Tuleeko Gotlannista mieleen vain Peppi Pitkätossu tai pikastoppi risteilyllä? Oikeasti omaleimainen saari hurmaa luomuruuallaan, pikkuputiikeillaan ja pitkillä hiekkarannoillaan.

Mukulakivitie ­kipuaa yhä korkeammalle. Jalat huutavat hoo­siannaa. Korkokengät on jo paljon alempana rinteessä hylätty tossujen tilalta.

Mietin Gotlannissa asuvan dekkari­kirjailijan Håkan Nesserin sanoja:
– Joskus, kun katson ulos ikkunasta, maisema on niin kaunis, että en ole kestää sitä.

Myönnettävä on, että sanoissa on perää. Kohta kapuaminen jo palkitsee. Näkymä Visbyn värikkäiden harjakattojen yli auringossa kimmeltävälle Itämerelle hivelee silmiä. Idylli on kuin suoraan sadan vuoden takaa.

Hiljaisuus on rikkumaton. Kaupunkia suojaa 1200-luvulla rakennettu kivimuuri, ja autot ovat kesäaikaan kiellettyjä sen sisäpuolella. Pikkuruisten kivitalojen seinillä tuoksuvat ruusuköynnökset, sitten tuuli kantaa nenään raikasta meri-ilmaa. Puutarhat ovat sankkoja ja huolittelemattomia.

Monia näistäkin taloista asuttaa ruotsalainen, joka on paennut mantereen kiireitä Gotlantiin. Eikä ihme. Reilun 60 000 asukkaan saari ja sen ainoa kaupunki Visby ovat silkkaa hermolepoa turistillekin. Saaren suosio onkin kasvamaan päin.

Ibiza ja luomukeidas

Käsintehty jäätelö on sulaa käsille. Nuoripari sovittaa lierihattuja pikku­putiikin edustalla. Viereisestä rautaportista astuu kadulle nainen, jonka olkapäällä keikkuu rotu­kissa valjaissa.

Gotlannista on vain 90 kilometriä Ruotsiin, mutta tunnelma on ennemmin Keski-Euroopasta. Vaikutteita on saatu Tanskasta ja Saksasta. Paikalliset ja turistit käyskentelevät kiireettömästi kapeilla kujilla. Vähän joka kadunkulmassa näkyy aurinkoa paistattelevien ­asiakkaiden kansoittama kahvila.

Lihanjalostaja Pär Wikström vinkkaa, että keväällä ja elokuun puolella Gotlannissa on usein lämmintä, mutta suurimmat ­turistijoukot
pysyvät poissa.

Visbyläinen Pär Wikström siemailee kahvikupillista vanhan­kaupungin kahvilassa. Lihanjalostamoa pyörittävä  mies kertoo, että saari on alkanut kiinnostaa yhä enemmän myös ruokamatkailijoita. Viime vuonna Gotlanti valittiin Ruotsin ruokapääkaupungiksi.

– Vaikka on täällä edelleenkin enemmän kotieläimiä kuin ihmisiä, Pär virnistää.

Liikenneyhteydet saarelle ovat hankalat, ja maatalous on pitkälti omavarainen. Sen ansiosta pikaruokaloita ei tahdo löytää koko Gotlannista, luomua ja lähiruokaa sitäkin enemmän.

Sillit ja kiviuunileipä sopivat suomalaiseenkin suuhun. Reissun voisi helposti ­rakentaa pelkän ­ruuan ympärille. Pehmeäksi haudutettu lammas ­hivelee maku­nystyröitä shoppailukierroksen jälkeen. Vatsa on täysi, mutta silti on pakko maistaa tuhtia, kermavaahdon ja hillon kuorruttamaa sahramipannukakkua – aivan viimeistä murua myöten. 

Visbytä kutsutaan ruusujen kaupungiksi, mutta Gotlannin saarella on toinenkin lempinimi: Itämeren Ibiza. Jos haluaa lomallaan skandinaavista juomaseuraa, kannattaa saapua paikalle heinäkuussa Stockholmsveckan aikaan. Silloin tukholmalainen jet set -nuoriso saapuu Visbyhyn juomaan kallista samppanjaa ja kapakat tahkoavat tiliä.

