Nykyään tuntuu siltä, että uutisia ymmärtääkseen pitää olla taloustieteen proffa. Testaa, onko sinulla termit hallussa.

Shutterstock

1. Eurobond

A) Saksalais-ranskalaisen yhteistuotantoelokuvan toimintasankari. Jäyhät leukaperät, ei kovin seksikäs. Muistuttaa enemmän Alexander Stubbia kuin Sean Connerya.
B) Ehdotus euromaiden yhteiseksi joukkovelkakirjaksi. Nykyään kukin maa hakee lainaa itsekseen, Eurobondeja haettaisiin porukalla, rikkaat ja köyhät maat yhdessä. Silloin köyhempikin saa lainaa edullisemmin, koska rikkaampi on jakamassa riskiä.

 

2. EVM

A) Euroopan vakausmekanismi eli uusi liikepankki, joka perustetaan Luxemburgiin vuonna 2013. EVM korvaa  väliaikaiset rahoitussuhmuroinnit (ks. ERVV), ja sen toiminnan tarkoitus olisi varmistaa, ettei euro enää tulevaisuudessa joudu kriisiin.
B) Erittäin v-mäinen muija. Näitä samantyyppisiä nuorten sanontoja kuin Stubbin VMP.

3. Kolmen A:n kerho

A) Rane-eno käy tällaisessa ryhmässä. Hetkinen, oliko siinä vain kaksi A:ta?
B) Ne maat, joilla on paras luottoluokitus. Kerhoon kuuluvat euromaista Saksa, Ranska, Suomi, Itävalta, Luxemburg ja Hollanti.

4. Raamiratkaisu

A) Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen neuvottelema yhtenäinen palkkaratkaisu. Koskee noin kahta miljoonaa palkansaajaa.
B) Kurikkalaisen ITE-taiteilija Annikki Simonsuu-Iso-Alahuikan persoonallinen tapa käyttää aidanseipäitä aidanseiväsmaalaustensa kehyksinä.

5. ERVV

A) Ei Rahaa Viinat Vähissä. Teinin hätäkoodaus kavereille perjantai-iltana.
B) Euroopan rahoitusvakausväline. Väliaikainen, kesällä 2010 perustettu firma, joka myöntää lainaa kriisissä oleville euromaille. ERVV hankkii rahoituksen markkinoilta, euromaat takaavat.

6. EKP

A) Euroopan Kommunistinen Puolue.
B) Euroopan rahaliiton sydän, euromaiden keskuspankki. Tärkein tehtävä on euron arvon säilyttäminen ja
hintavakauden valvonta.

7. IMF

A) Brittiysäribändi, joka isoin hitti oli Unbelievable.
B) Kansainvälinen valuuttarahasto. Järjestö tukee maksuvaikeuksiin joutuneita maita sillä ehdolla, että maat lupaavat toteuttaa IMF:n vaatimat talousuudistukset. Uudistukset tarkoittavat usein julkisten menojen leikkauksia ja muuta ikävää.

8. Transaktiovero

A) Valuutansiirtovero. Maksetaan, kun tehdään arvopaperikauppoja valuutasta toiseen.
B) Kalapuikko- ja perunalastuvalmistajat joutuvat maksamaan tällaista veroa, koska heidän tuotteissaan on haitallisia transaktiorasvoja.

9. Kestävyysvaje

A) Valtio ottaa nyt enemmän velkaa kuin pystyy tulevaisuudessa maksamaan pois.
B) No meidän Pertsalla ainakin on tällainen.

Oikea rivi: BABABBBAA


Frida Kahlo -elokuva ei sitten ollutkaan kertomus mahtavan taiteilijan elämästä, vaan yhden pervertikon raivoisa metsästysretki.

Hollywood-tähti Salma Hayek julkaisi eilen The New York Timesissa mielipidekirjoituksen, jonka rinnalla oikeastaan kaikki muut mielipidekirjoitukset kalpenevat. Se on kirjoitettu aiheesta Harvey Weinstein oli minunkin hirviöni. Hayek kertoo elokuvatuottaja Weinsteinin vainonneen häntä sinnikkäästi Fridan kuvauksissa vuonna 2002. 

– En suostunut menemään suihkuun hänen kanssaan. En antanut hänen tulla katselemaan, kun käyn suihkussa. En antanut hänen nuolla minua. En suostunut riisuutumaan toisen naisen kanssa, Hayek kirjoittaa. 

Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista ja viherkasveihin masturboinneista.

Hayek veikkaa, että Weinstein ei kehdannut raiskata häntä sen takia, että Hayek tunsi turhan monta miehen kaveria. Sanattomaksi tuottaja ei silti jäänyt.

– Tapan sinut. Etkö usko, että pystyn siihen? Hayek kertoo Weinsteinin raivonneen tultuaan torjutuksi.

Yli sata naista on tähän mennessä syyttänyt Weinsteinia ahdistelusta, häirinnästä ja raiskauksista. Sinänsä Salma Hayekin, 51, kertomus ei siis ole mitään uutta. Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista, makuuhuoneisiin raahaamisista ja viherkasveihin masturboinneista.

Mikä tässä nimenomaisessa mielipidekirjoituksessa sitten kuristaa kurkkua? Se, että jopa Salma Hayekin on pitänyt kestää moista. Edes hänellä ei ole ollut aseita Hollywoodin voimahahmoa vastaan. Hänen on pitänyt hymyillä ahdistelijansa vieressä yhteiskuvissa ja vaieta kaikesta. Koska muuten ura olisi ollut sitten siinä. Kiva kun kävit!

Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun.

Ja toki riipii myös se, että kerrankin kun naisohjaaja on tehnyt vaikuttavan elämäkertaelokuvan legendaarisesta naistaiteilijasta, selviää, että kuvaukset ovat olleet yhtä naistenvihaajan märkää unta. Weinstein muun muassa pakotti Hayekin alastonkohtaukseen toisen naisen kanssa ja Hayek sai hermoromahduksen kameran edessä. 

– En pystynyt lopettamaan itkemistä, oksensin ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään. Otin rauhoittavia. Niiden avulla itku loppui, mutta oksentaminen ei. 

Kerrassaan viehättävää! Ainakin nämä Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun: Pulp Fiction (1994), Smoke (1995). Englantilainen potilas (1996), Will Hunting (1997), Jackie Brown (1997). Rakastunut Shakespeare (1998), Taru sormusten herrasta (2001–2003), Chicago (2002), Lukija (2008), Nine (2009), Kunniattomat paskiaiset (2009) ja Kuninkaan puhe (2011).

Mukavaa elokuvailtaa!

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.