Tappajahai-elokuvassa vedessä viihtyviä piinasi suurikokoinen valkohai. Kuva: Shutterstock
Tappajahai-elokuvassa vedessä viihtyviä piinasi suurikokoinen valkohai. Kuva: Shutterstock

Pelottavia, kammottavia tappajia! Vai sittenkin väärinymmärrettyjä luontokappaleita. Anna hetki haille teemaviikon kunniaksi.

Haiviikko liimaa joka vuosi kymmenet miljoonat amerikkalaiset tapittamaan luontokanava Discoveryn haiohjelmia. Vuodesta 1988 järjestetyn Shark Weekin tarkoitus on karistaa väärinymmäretyn luontokappaleen pelottava maine. Kasvonsa vuoden 2014 haiviikolle on antanut sen juontajana toimiva West Wing -näyttelijä Rob Lowe, 50.

Vaikka suomalaiset televisiokanavat eivät täyty haiohjelmista, voi valtamerien piikkihampaita silti muistella. Muistatko nämä suositut hait?

1. Tappajahai

Kiitos ohjaaja Steven Spielbergin, vuonna 1975 ilmestynyt Tappajahai-elokuva sai kaikki pelkäämään vedessä vaanivia verenhimoisia tappajia. Maailman ensimmäiseksi blockbuster- eli jättimenestyselokuvaksi tittelöity teos sai vielä kolme jatko-osaa – Tappajahai 2, Tappajahai 3 ja Tappajahain kosto – ja näin haiden maine hirviöinä oli taattu.

2. Tamponihai

Venäläisessä tamponimainoksessa rantavedessä vaaniva jättihai ahmaisee pahaa aavistamattoman naisuimarin kitusiinsa. Jos olisit käyttänyt Tampaxia, tältäkin olisi vältytty, mainoksessa viestitetään. Harmi vain, että kyseessä ei ole mikään oikea mainos, vaan vuonna 2013 ilmestynyttä Movie 43 -elokuvaa varten tehty video.

Katso Tampaxin feikkimainos YouTubessa.

3. Pölhöt piirroshait

Disneyn Pieni merenneito -elokuvan minipahis, Glut-hai. Ysärillä esitetyn animaatiosarja Katuhaiden teinihait Jab, Streex, Big Slammu ja Ripster. Nemoa etsimässä -elokuvan pösilö ja vähän yksinkertainen haikolmikko Bruce, Anchor ja Chum. Hain tarinan haigangster Don Lino ja tämän vegetaristipoika Lenny. Jos Tappajahaissa hai oli veden alla vaaniva uhka, piirroselokuvissa haikaloilla on aina ollut vähän yksinkertaisen pölhön rooli.

4. Megahait avaruudesta

Tai jostain muualta. Nyt on kuitenkin kyse mutanttihaikaloista. Niitä on nähty lukemattomissa haielokuvissa. Jurassic Shark, Sharknado, Mega Shark (ja erilaiset oliot, jotka megahain kanssa ottavat yhteen), Sharktopus, Sand Sharks, Super Shark!

Haikaloista on tehty enemmän elokuvia kuin muista kalalajeista yhteensä, ja ne tuntuvat inspiroivan ohjaajia edelleen.

5. Renny Harlinin epäonnistuneet hait

Vuonna 1999 ilmestynyt Renny Harlinin Deep Blue Sea oli varsinainen floppi. Siinä lääketieteellisesti parannellut hait metsästävät tutkimusryhmän jäseniä vedenalaisella tutkimuslaitoksella.

Haielokuva pieksi kuitenkin Kurkunleikkaajien saaren tuotoillaan, joten mistään Rennyn rimanalituksesta tässä ei ollut kyse.

Vinkki: Jos etsit älyllistä haiohjelmaa, katso vuoden 2006 vaikuttava Sharkwater-haidokumentti, jossa haikaloihin ihastunut ohjaaja kertoo haiden merkityksestä ekosysteemissämme ja niiden salakalastuksesta. Sharkwater palkittiin ilmestyessään lukemattomilla kansainvälisillä palkinnoilla. Dokumentin jatko-osa Revolution ilmestyi 2012.

Mitä tehdä, kun netti ei toimi? No, mitäpä muutakaan kuin jäädä koukkuun dinopeliin!

Kyllähän se harmittaa, jos netti ei toimi. Internet-selaimen näyttäessä yhtäkkiä virheilmoitusta kädet alkavat väkisin vähän hiota. Mitä tässä nyt pitäisi tehdä, kun pääsy interwebsiin on yhtäkkiä evätty?

Yksi vaihtoehto on tyytyä kohtaloonsa. Laittaa puhelin tai tietokone syrjään ja jatkaa elämää.

Mutta jos internet pätkii käyttäessä Googlen Chrome -selainta, varsin loistokas vaihtoehto on pelata dinopeliä!

Sellainen vinkeä asia on nimittäin piilotettu Chromen ”Ei internetyhteyttä”-virheilmoituksen taakse. Ilmoitus tunnetaan myös vähemmän seksikkäällä nimellä ERR_INTERNET_DISCONNECTED.

Dinopeliin käsiksi pääseminen on varsin helppoa niin puhelimella kuin desktop-koneellakin.

Puhelimella peli avautuu, kun painaa sormella virheilmoituksen pikselistä dinosaurusta. Tietokoneella peliin pääsee painamalla välilyöntiä. 

Pelin startattua dino alkaa kipittää hurjaa kyytiä eteenpäin kohti kaktuksia, joiden yli pelaajan on tarkoitus loikkia. Kaktuksen yli voi loikata painamalla puhelimen näyttöä. Tietokoneella saurusta ohjaillaan välilyönnillä ja nuolinäppäimillä.