Sen sijaan viikinkiaikaista tunnelmaa kaipaava suuntaa saaren pikkukyliin ja koskemattomaan luontoon.

Ateljeita ja dekkarimaisemia

Hiekkatie mutkittelee peltojen lomassa. Julkinen liikenne kulkee Gotlannissa harvakseltaan, joten kätevintä on ottaa alle pyörä tai auto. Luontopolut sopivat patikoijallekin. Saari on vain 175 kilometriä pitkä, joten etäisyydet eivät päätä huimaa. Tiet ovat hyväkuntoisia, majataloja ja leirintäalueita on pitkin saarta.

Maaseudulla kohtaa todennäköisemmin lammaslauman kuin ihmisen.

Peltomaisemaa rikkovat välillä ateljeet. ­Moni taiteilija hakee inspiraatiota Gotlannin luonnosta. Dekkaristit Anna Jansson ja Mari Jungstedt ovat innostuneet maisemista niin, että he ovat sijoittaneet murhamysteereitä saaren maaseudulle ja Visbyn mukulakivikujille.

Maanviljelijä Margareta Hoas vilkuttaa punaisen navetan ovelta ja pyyhkäisee hikeä otsalta. Navetta kätkee sisälleen suloisen putiikin, jossa on myynnissä Margaretan ja hänen miehensä Göranin Lilla Bjers -luomutilan satoa.

Pariskunnan tarina on gotlantilaisittain tutunoloinen. Göran oli kemianopettaja, Margareta kalligrafi. Pari päätti paeta kaupunkien ­kemikaaleja maalle, ja nyt omilla tiluksilla kasvaa yli 200 kasvi­lajia ilman torjunta-aineita.

– Talvellakaan aika ei tule pitkäksi. Silloin teemme ja myymme käsitöitä, esimerkiksi viikinki­aikaisia haarniskoja.

”Maanviljelijän kelpaa täällä: maaperä on ­hedelmällinen ja taivas usein pilvetön”, hehkuttaa maanviljelijä ­Andreas Wiklund.

Saarelaisista paistaa leppoisa verkkaisuus, josta toivoisi saavansa hipun lyhyel­läkin visiitillä. Siihen luontoretkeily sopii loistavasti. Tyhjän uimarannan­pätkän tai saarenpalan löytää helposti.

Nykyhetki hidastuu, kun maistelee luomuperunasalaattia vanhan tammen varjossa ja katselee niityllä määkiviä gotlanninlampaita.

Kosketan polttelevaa nenääni. Se on päässyt palamaan auringossa.

– Soleld, aurinkotuli, Margareta valistaa minua.

Jos saarella on kehittynyt oma nimityksensä iholle, joka on saanut liikaa ­aurinkoa, se ei voi olla hassumpi lomakohde.

Visbyn keskustassa eksyy helposti trendikahvilaan tai -ravintolaan. Matkaajan iloksi melkein puolet niistä on auki ympäri vuoden.

4 x sielunrauhaa

Jos aikaa on, tee retkiä luonnon keskelle Visbyn ulko­puolelle.

1. Kalkkikiviluola Lummelundagrottan rannikolla Visbystä pohjoiseen on suosittu turistikohde.

2. Hoburgsgubben on 400 miljoonaa vuotta vanha rauk eli kalkkikivimuodostelma Gotlannin eteläosassa. Jylhiin maisemiin järjestetään ohjattuja, viikonlopun mittaisia ratsastusretkiä.

3. Nappaa lautta Fårön saarelle, elo­kuvaohjaaja Ingmar Bergmanin kotipaikkaan. Lauttamatka pääsaarelta kestää vain 10 minuuttia. Luonto on
karua ja kallioista, rantoja halkovat jylhät kalkki­kivimuodostelmat.

4. Gotska Sandön on auringonpalvojan ykköskohde kansallispuistoineen.
30 kilometriä pitkä hiekkaranta on rauhallinen, luontobongaaja voi katsastaa vaikka saaren hyljeyhdyskunnan.

