Askartelun ystävä saa bullet journalista käsille tekemistä.
Askartelun ystävä saa bullet journalista käsille tekemistä.

Oletko jo kuullut bullet journalista? Se antaa koukuttavan hallinnan tunteen ja näyttää lisäksi nätiltä.

Vaikka kaikkeen mahdolliseen on nykyään kehitetty kännykkäsovellus, joissakin asioissa perinteinen käsin tekeminen vain pesee digitaalisen version 100–0. Bullet journal, eli lyhyemmin bujo, on juuri tällainen asia.

Mikä bullet journal?

Bujolla tarkoitetaan vihkoa, johon kirjataan omin pikku kätösin kuukausi- ja päivänäkymiä, tehtävälistoja sekä kaikkea muuta, jota vihkosen tekijä sattuu haluamaan kirjata. Ideana on järjestellä tehtävät ja tapahtumat hallittavaksi, itselle sopivaksi kokonaisuudeksi. Joillekin bujo voi lisäksi olla piirustusvihko ja askartelutaidonnäyte, jotkut taas tyytyvät kirjaamaan tärkeät asiat mahdollisimman yksinkertaisesti. 

Bullet journalin on kehittänyt newyorkilainen suunnittelija Ryder Carroll, ja se on noussut maailmalla hehkutetuksi hitiksi.

Eikö paperinen kalenteri aja asiaa?

Ei, koska paperisessa kalenterissa on valmiiksi määritellyt viikko-, päivä- ja kuukausinäkymät ja valmiiksi määritelty tila muille asioille. Bullet journal aloitetaan tyhjään vihkoon, jolloin kullekin päivälle tai kuukaudelle voi piirtää juuri sopivan tilan. Väliin voi laittaa listoja ja muistiinpanoja mielensä mukaan.

Miksi kokeilisin bullet journalia?

Koska se antaa koukuttavan tunteen arjen hallinnasta. Kun kaikki hoidettavat pikkuasiat on kirjattu kauniisti omaan vihkoonsa, on sellainen olo, että arkikaaos on hanskassa. Kaikki joskus tehtävälistoja tehneet tietävät, miten mukavaa on päästä yliviivaamaan tehdyt askareet. Jos jokin bullet journaliin merkitty tehtävä jää maanantaina tekemättä, sen kohdalle piirretään pieni nuoli, ja se siirretään tiistaille tai jollekin muulle päivälle. 

Tehtävät merkitään bullet journalissa pienellä pisteellä, tapahtumat ympyrällä.
Tehtävät merkitään bullet journalissa pienellä pisteellä, tapahtumat ympyrällä.

Miten pääsen alkuun?

Bujo-hifistelijä valitsee journalikseen sellaisen vihkon, jonka sivuilla on pienet säännölliset pisteet. Ne helpottavat suorien linjojen piirtämistä. Mikä tahansa muukin vihko kuitenkin käy. Esimerkiksi seuraavia elementtejä bujoonsa voi sisällyttää:

  • Sisällysluettelo, jota täydennetään vihkon täyttyessä.
  • Näkymä, jossa on esimerkiksi seuraavan kuuden kuukauden olennaisimmat tapahtumat.
  • Jokaiselle tulevalle kuukaudelle näkymä, johon on listattu kuukauden päivät allekkain.
  • Jokaiselle tulevalle kuukaudelle tehtävälista.
  • Jokaiselle päivälle lista, jossa on päivän tehtävät ja tapahtumat.
  • Muita listoja, kuten kiinnostavia kirjoja ja leffoja, kokeiltavia reseptejä ja kohteita, joihin haluaisi matkustaa.

Katso videolta, miltä bullet journalin näkymät voivat näyttää.

2994036
Vierailija

Haluaisitko saada arkikaaoksen haltuusi? Hehkutettu bullet journal tekee elämästä helpompaa

Vierailija kirjoitti: Ehkä kannattaisi palata päiväkotiin, jos askartelulla luulee elämä kuitatuksi :-D Jos askartelun ansiosta tuntuu että hallitsee arjen paremmin ja tuntee itsensä onneliseksi, niin aika harmittomalla asialla tuo luodaan. Väittäisin että lohtusyöminen tai päihteiden liiallinen käyttäminen on huomattavasti vahingollisemoaa. Monella se muutaman minuuttin illan askartelu/ suunnittelu rauhoittaa mielen.
Lue kommentti
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.