Njääh, unohda se laihduttamislupaus. Kuva: Shutterstock
Njääh, unohda se laihduttamislupaus. Kuva: Shutterstock

Jos hairahduit näihin klassikkolupauksiin, viilaa tavoitteesi realistisemmiksi muutamalla kikalla.

Nopeimmat meistä ovat jo ehtineet huomata, etteivät uudenvuodenlupaukset taida pitää tänäkään vuonna. Onneksi Refinery29-sivusto neuvoo, miten jo tehdyistä lupauksista voi muokata toteuttamiskelpoisia.

Vanha lupaus: Laihdun viisi kiloa

Uusi versio: Kokkaan kotona useammin ja lisään viikkooni yhden liikuntakerran

Kilotavoite ei pidä, jollei sinulla ole hajuakaan, kuinka se toteutetaan. ”Syön vähemmän ja liikun enemmän” ei vielä ole suunnitelma. Kannattaa sen sijaan ottaa konkreettinen ruokaa koskeva tavoite. Esimerkiksi kotona kokkaamisen pari kertaa viikossa on tutkittu auttavan valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja kodin ulkopuolellakin ja pudottamaan painoa. Hei hei, valmisruuat.

Liikuntatavoitteissa sääntö on, että vähän liikuntaa on aina parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Sohvalta kolmesti viikossa salilla käyminen saattaa tuntua työläältä, mutta jo yhdellä viikoittaisella liikuntatuokiolla on hyviä terveysvaikutuksia. Aloita siis siitä.

Vanha lupaus: En siirrä asioita eteenpäin

Uusi versio: En ruoski itseäni, jos siirrän asioita eteenpäin

Anteeksiantavainen suhtautuminen omiin virheisiin on parempi tapa päästä eroon asioiden siirtelystä kuin itsensä syytteleminen. Pyri siis eroon perfektionismista: kaikkea ei tarvitse hoitaa heti. Älä kuitenkaan syytä omasta hidastelustasi olosuhteita.

Vanha lupaus: Lopetan tupakoinnin

Uusi versio: Käytän ulkopuolista apua lopettaakseni tupakoinnin kahdeksi vuodeksi

Tupakoinnin lopettaminen on ehdottomasti hyvä lupaus, mutta vaikea sellainen. Vuoden kuluessa reilusti yli puolet lopettaneista on taas savuke suupielessäänSen sijaan kahden vuoden savuttomuuden jälkeen harva sortuu enää.

Lopetuspäätöksen pitämisessä auttavat erityisesti ulkopuolinen apu, lääkkeet ja sen myöntäminen, että on tupakoitsija. Varsinkin joltakulta toiselta, mahdollisesti ammattilaiselta, saadun avun merkitys on suuri. Ota siis avuksi joku, jonka kanssa voit pohtia aiempia lopettamisyrityksiäsi ja suunnitella lopettamisen huolellisesti

Vanha lupaus: Vietän enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa

Uusi versio: Vietän vähemmän aikaa kännykän ja töiden kanssa, kun en ole töissä

Perheen ja ystävien kanssa vietetyn ajan pahin vihollinen on usein työ, joka nappaa osansa myös vapaa-ajaasta. Vältä siis töiden tuomista kotiin. Jos mahdollista, lopeta työsähköpostin tarkistelu työajan ulkopuolella. Toinen aikasyöppö on kouraan pesiytynyt älypuhelin. Pelkkä puhelimen näkeminen voi lisätä stressiä, joten pidä luuri taskussa silloin, kun vietät aikaa elämäsi tärkeiden ihmisten kanssa.

Vanha lupaus: Lopetan tuhlaamisen

Uusi versio: Säästän vähän ja säännöllisesti, keskityn kokemuksiin tavaroiden sijaan

Kuten monessa muussakin lupauksessa, myös rahan säästämisessä pienet, huomaamattomat muutokset ovat parempia kuin suuret ja vaikeat tavoitteet. Mieti siis helppoja tapoja saada muutama kolikko säästöön siellä täällä sen sijaan, että keskittyisit suuresta rahapotista haaveiluun. Ylimitoitetuista tavoitteista on vaara lipsahtaa takaisin vanhoihin kulutustottumuksiin.

Säästeliäisyys ei välttämättä ole tylsää, vaan myös köyhäilystä voi saada mielihyvää silloin kun se on itse valittua. Halvan tavaran sijaan kannattaa laittaa vähät rahansa elämyksiin ja kokemuksiin, joiden ei tarvitse maksaa maltaita.

Lue myös:

Näin teet uudenvuodenlupauksen, joka pitää

Kuusi uudenvuodenlupausta jokaiselle pariskunnalle

Millainen ensi vuodestasi tulee? Näin testaat sen jo nyt

Ei oikein kukaan, näinä päivinä.

Tiedän! Komerot kuuluu siivota jouluksi vain siinä tapauksessa, että aikoo viettää joulunsa komerossa. Niinhän se marttojen perinteinen adventtiohjeistus kuuluu. Sitä varmasti toistellaan tänäkin vuonna.

