Jos viime vuoden morsiamia on uskominen, lattialla makoileminen tylliunelmassa on valinnaista, mutta valokuvaajan palkkaaminen ei. Kuvat: Shutterstock
Jos viime vuoden morsiamia on uskominen, lattialla makoileminen tylliunelmassa on valinnaista, mutta valokuvaajan palkkaaminen ei. Kuvat: Shutterstock

Valokuvaaja, ruoka ja paikka, siinä häiden järjestäjän kolme tärkeintä.

Häihin saa menemään uskomattoman paljon rahaa, jos niin haluaa, ja välillä silloinkin, kun ei haluaisi. Häiden suunnittelun alkuvaiheessa kulut voivat tuntua helposti hallittavilta: kunhan on juhlapaikka, vihkiminen, ruokaa ja vaatteet päällä, aika moni asia on hallinnassa.

Mitä syvemmälle häiden suunnitteluun sukeltaa, sitä enemmän mieleen putkahtelee kulutuskohteita. Miten juhlapaikka koristellaan, mitä ja kuinka paljon juodaan, mitä kaikkia alusvaatteita ja asusteita hääpuvun kanssa tarvitaan... Lisäksi Pinterest, Instagram ja Facebookin hääaiheiset ryhmät ovat täynnä ihastuttavia hääideoita, joista moni olisi mahtava saada toteutettua omissa juhlissa. 

Moni suhtautuu tuhansien eurojen hääbudjettiin torjuvasti ja ihmetellen, mutta toinenkin ääripää löytyy. Osan mielestä häihin voi ja pitää käyttää niin paljon rahaa kuin ikinä käytettävissä on, sillä ainakin ensimmäistä kertaa avioituvat ajattelevat, että kyse on kerran elämässä -tilanteesta. 

Oman maun mukaan

Ihminen ei ole välttämättä viisaimmillaan juuri häiden alla, kuukausikaupalla juhlia suunnitelleena – vaikka varsinaisia bridezilla-kohtauksia ei olisikaan ilmaantunut. Niinpä kysyimme tämän kesän morsiamien sijaan viime vuonna avioituneilta, mihin asioihin rajallinen hääbudjetti oikeasti kannattaa sijoittaa ja mistä voi säästää. 

Useammat vastaajat totesivat, että suuret linjat ovat ne, jotka jäävät mieleen. Valitettavasti se tarkoittaa usein myös sitä, että suurimmat kuluerät ovat tärkeimpiä. Pientä tilpehööriä, kuten koristeita ja vieraslahjoja, ei jäänyt kaipaamaan juuri kukaan. 

Lue myös: Avioituneet kertovat, mitä olisivat tehneet häissään toisin

Kaikkein tärkeintä tuntuu olevan se, että häät saa tehdä oman mielen mukaan. Jos karkkibuffet, tietynlainen livemusiikki tai prinsessamekko on se juttu, josta on vuosia haaveillut, voi jostakin itselle vähemmän tärkeästä kuluerästä siirtää rahaa unelman toteuttamiseen.

”Oli sitten pienet destination-häät, isot rennot metsäbileet tai tosi perinteiset sukujuhlat, pitäkää kiinni siitä, mikä on just teidän visio ja unelma, ja panostakaa siihen. Häät ovat vain ja ainoastaan hääparia varten, perheen ja vieraiden mielipiteistä viis. He varmasti lopulta tykkäävät, kun näkevät teidät niin onnellisina,” kirjoittaa viime kesänä avioitunut nainen. 

Näin viime vuonna avioituneet neuvovat tulevia aviopareja.