Näe ja koe

■ Katsasta Visbyssä keskiaikainen keskusta, kaupunkia ympäröivä kehämuuri, museot viikinki­aikaisine nähtävyyksineen, kirkkojen rauniot, kasvitieteellinen puutarha ja vehreä Almedalen-puisto.

■ Kneippbyn Kesämaailma-­teemapuisto viiden tähden leiri­alueineen ja Peppi Pitkä­tossun Huvikumpuineen kelpaa koko perheelle. Perille pääsee vaikka bussilla Visbyn keskustasta.

■ Keskiaikaviikko järjestetään Visbyssä elokuussa. Sujahda keskiaikaisille markkinoille, ­tutustu ritarikouluun tai kolua liveroolipelitapahtumat.

■ Simppelisti: pysähdy ja nauti.

Syö ja juo

Munkkällaren Visbyn vanhassakaupungissa on suosittu baari ja ­ravintola. Sekä paikalliset että turistit tykkäävät.
Pääruuat 12–29 €, jälkiruuat 9–15 €, alkoholi­juomat 4–8 €/lasi.

Rute Stenugnsbageri on pieni kesäleipomo ja kahvila koillisessa Gotlannissa. Leivonnaiset paistetaan perinteisissä kiviuuneissa.

Krakas Krog Kräklingbon kylässä 40 kilometriä Visbystä itään on saaren ylistetyimpiä ravintoloita. Monen ruokalajin yllätysmenu on kokemus sellaisenaan. Jos ähkyltä ei jaksa liikkua, yläkerran huoneissa voi majoittua.
Pääruuat 29–35 €, ­menut 87–125 €, viinit ­alkaen 14 €/lasi. Majoitus 2 hh 184 €/yö, sisältää aamupalan.

Gotlannin maaseutu on pullollaan pienviljelijöiden tiloja. Osassa voi nauttia terassi­kahveista ja jopa majoittua.

Yövy

Majoitus on hyvätasoista ympäri Gotlantia.

1. Puuhuvila Fridhems pensionat kelpasi 1800-luvulla Ruotsin prinsessa Eugeniélle ja myöhemmin hääsviitiksi dekkarikirjailija Anna Janssonille. Hotelli on parin kilometrin päässä Visbyn keskustasta. Yöpyjää hivelevät vehreä puistomaisema ja merinäköala.
Hotellihuone alkaen 90 €/yö, mökkihuone alkaen 60 €/yö.

2. Hotel Stenugnen on pieni ja sympaattinen maja­talo Visbyn muurin luona, aivan sataman kieppeillä.
1 hh alkaen 82 €, 2 hh alkaen 74 €/henkilö.

3. Hotel Clarion vanhassa­kaupungissa on hintava, mutta sijainti on loistava ja Visbyn pää­nähtävyydet lähellä.
Huoneet alkaen noin 200 €/yö.

4. Rauhaa kaipaava matkaa Djupvik-hotelliin Gotlannin länsirannikolle,
40 minuutin päähän Visbystä etelään. Majoitus on bungaloweissa, ja ulko­ilmauima-altaasta voi ihailla merta.
1 hh alkaen 192 €, 2 hh alkaen 260 €/huone.

Milloin mennä?

Gotlantiin on helpointa suunnata kesä­aikaan, sillä sesongin jälkeen moni kohde sulkeutuu.

Kesä tulee saarelle myöhemmin kuin muualle Ruotsiin, ja lämmintä riittää usein vielä pitkälle syksyyn. Saari on tilastollisesti Ruotsin aurinkoisin kolkka.

Miten perille?

■  Flybe ja Gotlandsflyg lentävät Helsingistä Visbyhyn kesäkuusta elokuuhun.
■ Tallink Europa risteilee Helsingistä Visbyhyn pari kertaa kesässä. Kristina Cruises poikkeaa Visbyssä risteilyllään.
■ Ruotsin kautta moni menee autolautta Destination Gotlandilla, joka vie kolmessa tunnissa Visbyhyn. Tukholmasta lentää Gotlantiin alle puolessa tunnissa.

