Nyt ei kyllä kiinnosta yhtään. Kuva: Shutterstock
Nyt ei kyllä kiinnosta yhtään. Kuva: Shutterstock

Laihdutatko? Saatat olla todella ikävystyttävää seuraa. Vaihda kalorikeskustelut näihin kesän kuumimpiin puheenaiheisiin.

Tuoreen tutkimuksen perusteella dieetillä olevat naiset ovat aika tylsistyttävää seuraa: tutkimuksen mukaan yli puolet laihduttajista jauhaa jatkuvasti laihduttamiseen, ruokaan ja terveellisiin elämäntapoihin liittyvistä asioista ystävilleen.

Kaikkien elämäntaparemonttia tekevien puheet eivät rajoitu omiin syömisiin. 27 prosenttia tutkituista myönsi nalkuttavansa ystävilleen ja kehottavansa heitä liittymään mukaan laihdutuspuuhiin. 38 prosenttia kertoi paasaavansa ystävilleen eri ruokien hyvistä ja huonoista terveysvaikutuksista.

Tutkimuksesta myös selvisi, että 35 prosenttia naisista välttelee dieetillä olevia ystäviään, koska eivät jaksa kuunnella heidän juttujaan.

Laihduttaja, ehkä tässä on syy siihen, että bestikseksi ei ole viimeaikoina halunnut millään lähteä kanssasi lounastamaan tai sunnuntaikävelylle?

Ei kuitenkaan hätää. Jos et tosiaan keksi kavereidesi kanssa mitään muuta puhuttava kuin oman elämäntapamuutoksesi, listasimme valmiiksi muutamia aiheita, joista kannattaa aloitta.

1 Hellesää

Tukala helleaalto on Ilmatieteenlaitoksen mukaan valtaamassa koko Suomen. Säässä on aina paljon puhuttavaa, mutta hellekelit aiheuttavat myös kysymyksiä. Tämä kysymys ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen: voiko kuumalla säällä harrastaa seksiä ilman, että tulee hirveä hiki? Siinäpä aihe, jota kannattaa pohtia kahvikupposen ääressä mieluummin kuin pullan kalorimääriä.

2 Uudet elokuvat

Kesällä niitä tulee kuin sieniä syksyllä. Teattereissa pyörii tällä hetkellä esimerkiksi ihanat Tähtiin kirjoitettu virhe ja Uusia alkuja.

Tulevaisuuden valkokangastapaukset ovat kuitenkin kaikista mielenkiintoisimpia. Kaikkia puhuttaneesta Fifty Shades of Grey -kirjasarjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa ensi vuoden helmikuussa. Sen ensimmäinen virallinen traileri julkaistaan tämän viikon torstaina. Kaverin kanssa kannattaa spekuloida esimerkiksi siitä, tullaanko laulaja Beyoncé näkemään elokuvassa tai onko elokuva yhtä kutkuttava kuin kirjasarja.

3 Deittailu

Kaiken maailman Tinderit puhuttaa aina. Aloita kevyesti jutustelemalla siitä, miten deittisovelluksen ihmeellisessä maailmassa tulisi luovia. Siitä voit siirtyä sitten syvällisempiin aiheisiin: Mitä sovellus kertoo meidän yhteiskunnastamme?

4 Uimapuvut

Rannalle mennessä ei välttämättä ensimmäisenä kannata aloittaa keskustelua vatsamakkaroista. Sen sijaan voi vaikka alkaa mietiskellä, minkä niminen uimapuku kelläkin auringonpalvojalla on yllään. Onko kaverillasi kenties päällään skirtini?

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00

Natalia Baer kertoo, että ilman sosiaalisessa mediassa kiertänyttä #MeToo-kampanjaa hän ei olisi saanut ehkä koskaan tietää oman lapsensa epäasiallisesta kohtelusta.

Tällä viikolla sosiaalisen median ylivoimaisesti suurin puheenaihe on ollut amerikkalainäyttelijä Alyssa Milanon aloittama #MeToo-kampanja. Se on pyrkinyt tekemään näkyväksi, kuinka paljon seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa naiset ympäri maailman joutuvat kohtaamaan.

Viikon aikana myös monet suomalaiset ovat jakaneet omia kokemuksiaan häirinnästä ja ahdistelusta. Lue tarkemmin aiheesta tämän linkin takaa.

Vaikka kampanja on saanut paljon kiitosta, se on herättänyt myös paljon kysymyksiä: 

Auttaako somessa huutelu oikeasti ketään? Eikö ahdistelu ole jokaisen henkilökohtainen asia? Leimataanko tässä nyt kaikki miehet sitten ahdistelijoiksi?

Myös helsinkiläinen Natalia Baer, 43, ajatteli aluksi, ettei aio osallistua kampanjan herättämään keskusteluun omilla kokemuksillaan. Hän ei innostunut kampanjan sukupuoliin liittyvästä vastakkainasettelusta eikä halunnut todellakaan leimata kaikkia miehiä häiriköiksi.