Käytä rahaa näihin

Jos ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi, häät ovat jo aika onnistuneet.
Jos ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi, häät ovat jo aika onnistuneet.
 1. Valokuvaus
  ”Tätä ei voi painottaa tarpeeksi! Meillä oli aivan mieletön kuvaaja, ja kuvia häistä on ihasteltu kerta toisensa jälkeen.”
  Tunnelmalliset, parin näköiset valokuvat auttavat palaamaan ihanaan hääpäivään vuosikymmentenkin jälkeen ja pitävät muistot elävinä. Onnistuneet kuvat voivat toimia myös itsetunnon kohottajana. Visuaalisuus on nykyään tärkeää, ja kuvia voi esitellä paitsi takanreunalla myös sosiaalisessa mediassa.
  Hyviä kuvia syntyy, kun tekijä on ammattilainen (tai vähintään ammattimainen) ja ymmärtää parin toiveet. Valokuvaajan kanssa kannattaa keskustella siitä, minkä tyyppisiä ja missä otettuja kuvia haluaa ja näyttää esimerkkejä. Jos rahaa on, myös videokuvaajan palkkaamista voi harkita. 
 2. Ruoka
  ”Pitopalveluun satsattiin, ja hyvää palvelua saatiinkin! En kadu pätkääkään, ja se oli ainut hitokseen iso lasku, jonka pystyi hymyissä suin maksamaan.”
  Ruuan vaikutusta vieraiden viihtymiseen ei pidä aliarvioida. Hyvin syöneenä kaikki sujuu mukavammin. Kokeneen pitopalvelun palkkaaminen tekee hääpäivästä stressittömämmän, kun ei tarvitse miettiä, riittääkö sapuskaa kaikille. 
 3. Juhlapaikka
  ”Järvimaisemalla varustettu tilausravintola majoituksineen oli aivan meidän juttu! Paikka tekee jo viihtyvyydelle paljon, eikä hyvässä paikassa tarvitse näperrellä niin paljon koristeita.”
  Juhlapaikka luo tunnelmaa ja näkyy valokuvissa vuosien päähän. Koristeluissa, kukissa ja muussa pienessä voi säästää, jos paikka on itsessään näyttävä.

Harkitse näitä

Kilistely on kivaa, örvellys ei niinkään. Siksi osa hääpareista säästää alkoholin määrässä.
Kilistely on kivaa, örvellys ei niinkään. Siksi osa hääpareista säästää alkoholin määrässä.
 1. Bändi
  ”Bändi nostatti tunnelmaa illalla ja oli satsauksen arvoinen. Kannattaa pyytää useammalta tarjous ja kysyä suosituksia, niin välttää kalliit hutit.”
  ”Me pärjättiin pelkällä Spotifylla erinomaisesti, eikä kaduttanut yhtään. Kunnon PA-laitteet pitää toki olla.”
  Musiikin ja tanssin ystäville livebändi saattaa olla häissä se kaikkein tärkein ohjelmanumero. Se jää sekä vieraiden että hääparin mieleen. Toisaalta, jos musiikki ei ole itselle niin tärkeää, Spotifyta käyttämällä voi säästää valtavan summan. Bändi on nimittäin syytä valita tarkkaan, mikäli sellaisen haluaa. Monta jäsentä käsittävä, ammattimainen ja kokenut bilekokoonpano ei ole halpa. Bändin sijaan myös dj voi olla hyvä vaihtoehto.
 2. Alkoholi
  ”Satsattiin enin osa budjetista ruokaan ja juomaan, käytännössä siis vieraiden viihtyvyyteen.”
  ”Juomatarjoilu. Kustannettiin yksi kaato per henkilö ruuan kanssa, ja loput saivat ostaa itse juhlapaikan baarista. Kaikilla oli kivaa, kukaan ei valittanut tästä eikä meidän tarvinnut kustantaa kenenkään örvellystä.”
  Juomatarjoilun määrä, laatu ja alkoholipitoisuus jakavat hääparien mielipiteet. Osa suhtautuu juomiin samoin kuin ruokiin, eli pitää laadukasta ja runsasta tarjoilua vieraiden viihtyvyyden takeena. Osa taas toteaa, että häät eivät muutenkaan ole oikea paikka kännäämiseen, joten ne voi viettää ilman päihtymistäkin. Alkoholipuolta miettiessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, keitä on kutsuttu: onko kyseessä vauvasta vaariin -kekkerit vai aikuisten bileet? 

