Tappajahai-elokuvassa vedessä viihtyviä piinasi suurikokoinen valkohai. Kuva: Shutterstock
Tappajahai-elokuvassa vedessä viihtyviä piinasi suurikokoinen valkohai. Kuva: Shutterstock

Pelottavia, kammottavia tappajia! Vai sittenkin väärinymmärrettyjä luontokappaleita. Anna hetki haille teemaviikon kunniaksi.

Haiviikko liimaa joka vuosi kymmenet miljoonat amerikkalaiset tapittamaan luontokanava Discoveryn haiohjelmia. Vuodesta 1988 järjestetyn Shark Weekin tarkoitus on karistaa väärinymmäretyn luontokappaleen pelottava maine. Kasvonsa vuoden 2014 haiviikolle on antanut sen juontajana toimiva West Wing -näyttelijä Rob Lowe, 50.

Vaikka suomalaiset televisiokanavat eivät täyty haiohjelmista, voi valtamerien piikkihampaita silti muistella. Muistatko nämä suositut hait?

1. Tappajahai

Kiitos ohjaaja Steven Spielbergin, vuonna 1975 ilmestynyt Tappajahai-elokuva sai kaikki pelkäämään vedessä vaanivia verenhimoisia tappajia. Maailman ensimmäiseksi blockbuster- eli jättimenestyselokuvaksi tittelöity teos sai vielä kolme jatko-osaa – Tappajahai 2, Tappajahai 3 ja Tappajahain kosto – ja näin haiden maine hirviöinä oli taattu.

2. Tamponihai

Venäläisessä tamponimainoksessa rantavedessä vaaniva jättihai ahmaisee pahaa aavistamattoman naisuimarin kitusiinsa. Jos olisit käyttänyt Tampaxia, tältäkin olisi vältytty, mainoksessa viestitetään. Harmi vain, että kyseessä ei ole mikään oikea mainos, vaan vuonna 2013 ilmestynyttä Movie 43 -elokuvaa varten tehty video.

Katso Tampaxin feikkimainos YouTubessa.

3. Pölhöt piirroshait

Disneyn Pieni merenneito -elokuvan minipahis, Glut-hai. Ysärillä esitetyn animaatiosarja Katuhaiden teinihait Jab, Streex, Big Slammu ja Ripster. Nemoa etsimässä -elokuvan pösilö ja vähän yksinkertainen haikolmikko Bruce, Anchor ja Chum. Hain tarinan haigangster Don Lino ja tämän vegetaristipoika Lenny. Jos Tappajahaissa hai oli veden alla vaaniva uhka, piirroselokuvissa haikaloilla on aina ollut vähän yksinkertaisen pölhön rooli.

4. Megahait avaruudesta

Tai jostain muualta. Nyt on kuitenkin kyse mutanttihaikaloista. Niitä on nähty lukemattomissa haielokuvissa. Jurassic Shark, Sharknado, Mega Shark (ja erilaiset oliot, jotka megahain kanssa ottavat yhteen), Sharktopus, Sand Sharks, Super Shark!

Haikaloista on tehty enemmän elokuvia kuin muista kalalajeista yhteensä, ja ne tuntuvat inspiroivan ohjaajia edelleen.

5. Renny Harlinin epäonnistuneet hait

Vuonna 1999 ilmestynyt Renny Harlinin Deep Blue Sea oli varsinainen floppi. Siinä lääketieteellisesti parannellut hait metsästävät tutkimusryhmän jäseniä vedenalaisella tutkimuslaitoksella.

Haielokuva pieksi kuitenkin Kurkunleikkaajien saaren tuotoillaan, joten mistään Rennyn rimanalituksesta tässä ei ollut kyse.

Vinkki: Jos etsit älyllistä haiohjelmaa, katso vuoden 2006 vaikuttava Sharkwater-haidokumentti, jossa haikaloihin ihastunut ohjaaja kertoo haiden merkityksestä ekosysteemissämme ja niiden salakalastuksesta. Sharkwater palkittiin ilmestyessään lukemattomilla kansainvälisillä palkinnoilla. Dokumentin jatko-osa Revolution ilmestyi 2012.

Roope Salminen jatkaa Putouksen juontajana. Ruutuun ohjelma palaa keväällä 2018.

Viihdeohjelma Putous palaa ruutuun. Näyttelijät julkistetaan myöhemmin tänä vuonna, mutta se on varmaa, että Roope Salminen jatkaa ohjelman juontajana.

– Putoukseen viime kaudella mukaan pääseminen oli iso unelmien täyttymys, sillä olen alusta asti ollut Putous-fani. Suuri kunnia olla taas mukana juontamassa ja kiitän luottamuksesta, että pyydettiin jatkamaan, Roope Salminen kertoo tiedotteessa.

Putous nähdään MTV3:lla keväällä 2018.

Kahdeksannalle kaudella Putouksen suositun sketsihahmokilpailun voitti Pilvi Hämäläisen hahmo Aina Inkeri Ankeinen. Hämäläisen lisäksi viime vuonna uudistuneessa Putouksessa olivat mukana myös Jenni KokanderMinka Kuustonen, Timo Lavikainen, Mikko Penttilä, Kaisa Hela ja Ernest Lawson.

Kuka Putous-voittajista on kaikkien aikojen paras?

Kysely

Kuka Putous-voittajista on kaikkien aikojen suosikkisi?

Suomi 100 -juhlavuosi on hyvä syy gaalojen järjestelyyn. Tänä iltana palkitaan kulttuuriväkeä.

Tänään nähtävä Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa sataa vuotta suomalaista kulttuuria ja taidetta. Suoran lähetyksen Turun Logomosta juontavat näyttelijät Sanna Stellan ja Jaakko Saariluoma.

Vuosisadan Kulttuurigaalassa palkitaan suomalaisia kulttuurintekijöitä, kulttuurivaikuttajia ja -tekoja. Gaalassa esiintyy iso joukko suomalaisia huippunimiä. Mukana ovat a cappella -kokoonpano Rajaton, Paula Koivuniemi, Katri Helena, Mikko Leppilampi ja Irina. Mukana ovat myös muun muassa sirkustaiteilijat Pauliina Räsänen ja Slava Volkov, balettitanssija Atte Kilpinen sekä Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Leif Segerstam.

Gaalassa jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnot, ja Museoliitto palkitsee Vuosisadan museon. Myös yleisö pääsee vaikuttamaan palkittaviin: yleisöäänestys Vuosisadan kulttuuripersoonasta on käynnissä osoitteessa kulttuurigaala.fi. Äänestys jatkuu tv-lähetyksen loppupuolelle asti. 

Vuosisadan Kulttuurigaala, Yle TV1 klo klo 21.00