Kohta kenkäsi tuoksuvat kuin kedon kukkaset.
Kohta kenkäsi tuoksuvat kuin kedon kukkaset.

Mahtavaa! Tuttu tuote raikastaa hikiset kengät ja löytyy melkein jokaisesta kylpyhuoneesta.

Kesässä on ainakin yksi kurja puoli: hirveä haju kengissä. Kukapa ei tietäisi sitä tunnetta, kun kuorii paljaat jalat ballerinoista tai tennareista, ja ilmoille tulvahtaa tyrmäävä aromi.

Hienhajulta voi toki yrittää suojautua vaihtamalla pohjallisia kuin pikkareita tai tärkkäämällä jalkoja deodorantilla. Mutta nyt kesäjalkojen raikastamiseen on keksitty superkätevä keino: kuivasampoo.

Veckorevyn-lehti kirjoittaa, että jos kuivasampoo vie hajut ja rasvat hiuksista, miksei se imisi lemahduksia ja kosteutta myös kengistä. Kikan pitäisi toimia yhtä lailla ballerinoissa, sporttipopoissa kuin avokkaissakin. Jos tuote ei vahingoita hiuksia tai päänahkaa, tuskin se tuhoaa kenkiäkään.

Näin se käy

Kuivasampoota suihkutetaan ohuelti haisulikenkien sisäpohjalle. Kallista purkkia niin, että saat tuotetta myös varpaisiin asti. Jos kuivasampoota joutuu vahingossa kenkien pinnalle, harjaa tai pyyhi ylimääräiset pois.

Sitten vain odottelemaan, että hikiset kengät kuivuvat. Ja voilà – hajujen pitäisi olla poissa.

Toimiiko se oikeasti?

Tätähän piti testata! Kokeilimme raikastaa nilkkurit, joissa on nahkaiset, elämää nähneet sisäpohjat. Kun jalkineet olivat muhineet jaloissa iltapäivään asti, suihkutimme niihin imelän kukkaista kuivasampoota.

Ja miten kävi? Puolen tunnin kuivatuksen jälkeen kengät tuoksuvat huomattavasti raikkaammalta kuin ennen koetta. Kyllä se siis toimii! Vieno hien aromi on yhä läsnä, mutta kenkien riisuminen muiden nenien alla ei hävetä ollenkaan niin kuin ennen.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.