Njääh, unohda se laihduttamislupaus. Kuva: Shutterstock
Njääh, unohda se laihduttamislupaus. Kuva: Shutterstock

Jos hairahduit näihin klassikkolupauksiin, viilaa tavoitteesi realistisemmiksi muutamalla kikalla.

Nopeimmat meistä ovat jo ehtineet huomata, etteivät uudenvuodenlupaukset taida pitää tänäkään vuonna. Onneksi Refinery29-sivusto neuvoo, miten jo tehdyistä lupauksista voi muokata toteuttamiskelpoisia.

Vanha lupaus: Laihdun viisi kiloa

Uusi versio: Kokkaan kotona useammin ja lisään viikkooni yhden liikuntakerran

Kilotavoite ei pidä, jollei sinulla ole hajuakaan, kuinka se toteutetaan. ”Syön vähemmän ja liikun enemmän” ei vielä ole suunnitelma. Kannattaa sen sijaan ottaa konkreettinen ruokaa koskeva tavoite. Esimerkiksi kotona kokkaamisen pari kertaa viikossa on tutkittu auttavan valitsemaan terveellisempiä vaihtoehtoja kodin ulkopuolellakin ja pudottamaan painoa. Hei hei, valmisruuat.

Liikuntatavoitteissa sääntö on, että vähän liikuntaa on aina parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Sohvalta kolmesti viikossa salilla käyminen saattaa tuntua työläältä, mutta jo yhdellä viikoittaisella liikuntatuokiolla on hyviä terveysvaikutuksia. Aloita siis siitä.

Vanha lupaus: En siirrä asioita eteenpäin

Uusi versio: En ruoski itseäni, jos siirrän asioita eteenpäin

Anteeksiantavainen suhtautuminen omiin virheisiin on parempi tapa päästä eroon asioiden siirtelystä kuin itsensä syytteleminen. Pyri siis eroon perfektionismista: kaikkea ei tarvitse hoitaa heti. Älä kuitenkaan syytä omasta hidastelustasi olosuhteita.

Vanha lupaus: Lopetan tupakoinnin

Uusi versio: Käytän ulkopuolista apua lopettaakseni tupakoinnin kahdeksi vuodeksi

Tupakoinnin lopettaminen on ehdottomasti hyvä lupaus, mutta vaikea sellainen. Vuoden kuluessa reilusti yli puolet lopettaneista on taas savuke suupielessäänSen sijaan kahden vuoden savuttomuuden jälkeen harva sortuu enää.

Lopetuspäätöksen pitämisessä auttavat erityisesti ulkopuolinen apu, lääkkeet ja sen myöntäminen, että on tupakoitsija. Varsinkin joltakulta toiselta, mahdollisesti ammattilaiselta, saadun avun merkitys on suuri. Ota siis avuksi joku, jonka kanssa voit pohtia aiempia lopettamisyrityksiäsi ja suunnitella lopettamisen huolellisesti

Vanha lupaus: Vietän enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa

Uusi versio: Vietän vähemmän aikaa kännykän ja töiden kanssa, kun en ole töissä

Perheen ja ystävien kanssa vietetyn ajan pahin vihollinen on usein työ, joka nappaa osansa myös vapaa-ajaasta. Vältä siis töiden tuomista kotiin. Jos mahdollista, lopeta työsähköpostin tarkistelu työajan ulkopuolella. Toinen aikasyöppö on kouraan pesiytynyt älypuhelin. Pelkkä puhelimen näkeminen voi lisätä stressiä, joten pidä luuri taskussa silloin, kun vietät aikaa elämäsi tärkeiden ihmisten kanssa.

Vanha lupaus: Lopetan tuhlaamisen

Uusi versio: Säästän vähän ja säännöllisesti, keskityn kokemuksiin tavaroiden sijaan

Kuten monessa muussakin lupauksessa, myös rahan säästämisessä pienet, huomaamattomat muutokset ovat parempia kuin suuret ja vaikeat tavoitteet. Mieti siis helppoja tapoja saada muutama kolikko säästöön siellä täällä sen sijaan, että keskittyisit suuresta rahapotista haaveiluun. Ylimitoitetuista tavoitteista on vaara lipsahtaa takaisin vanhoihin kulutustottumuksiin.

Säästeliäisyys ei välttämättä ole tylsää, vaan myös köyhäilystä voi saada mielihyvää silloin kun se on itse valittua. Halvan tavaran sijaan kannattaa laittaa vähät rahansa elämyksiin ja kokemuksiin, joiden ei tarvitse maksaa maltaita.

Lue myös:

Näin teet uudenvuodenlupauksen, joka pitää

Kuusi uudenvuodenlupausta jokaiselle pariskunnalle

Millainen ensi vuodestasi tulee? Näin testaat sen jo nyt

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.