Rahallako ei saa onnea? Kyllä muuten saa – ainakin, jos onnea voi mitata vapaa-ajan määrässä.

Sanotaan, että aika on rahaa – ja rahalla myös voi ostaa itselleen aikaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan se saattaa jopa kannattaa, sillä aikaa säästävistä palveluista maksavat ihmiset kertoivat stressaavansa vähemmän siitä, että päivässä on vain rajallinen määrä tunteja.

The New York Times kirjoittaa, että Yhdysvalloissa, Tanskassa, Kanadassa ja Alankomaissa tehdyissä kyselytutkimuksissa selvisi, että rahan käyttäminen epämieluisten tehtävien ulkoistamiseen teki ihmisistä tyytyväisempiä elämäänsä. Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences.

Esimerkiksi noutoruuan tilaaminen, taksin käyttäminen ja kotiavun palkkaaminen lisäsivät onnellisuutta tulotasosta riippumatta – toki tuloja on oltava edes jonkin verran, jotta palveluiden käyttäminen on ylipäänsä mahdollista. Mutta jos tilin saldo antaa periksi, esimerkiksi ruokakaupan kotiinkuljetuspalvelun ottama maksu on aika pieni hinta siitä, ettei tarvitse ajaa automarkettiin ja vaellella loputtoman pitkiltä tuntuvilla käytävillä etsimässä sitä hemmetin Härkis-pakkausta. (Löytyi viimeksi makkaroiden välistä.)

Lue myös: Oletko sinäkin riidellyt puolisosi kanssa Ikeassa ja Prismassa? Psykologi kertoo miksi

Tutkijat selvittivät myös, että materiaan törsääminen sen sijaan ei lisännyt onnellisuutta samalla tavalla kuin aikaan tuhlaaminen. He antoivat kanadalaisille tutkittaville käyttöön 40 dollaria, jotka piti käyttää toisena viikonloppuna aikaa säästäviin palveluihin, toisena materiaan, esimerkiksi lautapeleihin, vaatteisiin tai kalliiseen viiniin. Kun tutkittavien fiiliksiä kysyttiin päivän päätteeksi, ajansäästö voitti.

Materiaan törsääminen ei lisännyt onnellisuutta.

Tutkijat saivat selville myös sen, että palveluiden käyttäminen ei ole niin yleistä kuin tutkimustulosten valossa ehkä pitäisi. Ei edes silloin, kun rahatilanne sen sallisi.

Syyksi tutkijat epäilevät protestanttista työmoraalia: laiskottelu on pahasta, ja helppojen hommien hoitamisesta ei muille makseta. Itse on tehtävä, vaikka kuinka potuttaisi.

Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Sosiologian professori Terhi-Anna Wilska kertoo Helsingin Sanomien tuoreessa jutussa, että vanhempi sukupolvi suhtautuu palvelujen ostamiseen vielä nihkeästi, mutta nuoremmat pitävät kotitöiden ulkoistamista ammattilaisille jo normaalina.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Ensi kesän morsiamet, varautukaa uudenlaisiin huomenlahjoihin. 

Sensuellit boudoir-henkiset kuvat morsiamesta ovat olleet trendikäs huomenlahja muutaman vuoden ajan, ja voimaannuttavat alaston- sekä alusvaatekuvaukset ovat muutenkin kasvattaneet suosiotaan.

Nyt sensuellien kuvien ottaminen näyttää saapuneen myös miesten keskuuteen, ainakin Yhdysvalloissa. Trendin nimi on dudeoir. Idea on tismalleen sama kuin perinteisissä boudoir-kuvissa, mutta naisten boudoir-kuvia mukailevat asennot ja asetelmat tuovat dudeoiriin ylimääräisen ripauksen huumoria. 

Kurpitsakuvat leviävät netissä

Arizonassa on julkaistu jo toinen dudeoir-kalenteri, jossa parrakkaat ja vatsakkaat miehet poseeraavat metsämaisemissa vain boksereihin ja flanellipaitoihin pukeutuneina. Valokuvaaja Masika May on kuvannut useammankin yhdysvaltalaisen aviomiehen dudeoir-hengessä lahjaksi heidän vaimoilleen. 

Tennesseessä valokuvaaja Gayla Thompson suostutteli hiljattain aviomiehensä poseeraamaan vähissä vaatteissa Halloweenin kunniaksi. #kurpitsapylly-hashtagilla varustetuista kuvista tuli nopeasti huippusuosittuja sosiaalisessa mediassa.

– Nämä olivat minun ideoitani, mutta kun aloimme kuvata, mieheni otti ohjat omiin käsiinsä, eikä ohjeistusta tarvittu. Hän on tosi hyvä malli, Thompson kertoo Huffington Postissa.

Ehkäpä jo ensi kesän morsiamet saavat huomenlahjaksi eroottisia kuvia.