Tältä pokémon-metsästys näyttää Kanadassa. Kuva: Reuters
Tältä pokémon-metsästys näyttää Kanadassa. Kuva: Reuters

Diginatiivit kymmenvuotiaat ovat juosseet jo viikon Pokémonien perässä, mutta monelle aikuiselle peli ei olekaan auennut hetkessä. Tällä tietopaketilla Pokémonit ovat nopeasti hallussa.

Lauantaina Suomessakin julkaistu Pokémon Go -peli niittää jatkuvasti enemmän suosiota. Julkaisunsa jälkeen sovellus on noussut Applen AppStoren ilmaisten sovellusten top-listan kärkeen. Yhdysvalloissa ja Australiassa Pokémon Go -sovelluksesta on tullut paikoitellen jopa ladatumpi kuin Tinderistä.

Lue myös: Pokémon Go on aiheuttanut myös parisuhdeongelmia ja pelkotiloja

Sovellusta ladattiin sen lanseeraamispäivänä niin tiuhaan, että pelin käyttäminen takkuili lukuisilla pelaajilla.

Miten tämän hetken kuuminta hittipeliä pelataan? Selvitimme.

Tästä pelissä on kyse:

Pokémon Go on kännykkäpeli, joka käyttää hyväkseen puhelimen sijaintitietoja. Siinä pelaaja kävelee reaalimaailmassa paikasta toiseen virtuaalihahmojen, pokémonien, perässä. Pelissä on tarkoitus napata ja kouluttaa luonnossa näkymättömiä, mutta kännykän ruudulla varsin eloisia pikkuveijareita älypuhelimen kameran avulla.

Peli käyttää pohjanaan Google Maps -karttasovellusta. Sovellus kertoo gps-tietojen avulla pelille pelaajan sijainnin ja seuraa pelaajan liikkeitä reaaliajassa. Pohjatietoja on kerätty myös Nianticin, eli pelin julkaisseen firman, aiemmasta pelistä Ingressistä. Myös se perustuu virtuaalitodellisuuteen.

Aloittaminen:

Mene puhelimesi sovelluskauppaan ja lataa peli. Pelin saa Android-laitteisiin Google play -kaupasta ja iPhoneen AppStoresta. Peliä ei ole vielä saatavilla Windows-puhelimille.

Lataaminen ja pelaaminen on ilmaista, mutta pelin sisällä on mahdollista tehdä ostoja. Niiden avulla pelissä voi edetä nopeammin.

Tällä hetkellä pelistä on olemassa ainoastaan englanninkielinen versio.

Pelaaminen:

Pelin ideana on kerätä kokemuspisteitä, jotka nostavat pelaajan tasoa. Pisteitä kertyy pokémoneja nappaamalla ja kehittämällä. Lisäksi niitä saa, kun onnistuu saamaan munan kuoriutumaan. Myös pokésalilla treenaaminen, vastustajasalin pokémonien voittaminen ja vieraileminen pokéstopeilla kerryttävät pisteitä.

Käytännössä pelaaminen tapahtuu kävelemällä ympäriinsä sisällä ja ulkona. Oleellinen osa pelaamista on myös muiden ihmisten kohtaaminen kadulla. Pokémonien metsästäminen on hauskempaa porukassa. Ja tietenkin pokémonien välisiin taisteluihin tarvitaan muita ihmisiä.

Mikä ihmeen professori? Pelin alussa pelaaja tutustuu professoriin, eli oman alueensa pokémoneksperttiin. Hän ohjaa pelaajaa ensimetreillä ja antaa aloituspokémonin.

Miten löydän pokémonin? Pokémoneja etsitään kävelemällä paikasta toiseen. Kun pelaaja löytää pokémonin, puhelin värisee ja hahmo ilmestyy kartalle. Kun hahmoa napsauttaa, pelaaja pääsee pelin käyttämään lisätty todellisuus -tilaan (augmented reality). Tässä tilassa peli sijoittaa puhelimen kameraa käyttämällä hahmon ympäristöön. Kun pokémon näkyy ruudulla, pelaaja voi yrittää napata hahmon.