Älä tuhlaa näihin

Kauniit pompomit eivät yleensä ole vieraiden tai morsiusparin päällimmäinen muisto juhlista.
Kauniit pompomit eivät yleensä ole vieraiden tai morsiusparin päällimmäinen muisto juhlista.
 1. Koristelu
  ”Koristeluun ei ainakaan rahallisesti kannata kovin paljon satsata, pienet yksityiskohdat jäävät juhlahumussa helposti sivuosaan. Myös kukille voi löytää edullisia ja kivoja vaihtoehtoja.”
  ”Kannattaa miettiä sellaista, että kun olet vieraana toisen häissä, niin mitä sieltä jää mieleen... Harvemmin kukaan muistaa jälkeenpäin, että olipas siellä servetit rumasti tai oliko rusetit tuolissa vai ei.”
  Koristeiden näpertely voi olla mukavaa puuhaa häiden alla, jos pitää askartelusta. On kuitenkin syytä hyväksyä, että vieraille koristeet ovat yleensä se ja sama. Säästäväinen hääpari sijoittaa siis koriste-eurot vaikkapa ruokabudjettiin. Jos kesähäiksi sattuu kaunis ja lämmin päivä, koristeet eivät näy kuvissakaan.
 2. Vieraslahjat
  ”Vieraslahjat ovat turhia. Meillä ei ollut, eikä kukaan todellakaan niitä kaipaillutkaan.”
  Useimmilla on omasta takaa koti täynnä tavaraa, joten hääparin ja tämän läheisten askartelemat lahjat eivät välttämättä herätä niin paljon ihastusta kuin työmärän perusteella toivoisi. 
 3. Pukeutuminen
  ”Mekko löytyi outletista ja sitä tuunattiin. Tuli halvaksi, mutta oli täydellinen.”
  ”Onneksi en ostanut sikakallista pukua, vaan menin just oman näkösellä ja sopivan simppelillä systeemillä.”
  Unelmien hääpuvun ei tarvitse olla nelinumeroisen summan kustantava design-luomus. Tärkeintä on, että asu saa kantajansa tuntemaan olonsa hyväksi. 
  Moni säästää myös sulhasen, kaasojen ja bestmanin pukeutumisessa. Jos sulhanen käyttää pukua ani harvoin, vuokraaminen voittaa ostamisen. Kaasot taas yleensä maksavat mekkonsa mielihyvin itse, mikäli saavat ne itse valita.
 4. Muut kuin läheiset vieraat
  ”Säästettiin monessa pienessä jutussa, mutta isoin säästö tuli vieraslistaa laatiessa. Kun listalta jäivät kaikki "kyllä pitää kutsua"-ihmiset ja häissä paikan päällä oli vain tärkeitä ja rakkaita vieraita, jotka toivat hyvää juhlamieltä mukanaan, säästyttiin myös sukuriidoilta ja jälkikäteen naljailulta.”
  Jos maksaa arvokkaasta pitopalvelusta vierasmäärän perusteella, jokainen vieras on kuluerä. Se saa harkitsemaan tarkkaan, ketkä aidosti haluaa juhlimaan. Rahansäästö tosin on pientä verrattuna siihen, miten paljon vieraat vaikuttavat juhlien tunnelmaan. Kun ympärillä on ainoastaan rakkaita ja tärkeitä ihmisiä, häät eivät voi kuin onnistua. 

Vinkki numero yksi: Vastaa siihen hääkutsuun. Oikeasti. 

Postilaatikosta kolahtava hääkutsu on yleensä iloinen asia. Kiiltävä kirjekuori ja koristeltu pahvinpala tarkoittavat, että tänä kesänä pääsee tanssimaan, syömään hyvin ja olemaan mukana joidenkin tärkeässä päivässä. 

Aina häihin osallistuminen ei kuitenkaan ole mahdollista: on muuta menoa, lapselle tai lemmikille ei löydy hoitajaa tai rahanmeno hirvittää. Pääsee häihin tai ei, tapoihin kuuluu vastata hääkutsuun. Jos tämä on sinulle itsestäänselvää, onnittelen lähipiiriäsi siitä, että heillä on huomaavainen ihminen kutsuvieraslistoillaan.

Naimisiin menneenä ja Facebookin hääaiheisia keskusteluryhmiä seuranneena nimittäin tiedän, että hääkutsuun vastaaminen ei suinkaan ole itsestäänselvää. Monen hääparin stressikäyrät nousevat eksponentiaalisesti kutsun viimeisen vastauspäivän tienoilla, kun 50 hengen kutsuvieraslistalta näyttää saapuneen noin kolme ilmoittautumista.

