Finnwatchin toiminnanjohtajan Sonja Vartialan mukaan veroparatiisiyhtiöitä tutkineen kansalaisjärjestön toiminta vaikeutuu merkittävästi, jos se ei saa julkista rahoitusta.

"Valtiontalous on kuralla ja kaikkialla jaetaan niukkuutta. Mutta paljonko saisimme käyttöön lisää verovaroja, jos laittaisimme veroparatiisitalouteen liittyvän verokikkailun kuriin?"

Näin kysyy kansalaisjärjestö Finnwatch netissä. Se käynnistää uutta tutkimushanketta, jonka tarkoituksena on arvioida, paljonko verotuloja Suomi menettää yritysten aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi. Kyse on arviolta jopa miljardeista euroista.

Finnwatch tunnetaan muun muassa tekemästään ananasmehuraportista. Siinä paljastettiin, että suomalaisten kauppojen omien merkkien mehuissa käytettävää ananastiivistettä valmistetaan Thaimaassa tehtaissa epäinhimillisissä oloissa. Järjestö on tutkinut myös esimerkiksi Nesteen käyttämien alihankkijoiden vastuullisuutta ja Stora Enson ja Wärtsilän toimintaa Intiassa sekä suomalaisten pörssiyhtiöiden veroparatiisitytäryhtiöitä.

– Olemme olleet todella aktiivisia veroparatiisikeskustelussa jo monta vuotta. Olemme varmaan osasyy siihen, miksi veroparatiiseista puhutaan nyt niin paljon, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Tähän mennessä Finnwatch on saanut toimintaansa julkista tukea noin 50 000–100 000 euroa vuodessa. Nyt hallitus on kuitenkin päättänyt leikata kansalaisjärjestöjen rahoitusta 43 prosenttia eli melkein 50 miljoonaa euroa. Muutos vaikeuttaa ratkaisevasti Finnwatchin toimintaa.

– Finnwatchin rahoituskanavat on jäädytetty kokonaan, ja jos rahoitusikkunat eivät aukea, julkinen tuki toiminnallemme lakkaa kokonaan, sanoo toiminnanjohtaja.

– Eduskunta käsittelee vielä hallituksen budjettiesityksen, joka on nyt eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Tänä vuonna ei ole järjestetty viestintä- ja globaalikasvatustuen ja kehitysyhteistyötuen hakuja. Pääasiassa niiden kautta tulee meidän julkinen rahoituksemme. Vaikka eduskunta päättäisi muuttaa kehitysyhteistyöbudjetin sisäistä rahanjakoa, hakuja ei tulla järjestämään tänä vuonna, koska eduskunnan käsittely on vasta joulukuussa, Vartiala kertoo.

Vielä ei ole tietoa, avataanko haut tulevaisuudessa.

– On sanottu, että ne pyritään avaamaan, mutta se ei tarkoita käytännössä mitään. On täysin epäselvää, avataanko uusia hakuja enää, Vartiala sanoo.

"Kansalaisjärjestötoimintaa halutaan ajaa alas, meidät hiljentää ja siirtää järjestöille aikaisemmin varattua rahoitusta yrityksille."

– Tämä on selvä arvovalinta hallitukselta. Hallitus on esittänyt sille erilaisia perusteluita, joista tärkein on ollut Suomen taloudellinen tilanne ja viennin edistäminen. Mutta siinä vaiheessa, kun yritysten kehitysyhteistyöhankkeisiin laitetaan 140 miljoonaa euroa rahaa samaan aikaan, kun kansalaisjärjestöiltä leikataan 49 miljoonaa euroa, on ihan selvä asia, että kansalaisjärjestötoimintaa halutaan ajaa alas, meidät hiljentää ja siirtää järjestöille aikaisemmin varattua rahoitusta yrityksille.

Varat tutkimustyöhön joukkorahoituksella

Vastatoimena rahoituksen jäädyttämiselle Finnwatch käynnisti lokakuun alussa joukkorahoituskampanjan, jolla se kerää varoja tutkimustyölleen. Muutamassa päivässä kokoon on saatu jo yli 16 000 euroa. Tavoitteena on kerätä 60 000 euroa.

Näillä varoilla Finnwatch tekisi kaksi raporttia, joista toinen käsittelisi verovajeen arviointia eli sitä, paljonko veroparatiisijärjestelyt aiheuttavat verovajetta Suomelle. Toinen liittyisi kehitysyhteistyövaroilla tehtävään yritystoimintaan.

– Hallitus siirtää todella paljon kehitysyhteistyörahaa yrityksille. Me haluamme käydä tutkimassa, miten nämä yritykset sitten hoitavat yritysvastuutaan kohdemaissa.

– Meidän tehtävämme on valvoa yritystoiminnan vastuullisuutta. Nyt on tärkeää, että olisi myös kansalaisyhteiskunnan toimijoita, jotka voivat toimia vahtikoirina ja valvoa vastuullisuutta. On tärkeä osa demokratiaa, että meillä on erilaisia organisaatioita, jotka valvovat esimerkiksi päättäjien tai yritysten vastuullisuutta. Yritykset eivät voi korvata tätä toimintaa. Muissa maissa, joissa on lähdetty rahoittamaan enemmän yksityisen sektorin kehitysyhteistyöhankkeita, on samaan aikaan lisätty vahtikoirajärjestöjen rahoitusta. On nähty, että tasapaino pitää säilyttää, Vartiala sanoo.

"On tärkeä osa demokratiaa, että meillä on erilaisia organisaatioita, jotka valvovat esimerkiksi päättäjien tai yritysten vastuullisuutta. Yritykset eivät voi korvata tätä toimintaa."

Jo ennen vaaleja hallitukseen päätyneet puolueet kertoivat suunnittelevansa kehitysyhteistyöstä leikkaamista, joten budjetin jäädyttäminen ei ollut yllätys. Sen sijaan varojen siirtäminen kansalaisjärjestöiltä yrityksille oli sokki.

– Oli yllätys, että täysin ilman siirtymäaikaa tehtiin näin aggressiivinen leikkaus ja siirrettiin toisille toimijoille valtava määrä rahaa. Se on poikkeuksellista, toiminnanjohtaja sanoo.

Finnwatchin joukkorahoituskampanja Mesenaatti-palvelussa alkoi lokakuun alussa ja loppuu joulukuussa 2015.

Juttua muokattu 7.10.2015 klo 23.18. Virhe ingressistä korjattu, otsikkoa muokattu.

Vierailija

Hallitus jäädytti verokikkailuja tutkivan Finnwatchin rahoituksen: "Meidät halutaan hiljentää"

Vierailija kirjoitti: Mietin ihan samaa. Korvataanko tällä 60 000 euron joukkorahoituksella valtion lopettamat 50 000 000 euroa? Jokin ei täsmää. Kuten tekstissä lukee, kansalaisjärjestöt kokonaisuudessaan ovat menettämässä tuon ison potin, ja sen mukana Finnwatch oman huomattavasti pienemmän rahoituksensa, jota nyt paikataan joukkovoimalla.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.