Illan kiehtovassa dokumentissa sukelletaan sienien maailmaan. Niitä on kaikkialla: luonnossa, ihmisen elimistössä ja jopa ydinreaktoreissa.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen luontodokumentti Sienien maailma (The Kingdom: How Fungi Made Our World, 2018) avaa silmät sienten vaikutukselle ihmisten elämään ja olemassaoloon.

Ohjelma kertoo sienien tarinan miljardin vuoden takaa tähän päivään. Jääkauden jälkeen mikrobit alkoivat asuttaa maata, ja pikkuhiljaa bakteerit ja sienet loivat yhteistyössä elävän planeettaamme.

Dokumentti alleviivaa sitä, ettei luontoa eikä edes meitä olisi olemassa ilman sienten määrätietoista etenemistä ja kehittymistaitoa. Yksi löytö oli merkittävä nykyelomme kannalta niin hyvässä kuin pahassa: homesienestä eristetty penisilliini sai ihmismäärän kolminkertaistumaan. Toisaalta populaation kasvu aiheutti myös ilmaston lämpenemisen.

Kanadassa sieni-infektio ktyptokokkoosi levisi ihmisiin ilmaston lämpenemisen takia ja aiheutti ison epidemian. Ohjelmasta käy ilmi, että sieni oli vuosikausien saatossa kehittänyt kuoren, jota esimerkiksi ameebat eivät voi maaperässä syödä. Valitettavasti sama suojamekanismi estää myös kehon syöjäsolujen reaktion.

Äärimmäisen kiinnostava dokumentti tuo lopuksi esiin sen, miten niin olemassaolomme kuin mahdollinen tuhomme on maailmaamme hallitsevan yli viiden miljoonan sienilajin käsissä – eli ei siis välttämättä ihmisen käsissä ollenkaan.

Prisma: Sienien maailma, TV1 klo 19.00

Me Naisten toimitus listasi suoratoistopalvelujen tämän hetken suosikkisarjat.

HBO:

The Affair

Pettämisestä, sen syistä ja seurauksista kertovan sarjan uudella tuotantokaudella keskitytäänkin tutun nelikon, eli Noah Sollowayn (Dominic West), Alison Lockhartin (Ruth Wilson), Helen Sollowayn (Maura Tierney) ja Cole Lockhartin (Joshua Jackson), ihmissuhdekuvioihin, jotka ovat tulehtuneemmat kuin koskaan aiemmin.

Aiemmilla, Netflixillä esitetyillä kausilla on jo nähty, kuinka hahmot vieraantuvat toisistaan yhä enemmän ja enemmän. Nyt ollaan siinä pisteessä, että kaikilla päähenkilöillä on jo uudet suhteet muiden ihmisten kanssa.

Entä mitä uudelta kaudelta sopii odottaa? Ainakin näitä asioita:

1.   Hankalia ihmissuhdekoukeroita. Voivatko ne mennä vielä monimutkaisemmiksi? No ihan varmasti voivat!

2.    Epätoivoisia yrityksiä päästä eroon menneisyyden tapahtumista. Ja kuten voimme kuvitella, siinä on vaikea onnistua. Esimerkiksi Colen tarve saada lisää tietoja omasta isästä herää, kun tämän isän tunteva nainen Nan Perino (Amy Irving) astuu kuvioihin.

3.    Tietoja siitä, mitä Alisonille tapahtui ennen kuin hän päätti kertoa totuuden Scottyn (Colin Donnell) kuolemasta. Sarjassa nähty pitempi aikahyppäys jätti paljon kysymyksiä liittyen Alisoniin ja Scottyn kuolemaan. Ehkä niihin uskaltaa jo odottaa vastauksia?

Uusi jakso ilmestyy HBO:lle joka maanantai.

Togetherness

Tarkka ja paikoitellen vähän julmakin katsaus niin lapsiperheen kuin sinkkutädinkin ihmissuhdesolmuihin. Ei kannata katsoa rakastuneena.