Arvoisa hääkutsun vastaanottaja, näin voit merkittävästi laskea hääparin hermoromahdusriskiä:

1. Vastaa siihen kutsuun

Jos löydät kutsusta merkinnän rsvp (lyhenne ranskasta: vastatkaa, olkaa hyvät) tai vp (vastausta pyydetään), vastaa kutsuun. Oikeasti. Vastauspyyntöön liittyy yleensä päivämäärä, johon mennessä vastausta odotetaan. Noudata sitä. Pro-vinkki: Jos haluat olla hääparin suosikkivieras, vastaa jo ennen viimeistä vastauspäivää. 

2. Vastaa siihen kutsuun, osa II

Oletko hääparin lähipiiriä? Kenties sulhasen äiti, morsiamen paras kaveri tai molempien läheinen ystävä vuosien takaa? Vastaa silti kutsuun. Hääparille suurin osa kutsutuista on toivottavasti läheisiä, joten jos kaikki läheiset jättävät vastaamatta, koska pitävät tuloaan itsestään selvänä, melkein kukaan ei ilmoittaudu. 

3. Pidä hääpari ajan tasalla

Aina hääkutsuun vastaaminen ei ole niin yksinkertaista. Esimerkiksi viikoloppuvuoroja tekevä vuorotyöläinen saattaa saada vuorolistansa vasta muutamaa viikkoa ennen häitä. Älä jätä vastaamatta kutsuu epävarmuuden takia, vaan pahoittele ja kerro reilusti, miksi vastauksesi ei ole varma ja milloin tulosi varmistuu. Kun lopulta saat vuorolistan näppeihisi, välitä tieto heti hääparille.

4. Noudata hääparin toivomaa vastaustapaa

Jos kutsussa halutaan vastaus tiettyyn sähköpostiin, ei riitä, että juttelet osallistumisestasi Armille, joka on menossa käymään Annelille, joka on morsiamen äiti. Jos vastausosoitteena on morsiamen puhelinnumero, mutta olet sulhasen kaveri etkä juurikaan tunne morsianta, laita silti morsiamelle tekstari. Näin ilmoittautumisesi on helposti tarkistettavissa, kun hääpari tekee istumajärjestystä tai laskee ruokien menekkiä. Lisäksi voit tietysti soitella sulholle ja intoilla tulevista juhlista tai pahoitella, ettet pääse. 

5.  Kieltäydy tyylikkäästi

Hääkutsusta kieltäytyminen minkä tahansa syyn takia on okei, mutta kaikkia syitä ei ole tarkoitettu morsiusparin nähtäviksi. Hääsuunnittelija Katie Balmer neuvoo Refinery29-sivuston jutussa, että kootut selitykset on hyvä pitää lyhyinä. Kohtelias valkoinen valhe voittaa pitkän selittelyn varsinkin, jos poissaolon oikea syy on se, ettet ole kiinnostunut käyttämään aikaasi ja rahojasi kyseisiin juhliin. Pro-vinkki: Jos olet aidosti pahoillasi, soita perään ja harmittele, ettet pääse mukaan. Toivota ihania juhlia ja ilmoita haluavasi kuulla kaikki tärkeän päivän vaiheet, kun häiden jälkeen seuraavan kerran tapaatte.

6. Lue myös kutsun kirjekuori

Häihin käytetään valtavasti rahaa ja niistä halutaan tehdä yhä yksilöllisempiä ja näyttävämpiä. Siksi moni kutsuu juhlimaan vain kaikkein läheisimpänsä, ja avecit sekä jälkikasvu saattavat jäädä kutsuvieraslistan ulkopuolelle. Se, keitä hääpari juhliinsa toivoo, käy ilmi kutsun kirjekuoresta. Ennen kuin naputtelet vastauksen, jossa intoilet tuovasi kemuihin söpön Tinder-matchisi, tarkista, onko avec sittenkään tervetullut. 

Pohatan pojan hääbändissä soitti liuta supertähtiä.

 

#свадьбагуцериевых#свадьбакбр

Kuva, jonka ♥)) (@_masusenkie__girls_888) julkaisi

Moskovassa vietettiin viikonloppuna poikkeuksellisen hulppeita häitä, kun venäläisen öljymiljardöörin perijä Said Gutseriev, 28, ja opiskelija Khadija Uzhakhova, 20, menivät naimisiin.

Ja koska häissä oli kaikkea paljon, myös Instagramissa on valtava määrä kuvia illalta.

