Kahdeksan näppärää vinkkiä Google Mapsin käyttöön. Jos et vielä tunne näitä, ota käyttöön!

Google Maps on monipuolinen kartta- ja navigointisovellus – kunhan pääsee perille sen sielunelämästä.

Jos sovellus tuntuu joskus monimutkaiselta käyttää, se johtuu todennäköisesti siitä, että asetukset on piilotettu kahteen eri paikkaan. Osa löytyy sovelluksen kotivalikosta (kolme päällekkäistä viivaa), ja loppuihin pääsee käsiksi vain navigointitilassa osoitekenttien vieressä olevasta painikkeesta, jossa on kolme pistettä.

1. Tallenna kotiosoitteesi ja muut tärkeät paikat

Tämä on pieni juttu, mutta navigointi on aavistuksen näppärämpää, kun sovellukseen tallentaa koti- ja työosoitteensa. Kun pitää päästä jompaankumpaan, osoitetta ei tarvitse enää erikseen kirjoittaa. Osoitteet löytyvät sitten vasemmalta aukeavan valikon kohdasta omat paikat.

2. Tallenna parkkipaikka

Lifehacker-sivusto kertoo, että uutena ominaisuutena Google Mapsiin voi pian tallentaa parkkipaikkansa. Jos ominaisuutta ei vielä näy, sen pitäisi ilmestyä sovellukseen lähiviikkoina. Pysäköinnin jälkeen ruutuun pitäisi tulla näkyviin ponnahdusikkuna, jossa kysytään, haluatko tallentaa sijaintisi. Kun teet niin, voit lisätä tarkempia tietoja pysäköinnistäsi, esimerkiksi parkkipaikan alueen tai mittarissa jäljellä olevan parkkiajan.

3. Zoomaa yhdellä kädellä

Kännykkää ja sen sovelluksia ei tietenkään kannata käyttää vauhdissa, mutta jos joskus on tarpeen zoomata karttaa yhdellä kädellä, se onnistuu tuplaklikkaamalla ruutua ja jättämällä sormen sen jälkeen pohjaan. Kun sormea vetää ruudulla ylös tai alas, kartta lähenee ja loittonee.

4. Tallenna kartat käytettäväksi ilman nettiä

Jo ennen ulkomaanmatkaa puhelimen muistiin kannattaa tallentaa alue, jolla aikoo seikkailla. Silloin karttasovellusta pystyy käyttämään, vaikkei olisikaan netin ulottuvilla. GPS-paikannus vieläpä näyttää reaaliaikaisesti, missä kohtaa karttaa olet, joten siinä mielessä puhelin voittaa paperikartan. (Etkä paljastu ihan heti turistiksi.)

Ominaisuus löytyy sovelluksen päävalikosta kohdasta offline-alueet. Kartta säilyy puhelimen muistissa kuukauden. 

5. Selvitä julkisen liikenteen aikataulut

Google Maps toimii myös melko näppäränä reittioppaana eri puolilla maailmaa. Kirjoita kohde, johon olet matkalla, ja valitse julkista liikennettä tarkoittava junakuvake. Sovellus antaa erilaisia reittivaihtoehtoja. Asetukset-kohdasta voi muokata esimerkiksi lähtöaikaa.

Viimeksi käytetty kulkuväline tallentuu sovelluksen muistiin, mutta ruudussa näkyvän valikon avulla on helppoa vaihtaa välineestä toiseen tai vertailla eri vaihtoehtoja – esimerkiksi Euroopan isoissa kaupungeissa lyhyet matkat saattavat taittua nopeammin jalan kuin julkisilla.

6. Vältä valtateitä

Jokaisen pelokkaan autoilijan unelmaominaisuus! Jos moottoritiellä posottaminen tai kehäteiden ruuhkat eivät kiinnosta, kannattaa napauttaa päälle ”vältä valtateitä” -ominaisuus, jonka avulla sovellus navigoi määränpäähän pienempiä teitä pitkin. Varaudu kuitenkin pidempään matkaan kilometreissä, ajassa tai molemmissa mitattuna.

Ominaisuuden saat päälle navigointitilassa painamalla kolmea pistettä ja valitsemalla kohdan reittivalinnat. Sovellus tarjoaa mahdollisuuden myös tullien ja lauttojen välttelyyn – siitä saattaa olla hyötyä ulkomailla autoillessa.

7. Käy läpi vanhoja reissujasi

Ellet ole estänyt sitä, Google Maps tallentaa kaikki aiemmat matkasi (mikä on ehkä vähän kuumottavaa). Avaa päävalikko kolmen viivan painikkeesta ja valitse asetukset. Sieltä löytyy kohta sijaintihistoria. Jos vanhojen reissujen tallentumisesta ei ole hyötyä, sijaintihistorian saa pois päältä ruudun yläreunassa olevasta painikkeesta

8. Hiljennä nalkuttava navigaattori

Nämä asetukset ovat aina hukassa juuri silloin, kun niitä tarvitsisi. Ärsyttävää on, että niitä saa muutettua vain poistumalla navigointitilasta ja avaamalla päävalikon. Navigointiasetukset-kohdasta saa säädettyä äänenvoimakkuutta ja sitä, mistä ääni kuuluu. Jos ongelmana on, että ääniohjausta ei kuulu, kannattaa todennäköisesti ottaa pois päältä asetus ”Toista ääni Bluetoothin kautta”. Pitäisi taas toimia!

Jutussa mainitut ominaisuudet on testattu iOS-käyttöjärjestelmässä. Android- ja muissa puhelimissa ne saattavat toimia hieman eri tavalla.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.