Jos menkat alkavat yllättäen, voi joutua turvautumaan pingviinikävelyyn. Kuva: Shutterstock
Jos menkat alkavat yllättäen, voi joutua turvautumaan pingviinikävelyyn. Kuva: Shutterstock

Kuukautiset eivät ole aina ihan mutkaton juttu.

Vaikka kuukautisissa ei ole mitään hävettävää tai nolosteltavaa, ne saattavat välillä aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Buzzfeed-sivusto listasi 22 kuukautiskommellusta, jotka ovat käyneet meille kaikille.

Kuulostaako tutulta?

1. Olet vaappunut vessaan kuin pingviini samalla puristaen pakaroitasi yhteen. Ai miksi niin? No tietenkin siksi, että tunnet ”tavaran” olevan liikkeellä.

2. Varmuuden vuoksi olet levittänyt takkisi tuolille, ennen kuin istut sille. Sama juttu sohvien kanssa.

3. Vessakäynnit ovat kuukautisten aikaan yksi suuri sotkuvaara. Olet siis pyytänyt ystävääsi tarkistamaan selustasi (eli takamuksesi), kun tulet ulos vessasta.

4. Kierrät kuukautisten aikaan valkoiset housut kaukaa. Puet myös tarkoituksella takapuolen peittävän villatakin päällesi. Jos vahinko sattuu, se peittää pienet tahrat.

5. Eikö omia siteitä tai tamponeja löydy? Julkisessa vessassa suojan lainaaminen vaatii merkitsevän katseen. 

6. Mainioin piilopaikka terveyssiteelle? No tietenkin oma hiha! Olet sujauttanut terveyssiteen paitasi suojaan, kun olet suunnannut julkisella paikalla vessaan.

7. Menkkojen aikaan aamut saattavat olla suuri yllätys. Onko side edelleen paikallaan? Onko vuoto kulkeutunut lakanoihin? Heräsitkö verilammikosta?

8. Julkisessa vessassa ei tietenkään tarvitse peitellä luonnonääniä ja kääreiden rapinaa. Silti olet joskus yskäissyt kovaan ääneen peittääksesi terveyssidekääreen avausäänen.

9. Olet pidätellyt kaikin voimin aivastusta kuukautisten aikana. Kuka tietää, mitä sen takia alakerrassa voisikaan tapahtua?

10. Hätätilanteen iskiessä olet turvautunut ”gettositeeseen”. Olet siis tehnyt kuukautissuojan vessapaperista.

11. Olet sekoittanut takapuolesi hikoilun ohivuotoon. Olet myös huokaissut helpotuksesta, kun olet tajunnut housujesi kosteuden johtuvan pelkästään hiestä.

12. Miten estää hieman kiusallinen ohivuoto? Esimerkiksi laittamalla kahdet pikkarit päällekkäin. Valitse mustat alkkarit ja housut: niissä ei pieni vahinko näy.

13. Kaikki me tiedämme, ettei sidettä, tamponia tai kuukuppia saisi pitää paikallaan määräänsä kauempaa. Olet kuitenkin joskus pyöräyttänyt säännölle silmiäsi, ja antanut suojan pysyä pöksyissäsi.

14. Olet salaa pitänyt töissä alavatsallasi kuumavesipulloa, koska krampit ovat niin voimakkaat.

15. Ei sille mitään mahda – menkat turvottaa. Siispä olet joskus pukenut päällesi vaatteet ihan sen mukaan, mikä menee pahimpina päivinä vatsan yli.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.