Handmaid’s Tale (Myös Ylellä juuri nyt)

Tulevaisuuden Pohjois-Amerikkaa hallitsee uskonnollinen diktatuuri, joka on alistanut hedelmälliset naiset eliitin synnytyskoneiksi ja riistänyt heiltä omat nimensäkin. ”Orjattaria” kutsutaan isäntänsä mukaan: päähenkilö Junesta on tullut Offred, Frediläinen. Kapinalliset teloitetaan tai karkotetaan siirtokuntiin siivoamaan tappavaa ydinjätettä.

Pysäyttävä dystopia perustuu Margaret Atwoodin feministiseen klassikkoromaaniin Orjattaresi. Sarjaa seuratessa on kylmäävää verrata, kuinka moni kauhukuva tavallaan toteutuu myös todellisessa maailmassa.

Ensimmäinen kausi on nähtävillä HBO:n ohella Areenassa ja Teemalla, toisesta kaudesta julkaistaan uusi jakso aina torstaisin.

Westworld

Scifisarja sijoittuu raharikkaille suunnattuun villi länsi -teemapuistoon, jota asuttavat erehdyttävästi ihmistä muistuttavat androidit. Niillä on vain yksi tarkoitus: palvella puiston ihmisasiakkaiden kaikenlaisia mielihaluja seksileikeistä kidutukseen ja murhiin.

Mutta kun robotille kehittyy tietoisuus, tulevatko sen mukana myös ihmisoikeudet? Entä mitä tapahtuu, jos tekoäly nousee kapinaan?

Sarjan kakkoskaudella on myös selvinnyt, ettei villin lännen maailma, Westworld, ole ainoa puisto laatuaan. Omat robottimaailmansa on luotu myös ainakin samuraikauden Japaniin ja 1900-luvun siirtomaa-Intiaan.

Eikä sekään ole enää ihan yksiselitteistä, kuka on ihminen ja kuka robotti. Ajatuksia herättävän sarjan toinen kausi käynnistyi huhtikuussa. Uusi jakso julkaistaan maanantaisin.

Trust

Sarja perustuu tositapahtumiin, John Paul Getty III:n vuonna 1973 tapahtuneeseen kidnappaukseen. Pääosissa nähdään Donald Sutherland, Hilary Swan ja Brendan Fraser.

Italiassa ja Englannin maaseudulla kuvattu sarja kertoo teini-ikäisen pojanpojan painajaismaisia koettelemuksia kaappaajien käsissä.

Paulin isoisä J. Paul Getty Sr. on omaperäinen öljypohatta, joka elää erakkona kartanossaan rakastajattariensa ja lemmikkileijonansa kanssa. Paulin huumehöyryistä elämää viettävä isä on kadonnut Lontoon humuun ja kieltäytyy vastaamasta puhelimeen. Paulin äiti on köyhä eikä kykene maksamaan lunnaita.

Netflix:

Lovesick

Suloinen ja oivaltava ihmissuhdesarja esimerkiksi Frendien ja Rakkautta ja rimakauhua –sarjan ystäville.

Unbreakable Kimmy Schmidt

Hauska ja omaperäinen sarja hullun kulttijohtajan vankina kasvaneesta naisesta, joka opettelee uutta elämää vapaana.

Santa Clarita Diet

Niille, joilla ei ole turhan hienostunut maku: musta komedia perheenäidistä, joka huomaa olevansa elävä kuollut ja tarvitsevansa ravinnokseen ihmislihaa.

Retribution

Brittiläinen minisarja, joka sisältää neljä jaksoa. Alun perin BBC:lle tuotettu sarja tunnetaan myös nimellä One of Us. Juoni kietoutuu häidensä jälkeen tapetun avioparin ympärille. Poliisi kuulustelee Gracen ja Adamin riiteleviä sukulaisia, jonka myötä alkaa avautua Englannin maaseudulla vierekkäin asuneiden perheiden synkkä salaisuus.

Orange is the New Black

Huippusuositussa draamakomediassa keskiluokkainen Piper Chapman (Taylor Schilling) joutuu vankilaan entisen tyttöystävänsä tekemän huumerikoksen takia. Palkittu sarja perustuu Piper Kermanin samannimiseen kirjaan, jossa hän kertoo omasta elämästään vankilassa.

