Toiset haluaisivat tuoda työt kotiin ja tehdä ne siellä. Kuva: Shutterstock
Toiset haluaisivat tuoda työt kotiin ja tehdä ne siellä. Kuva: Shutterstock

Etätyö tekee tutkitusti työntekijöistä tehokkaampia. Mutta kaikille se ei sovi.

Istutko mieluummin päivittäin tunnista kahteen työmatkaruuhkassa vai keksisitkö tuolle ”ylimääräiselle” ajalle jotain parempaakin tekemistä?

Suomessakin keskustellaan paljon etätyöskentelyn eduista. Se voi esimerkiksi tarjota perheellisille mahdollisuuden istua yhteiseen aamiaispöytään muulloinkin kuin viikonloppuisin. Ja kun työtilansa voi valita ja sisustaa juuri oman mielensä mukaan, ei tarvitse katsella rumia huonekaluja tai kärsiä toimiston metelistä.

Nykyään tekniikka mahdollistaa sujuvan yhteydenpidon eri paikoissa työskentelevien työntekijöiden välillä, mutta silti monella työpaikalla ajatukseen etätyöskentelystä suhtaudutaan yllättävän nihkeästi. Siinä missä toiset näkevät etätyömahdollisuuden lisäävän työntekijöidensä onnellisuutta, toiset pelkäävät sen lähinnä mahdollistavan laiskottelun.

Tuoreen tutkimuksen valossa näyttää siltä, että pomojen pelko on turha.

Vuonna 2014 tutkittiin, miten etätyö vaikuttaa Kiinan suurimman matkatoimiston Ctripin työntekijöihin ja työn tekemiseen. Yrityksen 249 työntekijää jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen työskenteli toimistossa ja toinen kotona.

Selvisi, että kotona työskentelevien työteho kasvoi 13 prosenttia ja etätyömahdollisuutta itse toivoneiden 22 prosenttia. Esimerkiksi kotona työskentelevät soittivat neljä prosenttia enemmän puheluita kuin heidän toimistossa istuneet kollegansa, koska he kokivat työskentelevänsä ympäristössä, jossa oli parempi puhua puhelimessa. Lisäksi yritys säästi tilakuluissa vuodessa 2000 dollaria eli noin 1770 euroa per työntekijä. Myös irtisanoutumisten määrä laski.

Vastustaako oma pomosi etäilyä? Vinkkaa hänelle ylläolevista, rohkaisevista tuloksista.

Toki etätyö myös vaatii työntekijältä kykyä rauhoittaa työympäristönsä kodin muista touhuista. Vastaavasti jotkut saattavat kaivata työpaikan yhteisöllisyyttä. Etätyö ei siis välttämättä sovi kaikille, mutta se ei muuta meitä saamattomiksi nahjuksiksi.

Lähde: Quartz

Lue myös:

Tylsä työ houkuttelee työpaikkaromanssiin

3+1 vinkkiä: Näin lepäät töissä

Haaveiletko uudesta työstä? Näin onnistut

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: