Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Suomalainen "kielinainen" eli Sara Maria Forsberg nousi hetkessä kansainväliseksi Youtube-sensaatioksi. Nyt nuorella nettitähdellä on jo kaksi manageria. Menestyvillä nettivideoilla voi nimittäin oikeasti tehdä rahaa.

Pietarsaarelainen Sara Maria Forsberg julkaisi Youtubessa What Languages Sound Like To Foreigners -videonsa ja sen jälkeen nuorelle videobloggarille on sadellust erilaisia työtarjouksia ja kutsuja ulkomaita myöten.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on jo monia esimerkkejä teineistä, jotka ovat pystyneet hankkimaan omakotitaloja Youtube-tienesteillään.

Miten tämä on mahdollista?

– Youtube on harvinainen media, sillä se jakaa osan mainostuloistaan tekijöille. Kun joku videobloggaajista kerää sivuilleen tarpeeksi kävijöitä, palvelun omistajan, Googlen, on helppo myydä ­sivuille mainoksia. Videoiden tekijöille Google maksaa kumppanuudesta vain pienen siivun, mutta kun klikkauksia on paljon, bloggaajien pottikin kertyy, mediatutkimuksen professori, Susanna Paasonen selventää.

Lohdullista on, ettei Youtube-tähteyteen vaadita ydinfyysikon kykyjä tai edes laajaa yleissivistystä. Pieruvitseillä, pianoa soittavilla kissoilla, söpöillä vauvoilla ja epäonnistuneilla hääkommelluksilla pääsee jo pitkälle.

– Ihmiset hakevat Youtubesta yhä eniten viihdettä, kuten musiikkia ja hauskoja kotivideoita.

Haluatko Youtube-tähdeksi? Toimi näin

1. Satsaa kunnon välineisiin ja harjoittele niiden käyttöä.

Hyvin varustelluilla järjestelmäkameroilla ja kännyköillä saat kuvattua jo HD-tasoisia videoita. Hanki tietokoneeseesi myös hyvä kuvankäsittelyohjelma.

2. Viihdytä!

Söpöt eläimet ja lapset, törttöilevät aikuiset ja erityiskykyjen talentit ovat yhä Youtuben suosituinta materiaalia. Jos haluat todella erottua massasta, keksi aivan uusi, omaperäinen idea. Muista lisätä videon yhteyteen houkuttelevat tagit eli hakusanat.

3. Verkostoidu.

Mitä enemmän käyt katsomassa ja kommentoimassa muiden videoita, sitä tehokkaammin saat markkinoitua itseäsikin. Koukuta ihmiset videoihisi niin, että heistä tulee säännöllisiä ­seuraajia ja videolinkkisi jakajia.

4. Perusta oma Youtube-kanava.

Tuota sinne ­materiaalia säännöllisesti. Yhdestäkin ­videosta voi tulla hitti, mutta se ei jaksa kiinnostaa loputtomasti.

5. Muista oikea ajoitus.

Julkaise video aina ­samana viikonpäivänä ja samaan aikaan. Suurin ruuhka Youtubessa on iltapäivisin ja iltaisin. Aikaisin aamulla on taas vähiten kävijöitä.

6. Osallistu Youtube-video­kilpailuihin.

Vaikket voittaisikaan pääpalkintoa, saat arvokasta lisähuomiota.

7. Julkaise video otsikolla ”Näin tulet Youtube-miljonääriksi”.

Menestys on taattu, sillä äkkirikastumisesta haaveilevat muutkin.

Lue myös

Suomalaisen kielinaisen suosio karkasi käsistä – sai kaksi manageria

Suomalainen kielinainen jatkaa maailmanvalloistustaan – tällä kertaa laulaen

Heistä tuli Youtuben megatähtiä – katso suosikkivideot

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan vähän säätöä sekä töissä, että kotona, ja saat varmistettua itsellesi vähän lisää tuloja. Tee ylitöitä, äläkä tuhlaa. Älä myöskään ryhdy mihinkään ilman pomminvarmaa suunnitelmaa. Pidä tunteesi kurissa kuun vaihteessa, niin et joudu katumaan. 