Missä kaikkialla pokémoneja voi olla? Käytännössä missä vain. Pokémonit viihtyvät eniten tiheästi asutuilla alueilla. Pokémoneja on eniten paikoissa, joissa on pokéstopeja ja pokémonsaleja. Niitä löytää helpoiten kaupunkien keskustoista, yliopistoalueilta, puistoista ja nähtävyyksien liepeiltä. Hahmoja voi löytää myös sisätiloista. Joskus pokémon voi lymyillä jopa kodin nurkassa.

Miten nappaan pokémonin? Ota pokepallostasi kiinni sormella ja odota, kunnes pokémonin kohdalla oleva rengas pienenee. Kun se on pienimmillään, heitä (eli liikuta sormea)! Kaikkia pokémoneja ei ole yhtä helppo napata kiinni. Eri värit kertovat, kuinka haasteellinen yksilö on. Vihreät hahmot ovat helppoja – keltaisten ja punaisten kanssa saa jo nähdä vaivaa.

Mistä tiedän, onnistuiko nappaus? Jos pokémonin saa kiinni palloonsa tai se karkaa, pelaaja palaa karttanäkymään jatkamaan pokémon-metsästystään.

Miten liityn tiimiin? Pelissä on kolme erilaista tiimiä, ja pelaaja kuuluu yhteen niistä. Oma tiimi valitaan, kun saavuttaa pelissä tason viisi.

Mitä pokémonsaleissa tehdään? Saleissa koulutetaan jo napattuja pokémoneja tai otellaan vastustajatiimin pokémoneja vastaan. Jokainen sali on yhden tiimin hallussa kerrallaan. Sen voi yrittää vallata omalle tiimilleen voittamalla vastustajasalin kaikki pokémonit. Voiton jälkeen kaikki omat pokémonit sijoitetaan tyhjentyneeseen saliin.

Mikä on pokéstop? Pokéstopeilta saa kerättyä pelissä oleellisia poképalloja ja potioneita, joilla voi parantaa saliotteluissa loukkaantuneita pokémoneja. Pokéstopeilta saa pokémonin munia. Munat kuoriutuvat, kun pelaaja kävelee tarpeeksi. Yhden munan eteen on tepasteltava joko 2, 5 tai 10 kilometriä.

Mitä ovat stardust (tähtipöly), candy (karkki) ja lure (houkutus)? Stardust on ainetta, jota kerääntyy, kun pokémoneja napataan. Sitä voi käyttää pokémonin hyökkäystason nostamiseen, eli pokémonin vahvistamiseen. Candy on esine, joita saa pokémoneja napatessa ja silloin, kun niitä siirtää professorille. Sitä käytetään pokémonin kehittämiseen ja hyökkäystason vahvistamiseen. Lure on esine, jonka voi aktivoida millä tahansa pokéstopilla. Sen avulla luokseen voi houkutella tavallista enemmän pokémoneja. Esine on aktiivinen puoli tuntia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Älyvapaata tosiaan

Haluatko villitykseen mukaan? Näin pääset Pokémon Go -pelissä helposti alkuun

Vierailija kirjoitti: Todella älyvapaata touhua. Piruuttaan latasin pelin sovelluskaupasta, mutta ei siitä Erkkikään tajua, mitä siinä pitäisi tehdä. Poistin täysin turhana. Pitäkää tunkkinne ja väistelkää autoja, näprääjät! Ja ennenkaikkea: HANKKIKAA ELÄMÄ!!! Mutta hauskaa! En minäkään sitä sen kummemmin osaa käyttää, mutta ekan hahmon sain töistä ja toisen kotipihalla. Ja minulla on elämä, kuten varmasti muillakin pelaajilla. Pitihän tätä koittaa vaikka olenkin jo 46 vuotias nainen. Kaiken ei...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.