Ymmärrän, että joulunaluskiireitä on hyvä kohtuullistaa. Ymmärrän, että armoa tarvitaan tässä sekopäisen suorittamisen ajassa. Mutta komeroni, ne eivät ymmärrä! Jos niitä ei edes joulun alla kuulu siivota, milloin sitten? Jos edes marttoja ei kiinnosta kaappieni tilanne, ne jäävät aivan yksin, sotkuisiksi.

”Seiska miikka riittää” on toinen suosittu sanonta. Niin riittää, ja ei nykyään paljon muuta näykään kuin hutiloituja remontteja, irvistäviä saumoja ja puolivillaisia perusteluja.

En ole ajatellut muuttaa jouluksi komerooni, mutta olen alkanut miettiä, asuuko juuri siellä arjen ja pyhän raja. Jos vain imuroin jouluksi, ansaitsenko karjalanpiirakoita ja after eight -kakkua? Jos en juhlavoita joulunalusaikaa erityissiivouksella, pääsenkö oikeaan tunnelmaan?

”Seiska miikka riittää” on toinen suosittu sanonta. Niin riittää, ja ei nykyään paljon muuta näykään kuin hutiloituja remontteja, irvistäviä saumoja ja puolivillaisia perusteluja. Komeroni, olen sinulle velkaa ainakin ysin.

Tästä listasta onkin huolestuttavan helppoa saada kaikkiin bokseihin ruksit.

Kemikaaleille altistuminen ei juuri huoleta suomalaisia, kertoo Tukesin teettämä tuore tutkimus. Tai no, huolestuttaa se vähän: noin joka neljäs nainen ja 13 prosenttia miehistä kertoo olevansa erittäin tai melko huolestunut kemikaalialtistuksestaan. Huolestumista herättävien kemikaalien kärjessä olivat torjunta-aineet ja hiusvärit.

Kuinka huolissaan olisi syytä olla? Kemikaalituotteiden ryhmän päällikkö Marilla Anttila Tukesilta toteaa, että ei kovin: kemikaalialtistukseensa pystyy vaikuttamaan, joten parempi ratkaisu on toimia kuin huolehtia.

– EU:n tiedekomitea tekee kosmetiikan kemikaaleista jatkuvasti riskien arviointia, joiden perusteella kosmetiikkalainsäädäntöä kehitetään. Lausuntoja voi käydä netissä lukemassa itsekin, Anttila sanoo.

Anttilalla on muutama vinkki kemikaaleista, joiden kanssa kannattaa toimia:

Tatuoinnit

”Ehkä tässä on semmoinen kohta, jota harkitsisin vakavasti. Tatuointikemikaaleihin liittyy tällä hetkellä tosi vähän lainsäädäntöä, ja niihin sovelletaan aika pitkälle samoja lakeja, joilla säännellään talomaalejakin. Jos luottaa tatuoijaansa ja tietää, että hän tilaa tatuointivärit paikasta, jossa tehdään laadunhallintaa muun muassa raskasmetallien suhteen, niin tilanne paranee. Turvallisiakin tatuointiaineita oletettavasti on. Tatuointiväreille ollaan parhaillaan valmistelemassa uutta lainsäädäntöä.”

Hiusvärit

”Hiusvärien parafenyleenidiamiini eli PPD aiheuttaa paljon allergioita. Kun sille kerran herkistyy, riesa on ikuinen, joten oireet kannattaa ottaa vakavasti. PPD pidentää värin kestoa, ja sitä on väreissä yleisesti, vaikka riskit ovat tiedossa. Korvaavia aineita koetetaan varmaankin yrityksissä keksiä, mutta yhtä hyvää ei ole vielä ilmeisesti löydetty. Myös kulmakarvojen ja ripsien kestoväreissä on samoja yhdisteitä.”

Metyyli-isotiatsolinoni

”Tätä käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena, ja se voi löytyä tuoteselosteesta myös koodilla MI, MIT tai CIT. Metyyli-isotiatsolinoni yleistyi sen jälkeen, kun parabeenien vaaroista alettiin puhua, ja nyt ihotautilääkärit puhuvat yliherkkyysepidemiasta. Rajoituksia on viime aikoina tiukennettu: näitä yhdisteitä saa enää olla vain pois huuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa. Jos on herkistynyt, kotona kannattaa katsoa kaikki purkit – samaa ainetta on monissa yleispuhdistusaineissakin. Hyvä säilöntäaine, mutta iholle paha.”

Mites Kiinan-tuotteet?

Kiinalaisista verkkokaupoista tilataan nykyään Suomeen hulluna halpaa tavaraa. FB-ryhmiin postataan kuvia onnistuneista ja vähemmän onnistuneista ostoksista, ja joukossa näkyy myös kuvia  turvonneista silmäluomista – kiinalaisen luomivärin kokeilun jälkeen. Kannattaako Kiinasta ensinkään tilata kosmetiikkaa? Anttila olisi varuillaan.

–  Siinä ottaa itselleen ison vastuun. Kiinassa on erilainen lainsäädäntö, joten eri kemikaalit ovat sallittuja kuin EU:ssa. Kuluttajien mahdollisuus valittaa on myös aika rajallinen, ja kantautuuko viesti riskeistä oikeisiin paikkoihin?