Haaveita toteuttaessaan pitää ajatella itseään. Kuva: Shutterstock
Haaveita toteuttaessaan pitää ajatella itseään. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa vapautta, sitä voi lisätä elämään ilman eroa ja irtisanoutumista.

Laulaja Irina kertoi voimakkaasta vapaudenkaipuustaan Me Naisten haastattelussa alkukesästä. Irina sanoi, että välillä hänen tekisi mieli asua ja elää arkeaan yksin. Moni piti puolison ja kahden lapsen äidin kommenttia rohkeana.

”Et ole itsekäs. Välillä meistä jokainen tuntee samoin, mutta sitä ei vain uskalleta sanoa ääneen”, kuului yksi kymmenistä Me Naisten Facebook-sivuille tulleista kommenteista.

Myös kirjailija Anna-Leena Härkönen mainitsi hiljattain, että eri kaupungissa asuvan puolison Riku Korhosen kanssa ei tarvitse soitella edes joka viikko, jos ei ole mitään asiaa. Härkönen nauttii siitä, että saa olla omissa oloissaan.

Ilmiö ei ole vieras ystäväpiirissäkään. Yksi haaveilee parisuhteesta, muttei missään nimessä yhteisestä kodista. Toisen äiti muutti pois miesystävänsä luota, mutta pari ei eronnut.

”Vapaus on ihmisen perustarve.”

– Vapaus on ihmisen perustarve. Sen kaipuu syntyy halusta tehdä asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä, kertoo positiivisen psykologian harjoittaja ja hyvän elämän akatemia Pilots Helsingin perustaja Rosa Nenonen.

Vanha ja perinteinen parisuhdemalli on historiaa, eikä normien räjäyttäminen rajoitu pelkästään ihmissuhteisiin, vaan myös työelämään ja ihan kaikkialle.

Nenosen mukaan etenkin 30–40-vuotiaat alkavat usein kyseenalaistaa, onko eletty elämä ollut omien haaveiden mukaista vai ulkopuolisten paineiden tuomien tavoitteiden täyttämistä. Moni kysyy keski-iän kynnyksellä itseltään, millaista elämää haluaisi elää loppuelämänsä.

– Monella on ulkoiset pilarit ja talous kunnossa. On koulutus, työpaikka, koti ja perhe. Jotain tuntuu kuitenkin puuttuvan, Nenonen avaa.

Usein suurempi muutos sysää ajatustyön käyntiin. Elämän eri kriisitilanteet saavat pohtimaan, mitä elämältä oikeastaan haluaa. Omat todelliset haaveet on kohdattava, kun ikäkriisi, vaikea parisuhde tai epäpalkitseva työ ahdistavat.

Myös yhteiskunta suhtautuu vapauden tavoitteluun suopeammin kuin koskaan aiemmin.

– Aikaisemmin on pidetty itsekkäänä, jos on halunnut tehdä omia ratkaisuja ja pitää huolta ensin itsestään ja sitten vasta muista. Nykyään on sallitumpaa tutustua itseensä, ja etenkin naiset ovat tässä asiassa rohkeampia kuin aiemmin.

Eli kyllä, vapaus edellyttää sitä, että pitää olla pikkuisen itsekäs. Vapaushan tarkoittaa tilaa ja aikaa toteuttaa itseään. Life coachit ja terapeutitkin kehottavat ihmisiä olemaan itsekseen ja kuuntelemaan sisintään.

Silti arjen kiireessä oma vapaus voi tuntua kaukaiselta unelmalta. Miten sitä pystyisi noin vain irrottautumaan elämästään? Miten voi lähteä yksin reissuun, jos puoliso ei näytä vihreää valoa? Entä jos haluaisi siirtyä töihin marketin hedelmäosastolle, mutta pomo vaatii pysymään kassalla?

Jos omien haaveiden toteuttaminen ei tunnu muiden takia onnistuvan, asiassa kannattaa hakea kompromissia: aluksi edes yksi päivä mökillä itsekseen tai pari vuoroa silloin tällöin toisissa hommissa. Tärkeintä on kuunnella omia haaveita. Jo pienikin muutos voi riittää.