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Älä tee nyt hätiköityjä päätöksiä. Varaa tarpeeksi aikaa löytääksesi edullisia vaihtoehtoja. Joku vetoaa tunteisiisi saadakseen läpi oman ideansa, joka vaatisi myös sinun varojasi. Kuun vaihteessa hommat luistavat, jos pyydät apua luotetulta taholta. 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Suuntaa energiasi nyt johonkin tuottavaan, sillä saat paljon aikaan. Liikunta ja matkat piristävät mieltäsi ja saavutat niissä tavoitteesi. Tapaat vanhan tutun ja huomaat, että välillänne säkenöi sittenkin. Ota kuitenkin askel kerrallaan, ettet pety. Pidä myös huoli rahoistasi!

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt sinun on aika ilmaista tunteesi, tai panostaa yhteistyöhön niiden kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä. Se saattaa johtaa merkittävään elämänmuutokseen. Jos joku kuitenkin jää jälkeen siitä, mitä on yhdessä sovittu, homma saattaa kaatua. Ole varovainen! 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Ota vähän rennommin, mitä ikinä sitten teetkin. Jos lupailet liikoja, joudut vaikeuksiin. Väistä myös houkutukset ja ihmissuhdesotkut, joita olisi nyt tarjolla. Älä myöskään päästä tuhlailevaa ja anteliasta puoltasi hallitsemaan käytöstäsi, muuten voit joutua jonkun muiden virheiden maksajaksi.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä nyt jää odottelemaan, mitä tuleman pitää, vaan ryhdy tekemään niitä muutoksia, joita kaipaat. Kuuntele sydäntäsi ja marssi eteenpäin itsevarmana, niin pääset tavoitteeseesi. Kaikki läheisesi eivät nyt tue sinua, mutta älä välitä, vaan teen niin kuin sinulle on paras.

VAAKA 23.9.–22.10.

 Tarvitset nyt sekä pään-, että kehonhuoltoa, joten joogaretriitti tai jokin kurssi voisi olla paikallaan. Kuuntele tarkasti ja punnitse asioita mielessäsi, niin opit paljon uutta. Myös jokin työhön liittyvä matka voisi synnyttää uusia ajatuksia. 

skorpioni 23.10.–22.11.

Anna tunteidesi kerrankin viedä sinua. Kerro, mitä sydämesi sanoo ja sinua kuunnellaan. Varo kuitenkin sitä, joka kuun vaihteessa tunkee takaisin elämääsi. Tiedät jo, että hän ei ole sinulle hyväksi. Toisaalta myös aito romanssi on nyt hyvinkin mahdolinen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Nyt voit rauhassa keskittyä omien asioidesi edistämiseen niin taloudessa, työpaikalla kuin kotioloissakin. Säästä tai ota säästöt käyttöön, ehdota, suunnittele, organisoi ja tee muutoksia. Onnistut kaikessa, mihin ryhdyt, kunhan vain muistat väillä vilkaista myös peruutuspeiliin. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Älä nyt anna pikkuseikkojen hidastaa menoa. Jätä menneet ja paina täysillä eteenpäin, niin saat aikaan paljon positiivista. Käytä energiaasi myös suhteidesi kohentamiseen, ja panosta erityisesti heihin, jotka ovat aina seisoneet rinnallasi. On aika palkita heitä!

VESIMIES 21.1.–19.2.

Ajattele ennen kuin toimit! Nyt on vaarana myös ylireagoida, mikä vaarantaa erityisesti läheiset ihmissuhteesi. Ole kiltti ja harkitse aina ennen kuin toimit. Vihaa kannattaa purkaa liikuntaan, eikä äänijänteitä rasittaen. Talouspuolellakin kannattaa pysytellä budjetissa eikä rasittaa kukkaroa.

KALAT 20.2.-20.3.

Nyt on aika hoitaa hoitamattomat hommat kuntoon, ja tsekata että sekä lääkekaappi, että taloustilanne on ajan tasalla. Saat pari kiinnostavaa tarjousta ja niihin on kiva tarttua, kun muuta asiat on hoidettu kuntoon. Tähtiin on kirjoitettu romantiikkaa, rakkautta ja jopa sitoutumista.

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00