Mutta kun tuttujen kertomuksia alkoi tulvia yhä enemmän, Natalian mieli muuttui. Hän kirjoitti oman tarinansa sosiaaliseen mediaan.

Hän kertoi, kuinka vuosia sitten häntä nipisteltiin työpaikalla takapuolesta. Hän kertoi lapsuuden perhetutustaan, jonka luokse oli aina kiusallista mennä, koska hänen kosketuksensa ja puheensa tuntuivat väärältä.

– Kyseessä ei ollut suoraa insestiä tai seksuaalista väkivaltaa. Se oli häirintää, joka rikkoi minun rajojani lapsena. Se tuntui vuosia oudolla tavalla niin häpeälliseltä, etten puhunut siitä kellekään.

Yllättävä juttutuokio

Natalia kirjoitti päivityksensä ennen kaikkea ystävilleen ja tuttavilleen. Siksi hän yllättyikin, kun oma tytär otti asian puheeksi. Alle 15-vuotias tytär kysyi, kuka perhetuttu mahtoi olla ja puhuiko Natalia tapahtuneesta kellekään.

– Kerroin, ettei asiaa käsitelty mitenkään, koska en kehdannut puhua siitä, vaikka olisi ehdottomasti kannattanut. Tämän jälkeen tyttäreni kertoi, että hän on joutunut 10–12-vuotiaana useamman kerran tilanteeseen, joissa tuttu aikuinen  oli tullut liian lähelle. 

”Tyttäreni sanoi, ettei halunnut puhua asiasta aiemmin, koska ajatteli, ettei kukaan usko häntä.”

Keskustelu sai Natalian tuntemaan surua, vihaa ja riittämättömyydentunteita.

– Tyttäreni sanoi, ettei halunnut puhua asiasta aiemmin, koska ajatteli, ettei kukaan usko häntä. Se sai minut todella surulliseksi, koska olen luullut, että tyttäreni voi kertoa minulle kaikesta.

Puhuminen auttaa

Natalia on tyytyväinen siitä, että hänen tyttärensä uskalsi kampanjan herättämän avoimuuden ansiosta puhua asiasta. Hän pitää tärkeänä, että seksuaalisesta häirinnästä ja muista yhteiskunnan tabuaiheista puhutaan. Parhaimmillaan julkinen keskustelu voi avata silmät sille, että omista kokemuksista saa kertoa ilman, että niitä vähätellään.

– Ilman kampanjaa en ehkä olisi koskaan saanut kuulla tyttäreni kokemuksista. Olen tosi tyytyväinen, että itse rohkaistuin kertomaan asiasta suoraan. Se ei ehkä tekstinä ollut minulle maailman merkittävin, mutta toi läheiselleni ja sitä kautta minulle elämään jotain todella suurta.

”Ilman kampanjaa en ehkä olisi koskaan saanut kuulla tyttäreni kokemuksista.”

Samaan aikaan Natalia kuitenkin muistuttaa, että ketään seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa kokeneita ei pidä painostaa puhumaan asioista.

– Tällä hetkellä asiassa on kaksi ääripäätä: joko vaietaan kokonaan tai puhutaan suu ihan puhtaaksi julkisesti. Jokaisella pitäisi kuitenkin olla se keskitien mahdollisuus, että saa keskustella asiasta ilman pelkoa, omassa turvallisessa ympäristössä.

Toiveajattelua?

Mietitkö vielä, miksi #MeToo-kampanjaa tarvitaan? Lue helsinkiläisen Natalian tarina ja et enää ihmettele

SimoHulkko kirjoitti: En tiedä kenelle vuonna 2017 on epäselvää, ettei takapuolesta nipistely/puristelu/kähmintä, rivouksien huutelu tai muu ahdistelu ole sallittua. Henkilökohtaisesti näin suomalaisena Y-sukupolven miehenä koen tällaiset kampanjat jo lähtökohtaisesti tuhoon tuomittuina vaikka niiden sanoma olisi kuinka tärkeä tahansa. Ensinnäkin ihmettelen sitä, minkä takia tuo kampanja piti suoraan rajata tai miksi se rajautui naisiin eikä vielä edes vuoden 2018 korvilla voida puhua vain...
Lue kommentti
Vierailija

Mietitkö vielä, miksi #MeToo-kampanjaa tarvitaan? Lue helsinkiläisen Natalian tarina ja et enää ihmettele

Minua on ahdisteltu monesti en kylläkään ole enkä aio puhua tästä julkisesti omalla nimellä koskaan! Ahdistelu on sekä verbaalista että fyysistä. Usein ahdistelijat ovat käyttäneet hyväkseen humalatilaani. Muun muassa housuihini on työnnetty käsi jne. Ai niin olen reilu 30 vuotias miesi.
Lue kommentti