 

Мы так загляделись на Дженнифер Лопес, Стинга и нашу Айну, на вчерашней мега-свадьбе у Гуцериевых, что забыли про самого виновника торжества - жениха Саида. Пожалуй стоит познакомиться с ним поближе. Саид Гуцериев родился в 1988 году, а образование получил в Англии. Он закончил престижную частную школу Хэрроу, затем поступил в Оксфордский университет, где обучался на факультете археологии и геологии, имеет степень бакалавра и магистра. Позже получил степень магистра Плимутского университета по специальности "менеджмент нефтегазовой отрасли". Свободно говорит на трех языках. В Англии Гуцериев младший работал на компанию Glencore, где зарабатывал, по собственному признанию, около 40 000 фунтов (4,1 млн рублей) в год без бонусов. В конце 2014 года, после 17 лет жизни в Англии, он вернулся в Россию и занял пост гендиректора компании "ФортеИнвест", входящей в группу БИН. По словам Саида, предложение возглавить компанию он получил от отца и решил вернуться, потому что всегда хотел работать вместе с семьей. Так же, Саид Гуцериев является владельцем 20% кипрской Doneler Finance, которая контролирует семейную нефтяную компанию «Нефтиса», куда бизнесмен перевел часть активов «Русснефти» В 2015 году семья Гуцериевых заняла первое место в рейтинге богатейших семейных кланов России по версии Forbes. #СвадьбаГуцериевых #Гуцериев #ГуцериевСаид#свадьбагуцериева #сафиса #свадьбагуцериевасаида

Kuva, jonka @_wedding_world julkaisi

 

#свадьбаГуцериевых #Сафиса

Kuva, jonka Ayna. Айна Гетагазова (@ainaimb) julkaisi

 

Kuva, jonka @bagguta julkaisi

Juhlissa esiintyivät muun muassa Jennifer Lopez, Enrique Iglesias ja Sting. Aikamoinen hääbändi.

 

#свадьбагуцериевых#jlo#сафиса @jlo

Video, jonka @_wedding_world julkaisi

No, kyseessä ei olekaan mikään normiperhe. Sulhasen isällä Mikhail Gutserievilla, 58, on talouslehti Forbesin mukaan 5,5 miljardin euron omaisuus.

Daily Mailin mukaan häiden on huhuttu maksaneen jopa lähes miljardi euroa.

Morsiamen puvun hinta oli 23 000 euroa, ja sen kruunasivat timanttitiara ja -kaulakoru.

 

Хадиже 20 лет, учится на стоматолога в Москве. Невесту для 28-летнего Саида искали 4 года. Не могу не отметить естественную красоту невесты. Без тонны макияжа и переделанного лица. Без непонятных конструкций из волос на голове. Стоимость услуг визажистов оценивается в 15 тыс рублей. Свадебное платье заказанное из Франции у Ellie Saab удивило публику не только своим огромным шлейфом. Оно было усыпано мерцающими стразами и натуральным жемчугом и обошлось порядка 25 млн рублей. Тиара на голове из белого золота с бриллиантами оценивается 3 млн рублей. #свадьбагуцериевасаида #свадьбавека #свадьбаГуцериевых

Kuva, jonka @_wedding_world julkaisi

Ja se kakku. Sekään ei tietenkään ollut mikään perussetti.

 

#свадьбагуцериевых

Kuva, jonka ✨💕💞💖💞💕✨ (@wedding_kavkaz) julkaisi

 

#свадьбагуцериевых

Kuva, jonka ♥)) (@_masusenkie__girls_888) julkaisi

 

Вот так украшали этот превосходный торт ** сё#свадьбагуцериевых

Kuva, jonka ♥)) (@_masusenkie__girls_888) julkaisi

Toki myös kukkia oli aika tavalla.

 

#свадьбагуцериевых 😍

Kuva, jonka Махачкала (@shopping_onlain_mah) julkaisi

Ja mitä olisivat ökyhäät ilman ilotulituksia?

 

#свадьбавека #фейерверк #свадьбагуцериевых #jlo

Video, jonka @lunnaya__noch julkaisi

 

#свадьбагуцериевых #фейерверк #свадьбавека

Video, jonka @lunnaya__noch julkaisi