikki eivät ole sisäistäneet, että liikunta kuuluu jokaiselle.

7. Jatkuva viha

Eräs kommentoijista kertoi saaneensa kaksi vuorokautta vihapostia, kun oli kirjoittanut artikkelin siitä, että ihminen voi olla onnellinen, vaikkei pudottaisikaan painoaan.

8. Näkymättömyys

“99 prosentissa elokuvista ei ole lihavia ihmisiä, joten tunnet olosi näkymättömäksi”, kirjoittaa Lazarina T.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

PiP

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Hienoa kun tästäkin aiheesta vihdoin uskalletaan puhua ihan aikuisen oikeesti! Itse ylipainoisena naisena nuo kokemukset ovat hyvin tuttuja. Kaupoilla ystävieni kanssa olen usein kokenut itseni ihmeen näkymättömäksi myyjien puhutellessa vain laihoja kavereitani. Ulkona syödessä ihmiset tuijottavat halveksivasti, kaupungilla jotkut huutelevat perään - kaiken kaikkiaan ihmiset kohtelevat käsittämättömän törkeästi. Lihavat ovat kuin vapaata riistaa solvauksille. Työnhausta nyt puhumattakaan......
Lue kommentti
Vierailija

Häpäisyä, solvaamista, hylkimistä… Tällaista kohtelua ylipainoinen joutuu oikeasti sietämään

Ylipainoiset ovat parhaimpia työntekijöitä: ovat tottuneet olemaan tuplasti pätevämpiä ja ahkerampia todistaakseen olevansa yhtä hyviä työntekijöitä kuin muut, eivät ole edenneet urallaan pelkällä silmäripsien räpyttelyllä, vaan rautaisella ammattitaidolla, ovat sairaslomalla huomattavasti muita vähemmän, ovat tunnollisia ja uskollisia työntekijöitä, loistavia tiimityöntekijöitä ja usein erittäin älykkäitä. Terv. Työnantaja
Lue kommentti

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00