Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Suomalainen "kielinainen" eli Sara Maria Forsberg nousi hetkessä kansainväliseksi Youtube-sensaatioksi. Nyt nuorella nettitähdellä on jo kaksi manageria. Menestyvillä nettivideoilla voi nimittäin oikeasti tehdä rahaa.

Pietarsaarelainen Sara Maria Forsberg julkaisi Youtubessa What Languages Sound Like To Foreigners -videonsa ja sen jälkeen nuorelle videobloggarille on sadellust erilaisia työtarjouksia ja kutsuja ulkomaita myöten.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on jo monia esimerkkejä teineistä, jotka ovat pystyneet hankkimaan omakotitaloja Youtube-tienesteillään.

Miten tämä on mahdollista?

– Youtube on harvinainen media, sillä se jakaa osan mainostuloistaan tekijöille. Kun joku videobloggaajista kerää sivuilleen tarpeeksi kävijöitä, palvelun omistajan, Googlen, on helppo myydä ­sivuille mainoksia. Videoiden tekijöille Google maksaa kumppanuudesta vain pienen siivun, mutta kun klikkauksia on paljon, bloggaajien pottikin kertyy, mediatutkimuksen professori, Susanna Paasonen selventää.

Lohdullista on, ettei Youtube-tähteyteen vaadita ydinfyysikon kykyjä tai edes laajaa yleissivistystä. Pieruvitseillä, pianoa soittavilla kissoilla, söpöillä vauvoilla ja epäonnistuneilla hääkommelluksilla pääsee jo pitkälle.

– Ihmiset hakevat Youtubesta yhä eniten viihdettä, kuten musiikkia ja hauskoja kotivideoita.

Haluatko Youtube-tähdeksi? Toimi näin

1. Satsaa kunnon välineisiin ja harjoittele niiden käyttöä.

Hyvin varustelluilla järjestelmäkameroilla ja kännyköillä saat kuvattua jo HD-tasoisia videoita. Hanki tietokoneeseesi myös hyvä kuvankäsittelyohjelma.

2. Viihdytä!

Söpöt eläimet ja lapset, törttöilevät aikuiset ja erityiskykyjen talentit ovat yhä Youtuben suosituinta materiaalia. Jos haluat todella erottua massasta, keksi aivan uusi, omaperäinen idea. Muista lisätä videon yhteyteen houkuttelevat tagit eli hakusanat.

3. Verkostoidu.

Mitä enemmän käyt katsomassa ja kommentoimassa muiden videoita, sitä tehokkaammin saat markkinoitua itseäsikin. Koukuta ihmiset videoihisi niin, että heistä tulee säännöllisiä ­seuraajia ja videolinkkisi jakajia.

4. Perusta oma Youtube-kanava.

Tuota sinne ­materiaalia säännöllisesti. Yhdestäkin ­videosta voi tulla hitti, mutta se ei jaksa kiinnostaa loputtomasti.

5. Muista oikea ajoitus.

Julkaise video aina ­samana viikonpäivänä ja samaan aikaan. Suurin ruuhka Youtubessa on iltapäivisin ja iltaisin. Aikaisin aamulla on taas vähiten kävijöitä.

6. Osallistu Youtube-video­kilpailuihin.

Vaikket voittaisikaan pääpalkintoa, saat arvokasta lisähuomiota.

7. Julkaise video otsikolla ”Näin tulet Youtube-miljonääriksi”.

Menestys on taattu, sillä äkkirikastumisesta haaveilevat muutkin.

Lue myös

Suomalaisen kielinaisen suosio karkasi käsistä – sai kaksi manageria

Suomalainen kielinainen jatkaa maailmanvalloistustaan – tällä kertaa laulaen

Heistä tuli Youtuben megatähtiä – katso suosikkivideot

C. G. E. Mannerheim ei menestynyt empatiansa tähden. Kuva: Sanoma-arkisto / Poutiainen

Mehän olemme ihan hullun empaattisia! Etkö usko? Tulenko lyömään?

Turun Sanomat uutisoi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Yhdysvaltaispsykologit kartoittivat ihmisten kykyä asettua toisen asemaan globaalilla verkkokyselyllä. Vastaajia kertyi yli 100 000 eri puolilta maailmaa. Mukaan otettiin 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. 

Suomi sai vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet. Maailman epäempaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, ja häntäpaikoilla killuivat myös Viro, Puola ja Bulgaria.

Tutkijat uskovat, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon. Empaattiset ihmiset ovat myös muita kiltimpiä. He ovat huomaavaisia. Anteliaita. Yhteisöllisiä. 

Tutkimus on varmasti tehty vähän päin honkia, sillä juuri tuollaisiahan me suomalaiset olemme!

Olemme niin anteliaita...

... että olemme jopa ulkoistaneet kaiken antamisen. Sitä vartenhan verottaja on olemassa! Kyllä yhteiskunnan tulee huolehtia heikompiosaisista. Ja mielellään kaikesta muustakin.

Niin huomaavaisia...

... että pyrimme olemaan häiritsemättä kanssaihmisiämme millään tavalla. Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä emme vaivaa muita turhalla pölinällä, vihainen tuijotus nimittäin sanoo enemmän kuin kymmenen kirosanaa. 

Niin kilttejä...

... että kun punkeamme ruuhkassa ihmisten ohi, emme pelästytä ketään ahdistavilla pahoitteluilla, vaan vain tönäisemme ihmiset lempeästi sivuun. Siinä tulee se toisen ihmisen koskettaminen samassa paketissa.

Niin yhteisöllisiä...

...että voitimme talvisodan. Siinä se kansakunta liimaantui yhteen. Yhteisöllisyys tuli hoidettua kertarysäyksellä tulevienkin sukupolvien edestä. Vai onko jotain sanottavaa tästä. Tuletko nauramaan Mannerheimin haudalle?

Ja meillä todellakin on niin hyvä itsetunto...

... että meidän ei tarvitse tehdä itsestämme mitään numeroa. Kukaan ei edes huomaa, että me olemme täällä. Paitsi jotkut hemmetin amerikkalaiset psykologit. Jos vain olemme ihan hiljaa, tämäkin asia unohtuu. 

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00