Dino juoksee ja...
Dino juoksee ja...
...dino loikkaa!
...dino loikkaa!

Google-saurus kipittää kohti kaktuksia koko ajan vauhdikkaammin. Jos dino osuu kaktukseen, peli alkaa alusta. Tietyssä vaiheessa peliä mukaan lentää myös lentoliskoja, joita dinosauruksen pitää väistellä henkensä pitimiksi.

Tässä vielä havainnollistava giffi:

Pelin tarkoituksena on pitää dino hengissä mahdollisimman kauan. Dino on luotu ikiliikkujaksi, joten peliä voi periaatteessa pelata loputtomiin. Käytännössä dino alkaa kuitenkin lopulta liikkua niin nopeasti, ettei ihmisen reaktiokyky riitä enää suojelemaan dinoa kaktuksilta.

Peli on hämmentävän yksinkertainen. Ja ehkä juuri siksi niin koukuttava!

Peli on koukuttanut satojatuhansia sen pariin sukeltaneita jo muutaman vuoden ajan. Mikään uusi Chromen ominaisuus dinopeli ei nimittäin missään nimessä ole. Saurus on piileskellyt Chromen virheilmoituksesta jo vuodesta 2014 saakka.

Syksyllä 2018 peli on noussut uudelleen otsikoihin, koska peliin tehtiin syyskuun alussa päivitys. Nyt dino saa pelin alkutaipaleella päähänsä juhlahatun!

Dino juhlii!
Dino juhlii!

Dino sai hatun päähänsä, koska täytti syyskuun alussa 4 vuotta. Hattu ei jäänyt Googlen ainoaksi tavaksi muistaa synttärisankaria. Merkkipäivän kunniaksi Google paljasti vastauksen monia askarruttaneeseen kysymykseen: miksi pelissä jolkottaa nimenomaan dinosaurus?

– Dinosaurus leikittelee ajatuksella siitä, että palaamme ”esihistorialliseen aikaan”, kun emme pääse verkkoon, kertoi Sebastien Gabriel, yksi pelin kolmesta kehittäjästä.

Tänään alkavassa Love Island Suomi -sarjassa joukko kauniita ja komeita nuoria sinkkuja muuttaa Espanjan Marbellaan hulppeaan villaan nauttimaan toisistaan ja etsimään sitä oikeaa.

IS TV-LEHTI: Kahvipöydissä riittänee syksyllä ihmeteltävää, kun Briteissä kohusta toiseen edennyt huippusuosittu <HH>Love Island -tosi-tv-sarja saa suomalaisversionsa. Sitä juontava missikaunotar Shirly Karvinen on ohjelmasta täpinöissään.

– Tässä on tulossa jotain tosi erilaista, kuin Suomessa on koskaan ennen nähty. Realityja toki on ollut, mutta tämä on ihan omaa kastiaan – vähän niin kuin realitysarjojen Louis Vuitton, täysin omanlaisensa, hän hehkuttaa.

Joukko kauniita ja komeita nuoria sinkkuja muuttaa Espanjan Marbellaan hulppeaan villaan nauttimaan toisistaan ja etsimään sitä oikeaa.

– Äärimmäisen hyvännäköisiä ja mielenkiintoisia persoonia on luvassa, Karvinen lupailee.

Kamerat seuraavat huvilan menoa jatkuvasti, ja Subilta sitä voi katsoa kuutena iltana viikossa tunnin verran. Lisäksi maanantai-iltaisin näytetään viikon koostejakso.

Briteissä sarjan tuorein kausi naulasi jopa yli neljä miljoonaa katsojaa illassa ruudun eteen. Kaudelle haki käsittämättömät 85 000 ihmistä.

Kohuja ja katsottavaa neljällä kaudella onkin riittänyt.

Miss Iso-Britannia Zara Holland joutui luopumaan kruunustaan muhinoituaan kameroiden edessä.

Seksin määrä on hämmästyttänyt. Sitä on nähty ohjelman brittiversiossa jopa niin, että kaverit ovat seuranneet ja kommentoineet naapurisängyiltä ja taputtaneet lemminnän jälkeen.

Miss Iso-Britannia Zara Holland joutui luopumaan kruunustaan muhinoituaan kameroiden edessä. Viime vuonna muuan pari päätyi itkien anelemaan jälkiehkäisypilleriä tuotantoyhtiöltä. Yhtiö suostui mutta antoi vihaisen mandaatin: se on ensi kerralla turvaseksiä tai talosta ulos.

Shirly Karvinen sanoo nauraen, että näin ei pitäisi Suomen versiossa käydä.

– Kyllä kannustimia suojattuun rakasteluun on. Näistäkin asioista on huolehdittu, juontaja kertoo.

Kohuja ja actionia hän uskoo suomalaiskaudelta löytyvän.

– Me suomalaiset osaamme kyllä räväyttää. Vanha uskomus, että me olisimme rajoittuneita ja hiljaisia ja omassa kuoressa, ei enää tänä päivänä pidä paikkaansa. Suomalaiset ovat avoimia, sosiaalisia ja rohkeita.

Tehtävänä rakkausrealityssa on pariutua ja selvitä parinsa kanssa kahdeksan viikkoa loppuun asti. Katsojat äänestävät suosikkipariaan, ja vähiten ääniä saavat joutuvat lähtemään. Voittajaparille on tiedossa 25 000 euron potti.

Big Brotherin ja Temptation Islandin sekoituksesta Love Islandin erottaa mobiilisovellus, jolla kotoa käsin pääsee ohjailemaan eloa villassa. Suosikkiparia myös äänestetään sovelluksella.

– Katsoja tulee olemaan isossa roolissa siinä, mitä huvilassa sinkkujen elämässä tapahtuu, Shirly Karvinen selittää.

Love Island Suomi, Sub klo 21.00