”Jos ei huolehdi ensin omasta hyvinvoinnistaan, eivät muutkaan ympärillä ole onnellisia.”

– Jos ei huolehdi ensin omasta hyvinvoinnistaan, eivät muutkaan ympärillä ole onnellisia, Nenonen selittää.

Vapautuakseen ei siis tarvitse erakoitua maailmasta, erota kumppanista, irtisanoutua tai lähteä maailmanympärysmatkalle. Vapautta voi tuoda elämään vähitellen – näin se käy.

1. Varaa vartti yksinololle

Arjessa on mukavaa ja helppoa edetä kaavamaisesti. Pestä hampaat aamulla, ajaa samaa reittiä töihin, mennä naimisiin ja säästää kesämökkiä varten. Kaikki soljuu niin kuin pitääkin.

Nenonen kutsuu tätä toimintamallia autopilotiksi.

– Sen avulla ihminen menee päivästä toiseen eteenpäin automaatiolla. Se on ihan hyväkin juttu ja auttaa arjessa.

Mutta jos oma arki ahdistaa, vaikka kaikki olisikin näennäisesti ihan hyvin, pitää saada olla päivisin vähän aikaa yksin. Se aika kannattaa käyttää sen pohtimiseen, mikä tekee juuri minut onnelliseksi. Nenonen neuvoo, että varttikin riittää.

– Pääasia, että pohtii edes hetken päivästä, mitkä ovat omat vahvuudet, intohimot ja taidot eli omat supervoimat.

Lähde vaikka kävelylle tai käperry puutarhatuoliin. Sitten kysy itseltäsi: Milloin loistan? Milloin olen parhaimmillani? Ne tähtihetket ovat hetkiä, joita elämääsi mahtuu lisää.

Mietteitä voi kirjoittaa muistiin, mutta lappua ei kannata laittaa esimerkiksi jääkaapin oveen. Se voi aiheuttaa hyvien hetkien suorituspakkoa. Sen sijaan kannattaa pitää kiinni siitä, että pysähtyy pohtimaan omaa onnellisuuttaan päivittäin ja pistää sillä tavoin alitajunnan töihin.

Vinkki: Joskus voi olla vaikeaa päästä itsekseen kiinni omiin supervoimiin. Jos et keksi, milloin olet parhaimmillasi, kysy läheisiltäsi ja kollegoiltasi. Voit myös miettiä, sopisiko jokin elämäntaitokurssi tai terapiamuoto tueksi omien vahvuuksien kartoittamiseen.

2. Lomaile ilman kumppania

Romanttisessa suhteessa on kaksi yksilöä, joilla molemmilla on omat tarpeensa.

– Parisuhteessa kummankin pitäisi saada toteuttaa omia tarpeitaan sen sijaan, että keskittyy hakemaan toisen hyväksyntää itsestään. Kun hakee vain hyväksyntää, omat tarpeet unohtuvat, sanoo Nenonen.

Jos tuntee tarvitsevansa lisää omaa aikaa parisuhteessaan, voi kokeilla vaikka lähteä mökille yksin vuorokaudeksi. Mutta ennen kuin pakkaa laukun ja kaasuttaa kohti maantietä, kannattaa sopia kumppanin kanssa keskusteluhetki. Silloin voi kertoa omista toiveistaan.

Esitä toive yksinolostasi kumppanillesi niin, että et kaipaa lomaa hänestä tai elämästänne, vaan että haluat vain olla itsesi kanssa hetken. Voihan olla, että hän haaveilee samasta, mutta ei vain ole kertonut tätä.

Voi käydä niin, että kumppani loukkaantuu, jos muutenkin kortilla oleva yhteinen aika ei toteudu edes lomalla. Riidankin uhalla kannattaa toteuttaa omat suunnitelmat. Ehdoitta rakastava kumppani ei ripustaudu.

– On parempi ottaa riski ja kertoa tunteistaan, kuin jäädä epämiellyttävään oloon, Nenonen arvioi.

3. Pyydä vastuuta ja taltuta kalenteri

Usko tai älä: työhön voi tuoda vapautta uusien haasteiden kautta. Ei tarvitse olla mainostoimiston copywriter, jotta esimiehen kanssa voisi löytää uusia mielekkäämpiä tekemisen tapoja. Tärkeintä on, että ottaa asian puheeksi .

