Rakas päiväkirja, tänään parannan terveyttäni ja unenlaatuani. Kuva: Shutterstock
Rakas päiväkirja, tänään parannan terveyttäni ja unenlaatuani. Kuva: Shutterstock

Älä suotta stressaa pilkkusäännöistä. Kirjoittavilla ihmisillä menee monessa suhteessa paremmin kuin niillä, jotka eivät koskaan tartu kynään tai näppäimistöön.

Asiaa on tutkinut Teksasin yliopiston psykologian tohtori James Pennebaker, jonka mukaan kirjoittaminen auttaa jäsentämään omaa elämää, parantaa terveyttä ja saattaa jopa muuttaa elämäsi suunnan.

Kirjoittamisen hyödyistä nauttiakseen ei onneksi tarvitse pykätä romaania tai omistautua päiväkirjan pitämiselle. Arts.mic-sivustolla kerrotaan, että lyhytaikainenkin kirjoittaminen muun muassa parantaa unta, auttaa selviytymään vakavien sairauksien kanssa ja alentaa verenpainetta.

Näillä vinkeillä pääset alkuun.

Kirjoita kokemuksistasi

Pennebaker on erikoistunut parantavaan kirjoittamiseen, jossa käsitellään elämään suuresti vaikuttaneita kokemuksia. Kirjoittaminen auttaa jäsentämään kokemusta ja sen merkitystä. Jos yksittäistä tunnekuorman aiheuttajaa ei heti löydy, voit kirjoittaa jostakin mieleesi tulevasta stressaavasta tai tunnepitoisesta tapahtumasta.

Kirjoita edes joskus

Kynäilyn ei tarvitse haukata isoa osaa ajastasi. Pennebaker suosittaa, että kirjoittamiseen käyttää 20 minuuttia neljänä peräkkäisenä päivänä. Älä jumiudu kaivelemaan avioeroa, työn menettämistä tai lapsuuden traumoja neljää päivää pidemmäksi ajaksi. Siitäkin on hyötyä, jos ehtii istua alas kirjoittamaan kerran tai pari kuukaudessa, todetaan Advances in psychiatric treatment -lehdessä.

Kirjoita vapaasti

Tyylillä, kieliopilla tai muillakaan valmiin tuotoksen ominaisuuksilla ei ole merkitystä. Kirjoittamisen päämäärä on auttaa laittamaan tapahtumat järjestykseen pääsi sisällä, ei julkaista muistelmateosta. Hyvien vaikutusten kannalta ei ole väliä, vaikka tuhoaisit kirjoittamasi tekstin heti sen valmistuttua.

Lue myös:

Käsinkirjoittaminen taito rapistuu – saatko sinä tekstistäsi selvää?

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto