Tervetuloa teatteriesitykseen! Ensin täytyy tosin vähän siivota. Kuva: Sanoma-arkisto.
Tervetuloa teatteriesitykseen! Ensin täytyy tosin vähän siivota. Kuva: Sanoma-arkisto.

Kotiteatterifestivaaleilla ei suinkaan äimistellä kaiuttimia, vaan katsotaan teatteriesityksiä – vieraiden ihmisten kodeissa. Ja kyllä: vessaankin saa kurkata.

Kotiteatterifestivaali ei nimestään huolimatta hypetä äärimmäisen laajoja äänentoistovälineitä, vaan tuo koteihin teatteritaidetta. Ja samalla tuntemattomat ihmiset yleisöksi.

Vapaaehtoiset ovat antaneet kotinsa esitysten areenaksi. Mutta saako katsoja tarkistaa myös esityspaikan vessan puhtauden?

– Vessaa saa ihan vapaasti käydä katsomassa ja käyttää. Luulen, että jokainen vapaaehtoinen on siivonnut ennen tätä, festivaalia järjestämässä ollut Jaakko Blomberg nauraa. Hän on kaupunkikulttuuria edistävän Yhteismaa ry:n tuottaja, joka on pannut festivaalin kasaan muun muassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Sama taho on vastannut myös Olohuonenäyttelystä, joka toi taidenäyttelyt tavisten koteihin.

Blomberg korostaa, että tirkistely on ihan ok.

–  Niillä, jotka avaavat kotinsa, on myös vähän halua näyttää sitä. He ovat varmasti valmiita koitokseen.

Festivaaleilla esitetään monen näyttelijän settejä ja lyhyempiä monologeja. Yhdellä niistä on erityisen juhlava esityspaikka: Blombergin oma kylpyhuone.

– Monologi tapahtuu vessanpöntölläni. Näin olen käsittänyt.

Yleisölle touhu on ilmaista, mutta ilmoittautua täytyy. Monet esityksistä ovat jo loppuunvarattuja. Täyteen varattiin esimerkiksi heti saunateatteri-ilta, jossa yleisö heittää löylyä ja näyttelijä tulee vetämään monologia taloyhtiön saunaan.

Tänään alkava Kotiteatterifestivaali Helsingissä 1. 3. asti. Katso tarkat tiedot esityksistä ja varaa paikkasi: kotiteatterifestivaali.fi.

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...