Parasta sarjassa ovat ehdottomasti sen moniulotteiset ja uskottavasti rakennetut hahmot. Naisvankilan hulvattomat persoonallisuudet saavat katsojen vuorotellen hihittämään ja kyynelehtimään. Sarjan edetessä vankien tarinan syvenevät jatkuvasti ja heidän tekemiensä rikosten taustoja avataan.

Yksi tärkeimmistä opetuksista sarjassa on se, ettei maailma ole mustavalkoinen. Vaikka ihminen joutuu vankilaan, hän ei ole läpeensä paha. Pikemminkin taustalta saattaa löytyä varsin traaginen kohtalo.

Viimeisimmällä kaudella sarjan tunnelma muuttui paikoitellen varsin synkäksi, kun vangit ryhtyivät kapinaan. Miten Litcfieldin asukit selviytyvät sen jälkipuinnista? Se selviää, kun sarjan kuudes kausi starttaa heinäkuun lopulla.

Ruutu:

Keisari Aarnio

Jännittävä ja muutenkin kiehtova Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosepäilyihin perustuva draamasarja. Jaksoja on tullut kevään mittaan yksi viikossa, ja odottelu on ollut tuskallista.

Katsoessa miettii koko ajan sitä, miten käsittämätöntä on, että sarjan tapahtumat ovat pääosin totta. Että voiko näin tosiaan Suomessa tapahtua!

Temptation Island

Tämän vuoden Temptation Island -kausi oli niin huikea, että sen voi katsoa vaikka näin jälkikäteenkin. Yleensä 24-jaksoiseen kauteen mahtuu paljon tyhjäkäyntiä, mutta neljäs kausi oli täyttä tykitystä realityn ystäville.

Yle Areena:

The Tunnel

Tanskalaista Silta-sarjaa seuraileva uusi englantilais-ranskalainen jännäri, jonka tapahtumat sijoittuvat maiden väliseen kanaalitunneliin. Ranskalaispoliitikosta tulee salamurhan uhri ja tutkimuksia tehdään tunnelin molemmissa päissä.

Muista myös nämä:

Rita

Netflixin alkuperäissarja, joka kertoo suorapuheisesta ja omaperäisestä tanskalaisopettajasta. Coolisti pukeutuvalla Ritalla on kolme lasta ja suhde koulun rehtoriin. Sarja keskittyy vahvasti koulumaailmaan, mutta myös Ritan mutkikkaaseen yksityiselämään ja mutkattomaan seksielämään. Erityiskiitos sarjan musiikille.

Alias Grace

Margaret Atwoodin teokseen perustuva sarja, jossa tunnelma on melkein yhtä kutkuttavan ahdistava, kuin Handmai’d Talessa. Löytyy Netflixistä.

Grace & Frankie

Netflix-sarja kahdesta seitsemänkymppisestä rouvasta (Jane Fonda ja Lily Tomlin), joiden aviomiehillä on ollut vuosikymmenien mittainen suhde. Nyt he ovat viimein päättäneet jättää vaimonsa ja mennä naimisiin keskenään. Naisetkin muuttavat yhteen ja alkavat etsiä itselleen uusia poikaystäviä. Parhaiden amerikkalaisten sit com -perinteiden mukainen hupisarja, joka jaksaa naurattaa neljän kauden verran.

River

Stellan Skarsgård tekee liikuttavan roolin vanhana lontoolaisena poliisina, joka kaipaa ja muistelee murhattua etsiväpariaan (Nicola Walkeria) niin paljon, että hän alkaa nähdä näkyjä. ”Erilainen” poliisisarja, joka herättää paljon ajatuksia, ja johon voi jopa samaistua.  

Great Designs, Escape to the Country

Jos sattuu pitämään “talopornosta”, tai haaveilee muuttavansa maalle, nämä brittisarjat pitävät otteessaan aina kun tekee mieli vähän haaveilla. Great Designs esittelee huikeita, tavallisten ihmisten rakennuskohteita, joista moni voi vain haaveilla. Escape to the country taas on meille, jotka mietimme, että oma talo olis kyllä ihana – sitten joskus.