Newyorkilainen Julia vuokrasi meille kymmeneksi päiväksi oman kotinsa.
Newyorkilainen Julia vuokrasi meille kymmeneksi päiväksi oman kotinsa.

Airbnb.com tarjoaa yksityisiä lomakämppiä lähes 200 maassa. Mutta toimiiko palvelu? Testasimme.

New York: Hissittä viidenteen

1h + keittokomero + kylpyhuone, 120 €/yö
"Aloitimme vuokra-asuntojen bongauksen jo puolta vuotta ennen matkaa. Se olikin viisasta, sillä New Yorkissa parhaat kotimajoitukset täyttyvät hyvissä ajoin. Airbnb:n sivut ovat selkeät, vuokranantajiin saa hyvin yhteyden ja maksupolitiikkakin tuntuu turvalliselta.

Yksiö oli sympaattisessa East Villagen kaupunginosassa, josta oli kävelymatka Union Squaren putiikkeihin ja metroasemalle. Omistaja-Julia muistutti, ­että voimme koska tahansa soittaa hänelle. Asunto oli remontoitu hiljattain, mutta matkalaukkujen roudaaminen hissittömän talon viidenteen kerrokseen oli hikistä puuhaa."

Barcelona: Käy kersoillekin

2h, avokeittiö, kylpyhuone, 70 €/yö
"Gràcian kaupunginosa osoittautui nappi­valinnaksi: metromatkan päässä keskustasta, eläväinen ja kaunis alue täynnä putiikkeja, puistoja, mutkattomia ruokapaikkoja ja terasseja.

Asunto vastasi kuvausta: ei luksusta mutta siisti ja toimiva. Koska matkustamme kahden lapsen kanssa, majoitumme mieluummin huoneistoihin kuin hotelleihin edullisemman hinnan ja oman jääkaapin takia." 

Istanbul: Hilpeä vastaanotto

2h, jaettu kylppäri ja olohuone, 36 €/yö.

"Varasimme kahden hengen huoneen isosta asunnosta sijainnin, kuvien ja halvan hinnan perusteella. Ilkay-isäntämme vastasi tiedusteluihin heti ja neuvoi julkiset kulkuneuvot ja ravintolat.

Pari viikkoa ennen matkaa hän kertoi olevansa poissa kaupungista lomamme aikana. Bussipysäkille vastaan tuli hänen ystävänsä iloisessa huppelissa pyytäen meitä baariin, mutta matkasta väsyneenä päätimme mennä ensin nukkumaan.

Asunto oli kaunis ja siisti ja vaikka siellä oli useita huoneita ja välillä paljonkin porukkaa, saimme olla rauhassa. Lähtiessämme jätimme pöydälle avaimen ja isäntämme tuliaisiksi pyytämän jääkaappimagneetin."

Mikä Airbnb?

■ Airbnb.com on kodinvuokrauspalvelu, jossa yksityiset ihmiset 192 maasta vuokraavat ­kokonaista asuntoa tai yhtä huonetta kodistaan.

■ Hinnat vaihtelevat naurettavan halvasta ­hotellihintoihin, ja varauksen voi tehdä netissä. Sekä asunnon vuokraaja että omistaja rekisteröityvät palveluun omalla kuvallaan ja muutaman lauseen esittelytekstillä.

■ Palvelu hoitaa maksun välityksen vuokralaiselta omistajalle ja ottaa välistä noin kymmenen euroa per varaus.

■ Jokainen asunnossa asunut sitoutuu myös arvioimaan kokemuksensa jälkeenpäin asunnon profiilisivulle. Osa palautteen antajista on selvästi viihtynyt asunnoissa omissa oloissaan, osa viettänyt kämpän omistajan seurassa ­elämänsä loman.
airbnb.com

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Viimeistään nyt on aika laittaa koti kuntoon joulua varten. Hoida tekemättä jääneet askareet. Rakkauselämääsi on luvassa iloisia yllätyksiä.

 

KAURIS

Ole hyvä kuuntelija. Pidä matalaa profiilia, sillä nyt on huono hetki huomion herättämiseen. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa.

 

VESIMIES

Juttele vaihtoehdoistasi luotettavan ystävän kanssa. Maineesi on suojelemisen arvoinen. Älä tee mitään, mikä voisi vaarantaa sen.

 

KALAT

Luota vaistoosi huhujen sijaan. Valitse tarkkaan, kenen juttuja kuuntelet ja otat todesta. Sinun on tiedettävä, mitä haluat.

 

OINAS

Näytä olevasi tosissasi. Epäröinti voi kostautua nopeasti. Hoida tylsät, mutta pakolliset asiat pois päiväjärjestyksestä ennen kuin siirryt vapaalle.

 

HÄRKÄ

Älä yritä etsiä oikoteitä. Tietyt asiat on hoidettava, vaikka se vaatisi aikaa ja energiaa. Ole erityisen harkitsevainen ostoksilla.

 

KAKSONEN

Rahatilanteeseesi on luvassa jotain uutta ja yllättävää. On hyvä hetki miettiä menojasi. Pienillä muutoksilla saat stressin hallintaan.

 

RAPU

Anna sydämesi näyttää tietä. Ihmissuhteissa voi olla turha hakea loogisia ratkaisuja. Älä aja itseäsi vararikkoon joululahjojen takia.

 

LEIJONA

On suurien suunnitelmien aika. Pidä silmät auki ja tarkkaile, mitä muut aikovat. Älä hulluttele rahan kanssa, vaan pysy kohtuuden rajoissa.

 

NEITSYT

Suuntaa katse kauas tulevaisuuteen. Käy läpi mahdollisuuksiasi ja tekojesi seurauksia. Kuuntele itseäsi ja luota arvostelukykyysi.

 

VAAKA

Älä hidasta tahtia väärässä kohdassa. Leikistä kesken kaiken luopuminen vain kaduttaisi sinua myöhemmin. Perhe ja ystävät tarvitsevat sinua.

 

SKORPIONI

Vuoden lopuksi on hyvä miettiä työelämään ja rahaan liittyviä kysymyksiä. Listaa asiat, jotka haluat muuttaa ensi vuonna. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.