– Vaikka työsi inspiroi sinua kymmenen vuotta sitten, se ei välttämättä inspiroi sinua enää samoista lähtökohdista, Nenonen muistuttaa.

– Ehdota esimiehellesi, että ottaisit enemmän vastuuta jostain asiasta, joka on työssäsi sinulle mieluisaa. Kysy myös, voisitko tehdä jotain enemmän tai kehittää itseäsi jossain asiassa, hän ehdottaa.

Jos taas töissä on liian kiire, voi omien aikataulujen huolellinen suunnittelu olla avain vapauteen. Yritysvalmentaja Jari Sarasvuo muistuttaa, ettei kaikkia suunniteltuja töitä edes pidä saada tehtyä. Kunhan saa tärkeimmät hoidettua.

– Tavoitteesi ei ole tukkia kalenteriasi vaan saada se hengittämään, niin että sinulla on aina mahdollisuus tehdä tärkeimmät työsi. Jos teet aina sen työn, jolla on suurin hoppu, et lopulta ole kovin tuottava. Mieti, millä suunnittelemistasi töistä on suurin todennäköisyys toteutua ja suurin merkitys pitkällä aikavälillä.

Myös toimittaja Anna Perho on kertonut elämänsä tärkeimmäksi arvoksi vapauden. Hänelle vapaus syntyy juuri suunnitelmallisesta aikataulusta.

– Niin kauan, kun et itse suunnittele ja rajoita ajankäyttöäsi, joku muu tekee sen puolestasi.

4. Nauti nahoistasi nyt

Kadehditko somessa tyyppiä, joka näyttää toteuttavan unelmiasi? Sen sijaan, että käyttää energiaa ja aikaa vertailuun, kannattaa inspiroitua upeista tyypeistä.

– Vapaalla ihmisellä on hyvä draivi. Vapaus on tunne siitä, että kaikki on omissa käsissä tässä hetkessä, Nenonen kuvailee.

Sopivaa hetkeä vapautumiselle ei kannata odottaa, sillä sitä ei tule.

– Me voimme vapautua juuri niistä lähtökohdista, jotka meillä ovat. Mieti, mikä on pienin asia, jonka voit jo tässä hetkessä tehdä itsesi hyväksi.

– Ja jos emme voi vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu, voimme vaikuttaa siihen, miten ajattelemme asioista.

3 x Lue ja vapaudu

Johda itseäsi työssä

Jari Sarasvuo: Vapaus! – Itsensä johtamisen mahdollisuudet (Wsoy). Luettuasi lakkaat uskomasta tehokkuuteen ja priorisoit kalenteriasi.

Inspiroidu nomadeista

Päivi ja Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito (Atena). Nyt tiedät, että oravanpyörän voi jättää, mutta ihana itsenäinen matkakin tuo iloa.

Vapaa yhteiskunnassa

Kari Enqvict, Ilari Hetemäki ja Teija Tiilikainen: Kaikki vapaudesta (Gaudeamus). Kattava tietopaketti mm. vapauden historiasta, sananvapaudesta ja uskonvapaudesta.

Suvi ja Tyler Riggs ovat pian kahden lapsen vanhempia. 

Huippumalli Suvi Riggs (o.s. Koponen), 29, saa lapsen näyttelijä-mallipuolisonsa Tyler Riggsin, 31, kanssa. Hän kertoi perheenlisäyksestä Instagram-sivuillaan julkaisemalla kuvia neuvolasta.

 

👣♥️

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

Lapsi on Suville ja Tylerille toinen. Heidän esikoisensa syntyi joulukuussa 2016.

Suvi ja Tyler ovat olleet yhdessä vuodesta 2009. Kihloihin he menivät tammikuussa 2012 ja naimisiin elokuussa 2012.

Suvi tuli alun perin tunnetuksi Mallikoulu-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2005. Nykyään hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalaismalli. Häntä edustaa eri puolilla maailmaa kolmetoista mallitoimistoa. Suvi on poseerannut muun muassa usean eri maan Vogue-lehden kansissa.

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00